Te gândești deja la următoarea destinație? Noi îți propunem să descoperi în doar 3 zile una dintre cele mai mici țări de pe glob.

Malta, un arhipelag al Mării Mediterane, este împărțită în mai multe insule, cele mai cunoscute fiind insula Gozo și insula Comino și însăși Malta care este și cea mai populată.

Geografic vorbind, Malta este mai mică decât Bucureștiul, astfel că, nu te vei simți într-o țară, ci mai mult într-un oraș.

În Malta, sunt vorbite două limbi oficiale – malteza (un mix între arabă, italiană și engleză) și bineînțeles, engleză.

Malta are o istorie bogată, de peste 6000 de ani, ba chiar cele mai vechi temple și monumente se regăsesc pe suprafața acestui arhipelag.

În Malta, datorită climei mediteraneene, înconjurată de apă, vremea este blândă, plăcută, motiv pentru care o poți vizita în orice moment din an. Noi am ales această destinație în luna noiembrie, unde am prins temperaturi între 15 și 20 de grade Celsius. Sezonul de vârf este vara (lunile iulie și august), însă te vei bucura mai mult de plaje decât de vizitat obiectivele turistice, deoarece este foarte cald și aerul este fierbinte din cauza umidității.

*Cele mai bune perioade din punct de vedere climatic sunt septembrie-noiembrie și martie-iunie și prețul biletelor este mult mai accesibil.

Cum Malta este o fostă colonie britanică, trebuie să știi că sensul de mers al mașinilor este asemenea modelului britanic (mașinile au volanul pe dreapta și sensul de condus este în sens invers). Deci, ai grijă în ce parte te uiți când vrei să traversezi o stradă!

 Arhitectura aici este foarte interesantă, cu multă piatră, străduțe extrem de înguste, clădiri nu foarte înalte, lipite, micuțe și colorate. Majoritate ușilor de la case sunt viu-colorate și numerele de la fiecare casă sunt făcute din ceramică.

Malta este o țară puțin atipică, într-un sens bun al cuvântului, pentru că poți să ai parte de un city-break cultural, istoric, gastronomic, de relaxare sau chiar o vacanță la mare.

Malta este genul de țară de care te-ai putea îndrăgosti iar și iar și te face să te reîntorci.

Cum ajungi în Malta

Simplu. Cu avionul. Atât din București, cât și din Cluj, ai zboruri directe la companiile aeriene WiZZ Air și Ryan Air. Amândouă aterizează pe un singur aeroport, situat la 9 km de Valetta, Aeroportul Internațional Malta Luqa.

Noi am luat biletele de avion de pe Kiwi, cu câte un bagaj de mână, 130 euro pentru 2 persoane, în luna noiembrie 2023.

Unde te poți caza în Malta

În Malta te poți caza aproape oriunde pe insulă. Noi am stat în Il-Gzira, foarte aproape de Valetta, la Azur Hotel by ST Hotels. Printre variante mai erau The Londoner Hotel și Ax The Victoria Hotel, ambele în Sliema.

Cum te deplasezi în Malta

Malta are un sistem de transport în comun extrem de bine pus la punct și foarte ușor de folosit. Poți ajunge oriunde pe insulă cu mijloacele de transport în comun (autobuze și feriboturi, nu există metrou). Programul și rutele de deplasare sunt afișate în fiecare stație. Orașul fiind destul de mic, este mult mai accesibil autobuzul și nu e nevoie să închiriezi o mașină.

Urcarea în autobuz se face doar prin față. Când vrei să cobori, trebuie să apeși butonul de stop, altfel șoferul nu va opri.

O călătorie cu autobuzul constă 1.5 euro. Dacă te afli acolo în sezon, prețul unui bilet este de 2 euro. Poți opta și pentru achiziționarea unui abonament pentru 7 zile cu 20 euro/persoană. La abonamente, călătoriile sunt nelimitate atât ziua, cât și pentru autobuzele care circulă noaptea.

*aici găsești tipurile de bilete ș abonamente

O altă variantă de deplasare este cu Uber sau Bolt. Îți instalezi pe telefon aplicația eCabs și soliciți o comandă fix în locul în care te afli. Aplicația pot fi descărcată atât din App Store, cât și din Google Play.

*de exemplu o cursă de la aeroport până în Valetta este 10 euro

Plata cu card sau cash

Până in 2008, moneda oficială era lira malteză. Din 2008, moneda oficială a Maltei a devenit euro.

