Cu gandul la vacanta? Un citybreak in Amsterdam sigur te va impresiona, pornind de la emblematicele canale ce decoreaza orasul pana la pietele si muzeele spectaculoase. In acest ghid de calatorie vei gasi toate detaliile pentru un sejur perfect de 3 zile in Amsterdam!

Informatii utile

Transport

Din Bucuresti gasesti zboruri directe spre Amsterdam la TAROM, dar si KLM. Preturile pornesc chiar si de la 15 euro/persoana dus-intors daca iti rezervi bilet din timp sau in perioada ofertelor. In medie, costul este de 40 euro in celelalte perioade. Tine minte ca pretul acesta include doar un bagaj mic de mana, iar pentru orice bagaj in plus vei plati cost suplimentar. Gasesti toate ofertele pe aici.

Iata cum poti ajunge din Aeroportul Amsterdam Schiphol in orasul aflat la aprox. 20 km distanta:

  • Tren: biletul pana in centrul orasului costa aproximativ 5,70 euro si se adauga inca o taxa de 1 euro. Calatoria dureaza 15-20 de minute si statia de tren se afla in zona subterana a terminalului. Poti achizitiona bilete de la birourile de informatii sau de la automatele de bilete din aeroport. Trenurile circula intre orele 06:00-01:00.
  • Autobuz: biletele de autobuz (397 - circula spre centru) costa aprox. 6,50 euro si calatoria va dura aprox. 30 de minute. Autobuzele circula intre orele 05:00-00:30, dar exista si linia de noapte N97 Niteliner care circula intre orele 01:00-05:00. Tariful este acelasi, iar statiile se afla in exteriorul terminalului. Biletele le poti achizitiona fie de la sofer (doar cu card) ori de la biroul de informatii.
  • Taxi: linia de taxi se afla chiar la iesirea din terminal si evident ca sunt disponibile curse 24/7. In functie de trafic, calatoria poate dura intre 25-35 de minute. Pretul mediu al unei curse este de 45 euro.

Poti gasi informatii si pe website-ul oficial al Aeroportului Amsterdam Schiphol.

Cu ce te deplasezi prin Amsterdam?

GVB este numele companiei de transport public din Amsterdam si poti alege intre autobuz, tren, tramvai, metrou si feribot. Biletele le poti achizitiona de la automatele de bilete si acestea trebuie validate odata imbarcat in mijlocul de transport sau inainte de a ajunge pe platforma (metrou). Acestea circula in general intre 06:00-00:00, dar sunt si 10 linii de autobuze de noapte. Preturile pornesc de la 3,20 euro/1 ora si sunt disponibile si carduri de zi: 50 euro/24 ore, 13,50 euro/48 ore si 20 euro/72 ore. Poti achizitiona biletele de 1, 2 sau 3 zile direct de aici.

Cazare

De la apartamente si pana la hoteluri de 5 stele, Amsterdam ofera locuri de cazare pentru toate gusturile si buzunarele! Pentru o noapte la un hotel de 3 stele aflat la 1-2 km de centru, preturile pornesc de la 75 euro, iar pentru un hotel de 4 stele amplasat chiar in centru vei plati cel putin 200 euro/noapte. Pentru a inchiria pentru o noapte un apartament la mai putin de 3 km de centru, vei plati aproximativ 110 euro. Iata recomandarile noastre de cazari la preturi bune si conditii mai mult decat satisfacatoare:

