O bijuterie a Rivierei Franceze sau ”Perla Coastei de Azur”, Nisa este un oraș din sud-estul Franței, supranumită ”capitala” Coastei de Azur.

Nisa poate fi o destinație excelentă pentru un city-break.  Odată ce vei ajunge aici, vei descoperi frumusețea și vei simți pulsul orașului, te vei îndrăgosti pe loc.

Nisa se află în topul celor mai vizitate destinații turistice din sudul Franței.

Oare este prea mult să spunem că Nisa este un oraș minunat, fermecător, încântător, superb, magic, uimitor, spectaculos….ireal?

Niciodată.

Nisa este locul unde eleganța și rafinamentul se îmbină perfect.

*Pont: aici găsești o serie de tururi organizate/ghidate și excursii de o zi pe Coasta de Azur

Cum ajungi în Nisa

Cea mai bună variantă este avionul. Din România, sunt zboruri directe din București și Cluj. În 2 ore și 30 de minute ești la Nisa.

După ce am aterizat pe singurul aeroport din Nisa – Aeroport Nice Côte d'Azur – am ieșit pe la Terminalul 2 (vezi ce scrie pe bilet atât la dus, cât și la întoarcere, deoarece există două terminale.

Ca să ajungi simplu și rapid în oraș, îți recomandăm să iei tramvaiul sau autobuzul, iar stațiile sunt chiar la ieșire.

Pentru achiziționarea biletelor de tramvai/autobuz, va trebui să îți instalezi pe telefon aplicațiile Carte Lignes d`Azur și Lignes d`Azur Tickets.

Unde să te cazezi în Nisa

Pentru a fi aproape de gara centrală, de centrul orașului, dar și în apropierea principalelor atracții turistice am ales să ne cazăm în apropierea Bulevardului Jean Medecin. Aici ai destul de multe opțiuni privind cazarea și prețurile sunt accesibile pentru orice buzunar.

Cazarea aici

Prețurile sunt într-adevăr mai mari în sezonul estival, când mulți turiști aleg această destinație drept vacanță de vară. În restul anului, tarifele pe noapte la cazări sunt excelente.

Top 12 atracții turistice în Nisa

Promenade des Anglais

Pasajul englezilor, este cea mai importantă atracție din Nisa. Promenada se întinde pe o distanță de 7 kilometri și oferă trecătorilor una dintre cele mai frumoase priveliști asupra Mării Mediterana.

Numele oferit Promenadei  provine de la aristocrații englezi veniți în Nisa, în secolul XVIII. Aceștia își petreceau concediile aici, datorită climatului favorabil.

În acea vreme, linia țărmului nu era atât de delimitată, iar pentru că domnii împreună cu soțiile lor doreau să se plimbe în voie, a fost construită o promenadă exact pe litoral. Promenada a fost construită de britanici și din finanțele poporului englez. Tot o dovadă a influenței britanice asupra Nisei este reprezentată de denumirile hotelurilor Westminster și West End.

Astăzi, Promenada este un loc popular pentru plimbări, dar și pentru activități sportive. Totodată, de-a lungul promenadei este amenajată o pistă de biciclete.

Atât dimineața, cât și seara, localnicii de toate vârstele, obișnuiesc să iasă la mișcare.

Fiind o locație spațioasă, permite organizarea multor evenimente.

În timpul anului, de-a lungul Promenadei, se desfășoară o parte a celebrului Carnaval de la Nisa, precum și evenimente sportive, expoziții de artă și întâlniri de grup.

Colline du Château

De la Promenade des Anglais, se poate ajunge și la Dealul Castelului și puteți trece în orașul vechi din Nisa.

Ca să ajungi până în vârful Dealului Castelului, trebuie să urci pe scara de lângă Promenade des Anglais.

Dealul Castelului din Nisa domină orașul și împarte zona litoralului în două părți: partea de est cu portul și partea de veste cu orașul vechi al Nisei. Dealul are o înălțime de 92 de metri, și în timp ce urci scările pentru a ajunge în vârf, vei avea o priveliște spectaculoasă. Este una dintre cele mai cunoscute locații și cea mai fotografiată de către turiști.

Priveliștea de pe Dealul Castelului

Ajunși în vârf, am descoperit un parc situat chiar pe Deal. Locația oferă vederi panoramice uimitoare ale orașului.

Parc cu influențe grecești

*de sus vei avea vedere și spre Portul Lympia

Port Lympia

*Clădirea care arată ca un butoi uriaș, exact lângă scări, este Turnul Bellanda. Astăzi adăpostește Muzeul Maritim. Construit în 1826, reprezenta o reconstrucție a unuia dintre bastioanele fostului castel.

”Butoiul”

Dacă ajungi pe Dealul Castelului, merită să vezi:

  • Cascada artificială construită la sfârșitul secolului XIX
  • Panorama Nisei de pe puntea de observație ( care se află deasupra cascadei)
  • Ruinele catedralei din centru
  • Priveliștea portului vechi din Nisa de pe cealaltă parte a dealului

Vieille Ville – Orașul Vechi

Orașul vechi îți va aduce aminte de Italia. Orașul Vechi se poate vizita la pas. Este locul unde puteți explora străzile înguste și clădirile viu-colorate. Timp în care te vei bucura de plimbarea prin oraș, vei observa și admira magazinele pitorești, cafenelele frumos amenajate și brutăriile tradiționale.

*în zona aceasta se servește o specialitate locală numită ”socca”, mai precis un fel de clătită făcută din făină de năut.

Cours Saleya

Poziționată în inima orașului Vieille Ville, piața Cours Saleya este o piață în aer liber ce oferă un cadru superb ce cuprinde: piața de flori, piața de fructe și legume, piața de antichități și piața artizanală de noapte.