În multe locații din Malta plata se poate face direct cu cardul, conversia făcându-se automat în aplicația de banking. De cash vei avea nevoie pentru intrările la obiective și eventual la magazinele cu suveniruri. Deci, nu vei avea nevoie de foarte mulți bani cash (max 100 euro/ persoană).

Prețurile la restaurante și magazine sunt foarte bune și accesibile oricărui turist și plata se poate face tot cu cardul.

Cele mai bune motive să vizitezi  Malta | Atracții turistice Malta

Domul din Mosta

Una dintre cele mai cunoscute biserici, construită în anul 1865, reprezintă un simbol religios extrem de important pentru localnici.

Povestea Domului este interesantă și este dovada vie a faptului că miracolele exisă. Acum mulți ani, mai exact în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, o bombă aeriană germană a străpuns cupola bisericii, exact în timpul slujbei, însă aceasta nu a explodat. Evenimentul tensionat, a fost considerat un adevărat miracol.

Programul de vizitare este între orele 9:30-17 de luni până vineri și în weekend ora de închidere se face cu o jumătate de oră mai devreme decât în timpul săptămânii. Pentru un tur complet al Domului, Sacristia și adăposturile din vremea războiului, trebuie să iei un bilet de acces (3 euro/persoană).

*poți opta pentru un tur complet autoghidat care include Capela Speranza, Biserica Mosta și alte puncte de atracție din zonă

Intrarea în Cupola Catedralei

Mdina

Mdina este fosta capitală a Maltei. Orașul-cetate este poziționat în centrul insulei.

*aici ai un tur cu ghid în Mdina și Rabat

Pentru a pătrunde în inima Mdinei, vei trece printr-o poartă, Poarta Mdina sau Poarta Vilhena. Poate vi se pare cunoscut acest pod până la poartă. Aici s-a turnat o scenă din Game of Thrones, respectiv scena în care Lady Catelyn Stark, însoțită de Ser Rodrik Cassel, se deplasau în King`s Landing, trecând de această poartă.

În aceeași categorie, putem enumera filmele Troia, Gladiatorul și Contele de Monte Cristo. Cu alte cuvinte, Mdina este un adevărat platou de filmare.

”Orașul tăcut”, așa cum este cunoscut de către turiști, este considerat unul dintre cele mai frumoase orașe pe care le poți vizita în Europa.

De ce ”orașul tăcut”?

În primul rând, accesul autovehiculelor este restricționat.

În al doilea rând, vei observa că la terase, în restaurante și cafenele, regulile în ceea ce privește zgomotul sunt foarte clare. Prin oraș, îți vor atrage atenția indicatoarele care marchează respectarea liniștii localnicilor. (No horn blowing!/ Please respect the residents). De fiecare dată când vorbeam, simțeam că trebuie să șoptesc.

Este o adevărată plăcere și un privilegiu să te afli într-un asemenea loc încărcat de istorie, să explorezi  străduțele înguste, să simți aerul medieval al cetății și să te bucuri de liniștea zonei.

Cu alte cuvinte, Mdina este un orășel plin de mister peste care domină tăcerea, împodobit cu flori uriașe care se întind pe zidurile palatelor vechi de secole de ani,  cu Biserici, Catedrale și muzee impresionante, aici trecerea timpului fiind o iluzie.

Palazzo Vilhena

Imediat ce treci de Poarta din Mdina, pe partea dreaptă, vei observa o altă poartă. Acolo se află intrarea Palatului Vilhena. În incinta Palatului, poți vizita Muzeul de Istorie Naturală. În secolul XIX, trupele britanice au transformat locul în spital pentru bolnavii de holeră și bolnavii de ciumă. În anul 1973, spitalul a devenit muzeu de istorie naturală.

Muzeul de Istorie Naturală

Catedrala Sfinții Petru și Paul din Mdina și Muzeul Catedralei

Următoarea atracție este Catedrala St. Paul, o capodoperă a fostei capitale, tot interiorul fiind realizat din marmură. Un aspect important și interesant este faptul că, acest locaș de cult este de tip anglican.

Pentru a înțelege și mai bine istoria, cultura, religia, stilul de viață al locuitorilor, îți recomandăm să vizitezi și Muzeul  Catedralei. Muzeul adăpostește obiecte extrem de valoroase, începând de la eleganța  diversității bijuteriilor filigranate, statui impresionante, până la piesele de mobilier de sute de ani foarte bine păstrate.