  • Hotel Alexander: hotelul de 3 stele se afla la 1,5 km de centrul orasului si la 400 m de statiile de tramvai si autobuz. Camerele sunt decorate minimalist si au propria baie, TV si WiFi gratuit. Pretul pentru o camera dubla mica porneste de la 90 euro/noapte.
  • Sweets - Van Hallbrug: apartamentul in regim hotelier se afla la 1,5 km de centru si se afla intr-o cladire istorica, chiar langa un pod si langa un lac. Apartamentul are vedere la lac, baie proprie, aer conditionat, frigider, aparat de cafea, TV si WiFi. Pretul pentru a inchiria apartamentul de 11m patrati porneste de la 120 euro/noapte
  • XO Hotels Park West: hotelul de 4 stele se afla la 3,4 km de centru si statia de tramvai este chiar vis-a-vis. Receptia este deschisa non-stop si exista un birou de turism dedicat oaspetilor hotelului. Camerele sunt dotate cu baie privata, TV, Wifi si aer conditionat. Pretul pentru o camera dubla standard porneste de la 75 euro/noapte.
  • INK Hotel Amsterdam - MGallery: hotelul de 4 stele se afla la doar 300 m de centrul orasului, intr-o cladire istorica. La doar 5 minute de mers pe jos se afla Piata Dam, iar statia de tramvai este la doar 120 m distanta. Hotelul a primit numeroase distinctii de-a lungul timpului, iar oaspetii se vor bucura de un ambient superb datorita decorului hotelului. Hotelul are un restaurant si un centru fitness deschis non-stop, iar camerele sunt dotate cu aer conditionat, baie privata, TV, aparat de cafea si WiFi, iar pretul pentru o camera classic queen (standard) porneste de la 140 euro/noapte.

Poti gasi multe alte oferte pe aici.

Card de turist

Amsterdam este cea mai populara alegere dintre cardurile de turisti, oferind acces gratuit la peste 70 de atractii, la tururi cu feribotul sau bicicleta, dar si 25% discount la alte obiective, tururi, restaurante sau baruri. In plus, poti circula cu transportul public GVB gratuit! Ai optiuni de 24 ore (68 euro), 48 ore (94 euro), 72 ore (114 euro), 96 ore (130 euro) si 120 ore (140 euro). Il poti achizitiona direct de aici.

Obiective turistice Amsterdam

Ziua 1

Biserica Veche - Oude Kerk

Incepe vacanta vizitand cea mai veche cladire din intreaga capitala a Olandei! Biserica Veche a fost construita la inceputul secolul XIII, dar a fost de mai multe ori reconstruita. Stilul sau actual este gotic, iar in interior se gasesc obiecte de importanta istorica, precum o orga din secolul XVII. In fiecare vara, aici se tine Festivalul International de Orga.

Poti vizita biserica de luni pana duminica intre orele 10-18, iar duminica intre 13-18. Pretul de acces este de 12 euro/adult si 7 euro/persoana intre 13-18 ani. Copiii sub 13 ani au acces gratuit, cat si toti cei care detin cardul Amsterdam! Poti achizitiona biletele de aici sau de la intrarea in biserica.

Cartierul Rosu

Daca tot am inceput itinerarul in aceasta parte a orasului, aici se afla si cel mai ravnit cartier, Cartierul Rosu. Este format dintr-o retea de strazi pe care se afla un numar foarte mare de localuri unde, in special femeile isi ofera serviciile lor speciale din spatele unui geam, aceste vitrine sunt decorate cu lumini rosii. Zona este de divertisment pentru adulti; de la spectacole pentru adulti, la magazine si chiar muzee pe aceasi nisa.

Palatul Regal din Amsterdam

La aproximativ 500 m spre sud-vest de Biserica Veche vei da de Palatul Regal din Amsterdam. Acesta a fost construit in secolul XVII in stil baroc si clasic. Chiar daca nu este resedinta Regelui Willem-Alexander, oaspeti importanti sunt adesea invitati aici. Cu diverse sculpturi si picturi, cat si un candelabru imens, expozitiile din palat sunt absolut deosebite si merita descoperite. 

Pretul biletelor de acces porneste de la 13 euro/adult si ai inclus si un ghid audio disponibil in mai multe limbi, printre care si engleza. Poti achizitiona biletele aici. Cei sub 18 ani au acces gratuit! Palatul poate fi vizitat intre orele 10-17, dar in zilele in care au loc evenimente regale, palatul este inchis publicului. 

Piata Dam

In fata sa, se afla si Piata Dam care a aparut pentru a-i comemora pe cei care au murit in timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial. Iar pe langa Palatul Regal, aici se afla numeroase cladiri colorate si impresionante. Tot aici se tin si evenimente in aer liber, fiind unul dintre cele mai pline de viata si populare zone din toata tara. 