Este o piață vie, colorată, legumele și fructele sunt aranjate perfect, iar parfumul florilor te îmbie la fiecare pas.

Bunătăți din Saleya...

Place Massena

Este principala piațetă, cea mai mare și cea mai cunoscută din Nisa. Se află între cele două orase: cel vechi și cel nou. Unul dintre simbolurile pieței este Fântâna Soarelui ”Fontaine du Soleil”, iar în mijloc este poziționat Apollo. La baza fântânii sunt 5 statui inspirate din mitologia greacă. Cele 5 statui semnifică protecție și sunt asociate cu planetele – Pământ, Marte, Venus, Saturn și Mercur.

Extrem de bine amplasată, culoarea portocaliu-roșie a clădirilor cu albastrul intens al cerului încadrează perfect Fântâna Soarelui.

Tot aici, în Piața Massena, veți observa niște stâlpi înalți care au în vârf niște statui. Pe timpul zilei acestea se văd albe-crem, însă pe timpul nopții se aprind, fiecare având câte o culoare diferită.

*După explicațiile localnicilor, cele 7 statui reprezintă cele 7 continente. Tot acest ansamblu se numește ”Conversație la Nisa”. Scopul amplasamentului este să încurajeze comunicarea și socializarea între culturi, atât între localnici, cât și între turiști.

*Luminile se sincronizează perfect, astfel încât frecvența culorilor urmărește ordinea spectrului de lumină (R-O-G-V-A-I-V).

Printre altele, în Piața Massena, fiind o locație centrală și spațioasă, este locul perfect pentru activitățile și evenimentele orașului: Ziua Națională, Târgul de Crăciun, Carnavalul de la Nisa.

Avenue Jean Médecin

Cu o lungime de 1,1 km, bulevardul Jean Médecin, începe din Place Massena și se întinde până la Gara Centrală din Nisa (Gare de Nice-Ville). Un aspect interesant este că pe aici circulau doar tramvaiele și autobuzele, iar pe lateralele bulevardului este zonă pietonală, zonă comercială și diverse magazine (îmbrăcăminte, cosmetice, bijuterii).

*Locația Bulevardului este un reper foarte bun dacă îți cauți o cazare. De aici ajungi extrem de repede în centrul Nisei, cât și spre gară de unde poți vizita și celelalte orașe de pe Côte d`Azur.

Rue Massena

În vecinătatea Place Massena și Bulevardul Médecin este un fel de centru vechi, împânzit de restaurante, cafenele, cofetării și buticuri. Este o zonă pietonală, fără mașini, unde te poți plimba liniștit, departe de zgomotul și agitația din trafic.

*aici poți servi una dintre cele mai bune pizza – Pizza Cresci

Catedrala Ortodoxă Rusă Sfântul Nicolae din Nisa

O locație deosebită și interesantă din Nisa este  Catedrala Ortodoxă Sfântul Nicolae. Aceasta reprezintă un monument național al Franței. Datorită țarului Rusiei, Nicolae al II-lea, catedrala a fost deschisă oficial în 1912. Construită în stil rusesc, Catedrala Sf. Nicolae din Nisa este considerată una dintre cele mai frumoase biserici ortodoxe din Europa.

Plaja

Plage de Nice, se întinde pe aceeași suprafață ca Promenade des Anglais. Porțiunile de plajă nu sunt cu nisip, ci cu pietre. Poate fi destul de greu și dureros să mergi desculț. La mal sunt amplasate câteva localuri, cu măsuțe și șezlonguri frumos amenajate.

*este un loc excelent să bei un pahar de vin, să asculți marea și să admiri apusul soarelui

Le Chaise bleue

În timpul plimbării pe Promenade des Anglais, te va mira să vezi un scaun imens albastru, montat pe un cub uriaș de beton.

Scaunul albastru a devenit un simbol al orașului Nisa din anul 2014. Scaunul este în 2 dimensiuni și are 3 metri înălțime. Culoarea albastră reprezintă marea și se armonizează perfect.

Vei observa că sunt dispuse scaune de acest tip de-a lungul falezei.

Misterul scaunelor albastre te îndeamnă să te așezi și să privești.

”Ca să contempli îți trebuie un scaun, ca să te odihnești îți trebuie un șezlong”

...contemplăm...

Hotel Negresco

Poate te gândești că este un simplu hotel sau te întrebi ce este atât de special la acest hotel față de alte.

Hotelul Negresco este o clădire-emblemă a orașului Nisa.

Înconjurat de istorie a fost numit monument istoric și este unul dintre cele mai impozante și uimitoare hoteluri de pe Coasta de Azur.

Numele celui ce a construit și a fondat hotelul este Henri Alexandru Negrescu, de cetățenie română, născut la București.

De-a lungul anilor, celebrul hotel de lux a găzduit regi, prinți, miliardari celebri...

Hotelul deține 5 stele și este dispus pe partea opusă promenadei.

*aici găsești tarifele hotelului

*La Hotel Negresco au fost turnate peste 30 de filme

 

#I LOVE NICE

Semnul sau simbolul ”I Love Nice” este poate cel mai instagramabil loc, pe care rar îl vei găsi liber, pentru a reuși să faci o poză.

#ilovenice scris în culorile steagului național poate fi o scrisoare redactată cu litere mari ca admirație pentru frumusețea, splendoarea și simplitatea orașului.

Ideală pentru un cuplu, pentru o vacanță de familie sau pentru un grup de prieteni, Coasta de Azur, respectiv Nisa, este o destinație excelentă pentru orice tip de vacanță.

Considerată de mulți necunoscători o destinație de ”lux”, Nisa poate fi vizitată fără grijă cu un buget modest.

”Nu asculta ce zice lumea! Mergi și vezi!”

Călătorim, pozăm, postăm! ….We love Nice!