*biletele se pot achiziționa aici, atât pentru Catedrală, cât și pentru Muzeu

Valetta

Valetta, capitala de drept a insulei Malta, construită de Cavalerii de Malta, este considerat unul dintre cele mai impresionante orașe de care te vei îndrăgosti. Explorarea orașului începe din piața Poarta Orașului, locul unde este amplasată Fântâna Triton. În apropiere Fântânii se află și stația principală, terminalul de autobuze, stații de taxi și numeroase mașini tip Uber/Bolt.

Fântâna Triton

Cum treci de Triton, pătrunzi încet în zona centrală a orașului, împânzit de străduțe înguste, paralele și perpendiculare și în pantă.

O particularitate a Maltei, sunt balcoanele micuțe de lemn, vopsite în felurite culori. Aici în Valetta, balcoanele malteze sunt numeroase și când le privești parcă ar fi poziționate în cascadă.

Grădinile Barrakka

Grădinile se împart în Upper Barrakka și Lower Barrakka. Terasa Upper Barakka, construită în anul 1661, reprezintă cel mai înalt punct al capitalei și este plină de flori superbe, arcade groase și băncuțe unde te poți odihni câteva momente.

The Saluting Battery

Un etaj mai jos, în zona Grădinilor de Jos veți vedea Saluting Battery. Sunt perfect aliniate 8 replici de tunuri, care trag salve în fiecare zi la orele 12 și 16. Tot amplasamentul deține această denumire, deoarece salvele de tun erau folosite pentru a saluta navele străine ce intrau în port.

În laterala Grădinilor, există un lift panoramic (Barrakka Lift) care pornește din zona portuară, până la bateria de artilerie. Toată experiența măsoară 58 de metri în înălțime și urcatul te costă 1 euro.

The Bell

Un alt monument interesant este The Bell sau Clopotul uriaș, ce reprezintă un memorial de război. Albastru-turcoaz al mării încadrează perfect imaginea de fundal a clopotului gigant.

Sliema

Un alt oraș în care ne-am plimbat este Sliema. Este una dintre cele mai moderne și elegante centre turistice, mai exact un complex destinat cumpărăturilor, cu restaurante și cafenele.  O stațiune de vară sau un loc în care persoanele bogate din Valetta își petrec vacanțele. Sliema se află într-o continuă dezvoltare, motiv pentru care mereu apar și se construiesc hoteluri moderne și destul de costisitoare pentru o stațiune.

Portul din Sliema

Plaja din Sliema este de tip stâncos, iar ca să ajungi în apă vei avea de coborât trepte. La intrare apa poate părea mică, însă se adâncește brusc. O experiență grozavă este pentru cei care fac scufundări.

*O locație special amenajată pentru scufundări este la Băile Romane din Sliema, unde vei vedea căluți și stele de mare.

St Julian`s

Aflat în imediata vecinătate a Sliemei, practic lipită de Sliema, se află orașul Julian`s. Tot un oraș turistic, principalele activități aici sunt în sprijinul turismului, respectiv administrare de hoteluri, restaurante, cluburi și baruri.

Această zonă este populată în special în timpul lunilor de vară. 

*St Julian`s, mai exact  Peacevillle, este locația ideală pentru turiștii tineri, dornici de distracție, unde găsesc o gamă largă de cluburi de noapte, cazinouri și discoteci.

Ce bunătăți poți mânca în Malta

La Fontanella Tea Garden - Mdina

Fontanella, este un restaurant situat în centrul istoric al Mdinei. Este cunoscut ca locul unde Brad Pitt și Angelina Jolie veneau să servească prânzul în timp ce filmau scenele pentru pelicula Troia.

Restaurantul este destul de aglomerat, mai ales la orele prânzului. Însă, și dacă vei vedea că este plin și mai sunt și alte persoane care stau la rând să prindă o masă, nu te speria, deoarece se eliberează destul de rapid.  Noi am stat sus pe terasă și îți garantez ca priveliștea este spectaculoasă.

*locația aici

Meniul restaurantului este variat și am hotărât să încercăm câteva feluri de mâncare specific malteze:

  • Ftira Bread. Ftira este un fel de pâine blată. Este un fel de ciabatta cu pastă de boabe de fasole ușor picantă, numită bigilla, un tip de brânză (gbejna), un sortiment de cârnați Maltezi, roșii uscate, ulei de măsline și puțin busuioc.
  • Chicken Caesar Wrap. Este o lipie ce conține bucățele de pui, ceapă verde, ceapă roșie, porumb, humus, mix de ardei, baby-spanac, couscous și un sos ceasar cu iaurt și brânză cheddar.
  • Pizza Maltija. O pizza foarte bună, cu un blat crocant la exterior și super pufos la interior. Nouă ne-a plăcut datorită gustului intens și interesant al bucăților de cârnat preparat în stil tradițional.

 

La San Giovanni Valetta

Vis-a-vis de Catedrala Sf. Ioan din Valetta este Restautantul San Giovanni. Aici am încercat o altfel de pizza cu roșii cherry, sos Pesto, Prosciutto Crudo și o bilă uriașă de mozzarella.

Pe lângă pizza, nu puteam rata ocazia de a comanda tradiționalul fel de mâncare – Friptură de iepure sau tocăniță din carne de iepure.

Stuffat tal-Fenek, este considerată mâncarea națională a insulei. În vremea cavalerilor Sf. Ioan, carnea de iepure se servea doar la ocazii speciale. Friptura este servită cu legume (ceapă, morcovi și roșii) stropite cu vin roșu și foi de dafin. Dacă te gândești la o vacanță în Malta nu ezita să încerci preparatele din carne de iepure.

Pastizzi

Sunt un fel de pateuri cu brânză. Maltezii le preferă ca aperitive.

Aceste pastizii sunt făcute dintr-un foietaj subțire, umplute cu brânză ricotta sau piure de mazăre, uneori și cu ton. Se găsesc în majoritatea patiseriilor, cofetăriilor și restaurantelor din Malta.

Kannoli și Aragostine

Sunt două tipuri de desert despre care sigur ai mai auzit sau ai mai mâncat.

Foarte aproape de Italia, mai exact Sicilia, desertul canolli a fost adoptat și de cei din Malta. Canolli este un aluat parțial rulat, prăjit și umplut cu diverse creme, în special, cremă de vanilie și evident, cremă de fistic. La fel de populari, cum sunt Kannoli maltezi sunt și deliciile Sfogliatella, cu origini italiene.

Berea Cisk

Berea Cisk este un brand maltez produs de fabrica Farsons.

Farsons....

Rețeta berii a fost lansată pe 3 august 1929. Este o bere din malț de orz, dulceagă, cu o aromă bogată de hamei și o amărăciune plăcută.

Simboluri și semnificații

Crucea de Malta

Crucea de Malta este un simbol ce reprezintă cavalerii creștini. Crucea malteză a fost remarcată de Cavalerii Ospitalieri, care erau cunoscuți și sub numele de Cavalerii Sf. Ioan. Aceasta este un simbol al protecției, un semn de onoare.

Vei observa că sunt mai multe tipuri de cruci și cruciulițe în diverse variante și culori.

*Crucea este de culoare albă, în 8 colțuri, purtată pe un veșmânt/mantie neagră. Astfel, Ospitalierii sunt ”Cavalerii Crucii Albe” și Templierii sunt ” ”Cavalerii Crucii Roșii”.

Ceasurile

Majoritatea bisericilor și catedralelor din Malta au poziționate pe fațadă câte două ceasuri.

Citind despre curiozitățile locului, conform tradiției, un ceas trebuie să indice ora exactă și cel de-al doilea trebuie să arate o altă oră, tocmai pentru a induce diavolul și spiritele rele în eroare, ca să nu perturbe slujba.

Bijuteriile din argint

În pofida faptului că pe insulă nu se fac extracții de argint, confecționarea bijuteriilor de argint filigranate este o adevărată artă. Argintul pentru bijuterii este prelucrat în fire subțiri, sudate între ele și modelate ca o dantelă.

Sticla

În Mdina, exact cum treci de poartă, este un magazin care vinde obiecte confecționate din sticlă. Fix acolo se află Mdina Glass. Mdina Glass reprezintă locul primei fabrici de sticlă din Malta. Tot aici vei putea vizita, atelierele meșterilor și vei putea admira capodoperele frumos colorate.

 Impresii Malta

Dacă alegi să vii în afara sezonului estival, în primul rând bilete de avion și cazările sunt foarte bune la preț. În al doilea rând, temperaturile sunt excelente dacă vrei să vizitezi și să explorezi insula toată ziua.

Malta poate fi o idee super bună pentru un city-break, dar poate fi o opțiune și dacă plănuiești o excursie de o săptămână. Insula este mică, însă atracțiile turistice sunt împrăștiate peste tot. Malta însăși, poate fi considerat un muzeu în aer liber.

Malta sau tărâmul cavalerilor, reprezintă un mix de cultură, istorie, civilizație, artă și diversitate gastronomică.

După experiența Malta, pot confirma afirmația ,,un oraș construit de gentlemeni, pentru gentlemeni”.