Canalele din Amsterdam

Mergand inca 250 m spre vest, vei da de Canalele din Amsterdam. Nu pot trece neobservate, acestea reprezentand cele mai cunoscute atractii ale orasului. Amsterdam a fost chiar numit ,,Venetia Nordului’’ datorita numarului mare al canalelor. Cele peste 60 de canale depasesc, daca sunt adunate impreuna, 100 km lungime. 

O modalitate mai mult decat placuta pentru a te bucura din plin de frumusetea canalelor este printr-o mica plimbare cu barca! Aici gasesti mai multe detalii.

Casa Anne Frank

Mergi spre nord-vest aproximativ 650 m si vei trece peste 3 canale. Acolo vei ajunge la Casa Anne Frank care astazi este muzeu. In timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial, Anne Frank s-a ascuns timp de 2 ani intr-o anexa secreta a casei sale si a scris un jurnal despre experienta sa ca evreu in timpul genocidului nazist. Ulterior, a fost prinsa si a murit in 1945. 

Poti vizita atat camera din fata, cat si anexa unde s-a ascuns Anne Frank. In alta camera sunt asezate documente si scrierile ei in format original. Muzeul poate fi vizitat doar cu rezervare in prealabil aici. Biletele pornesc de la 14 euro/adult, 7 euro/persoana intre 10-17 ani si 1 euro/copil pana in 9 ani. Poti rezerva bilete pentru a vizita muzeul intre orele 9-21, insa accesul este limitat, asa ca este bine sa le rezervi cu cel putin 1 saptamana inainte. 

Bloemenmarkt

Intoarce-te aproximativ 700 m spre est (aprox. 8 minute de mers pe jos) pana in apropierea Palatului Regal si ia tramvaiul 2 sau 12 din statia Dam pana la Amsterdam Koningsplein. Cursa va dura aproximativ 3 minute si va trebui sa cobori la cea de-a treia statie. De aici, ai de mers aproximativ 150 m spre est pana la un loc unic in lume - singura piata plutitoare de flori.

Bloemenmarkt pluteste deasupra unui canal din Amsterdam si uimeste nu doar prin unicitatea sa, dar si prin nuantele vibrante si miresmele de flori proaspete. Iar pe langa lalelele care sunt florile nationale ale Olandei sau alte plante frumoase, vei gasi si numeroase suveniruri pentru a-ti reaminti cu drag de acest loc superb! Piata a fost deschisa la jumatatea secolului XIX si atrage numerosi turisti, asa ca este posibil ca zona sa fie destul de aglomerata, insa cu siguranta merita vizitata!

Ziua 2

Rijksmuseum

Rijkmuseum a fost infiintat la finalul secolului XVIII si este un muzeu national dedicat istoriei si artei. Cu o ampla colectie de picturi si sculpturi olandeze, dar si asiatice, muzeul se afla in fiecare an in top 3 cele mai vizitate muzee din Olanda. In plus, este si cel mai mare muzeu din Olanda. Acesta se afla la sud de centrul orasului Amsterdam, iar in preajma sa se afla statia de autobuz Ruysdaelkade pe unde circula liniile N84, N88 si statia de tramvai Rijkmuseum pe unde circula liniile de tramvai 2, 5 si 12.

Biletele de acces pornesc de la 21 euro/persoana, iar cei sub 18 ani au acces gratuit. Si cei care detin Amsterdam Card au acces gratuit! Biletele le poti rezerva de aici. Poti vizita muzeul zilnic intre orele 9-17.

Muzeul Moco

La doar 300 m spre vest se afla Muzeul Moco. Acest muzeu se focuseaza pe arta moderna, contemporana si street art. Muzeul este unul independent, iar numerosi artisti au expozitii temporare sau permanente aici. Cladirea in care muzeul se afla a fost construita la inceputul secolului XX.

Pretul biletelor porneste de la 20 euro/adult, 17 euro/persoana intre 10-17 ani sau student. Copiii sub 10 ani au acces gratuit, dar si cei care detin cardul Amsterdam. Poti rezerva biletele direct de aici. Muzeul poate fi vizitat intre orele 10-20 (luni-joi) si 10-21 (vineri-duminica). 

Muzeul Van Gogh

Chiar langa Muzeul Moco, la doar 100 m se afla si Muzeul Van Gogh. Aici se gaseste cea mai mare colectie de a arta a lui Vincent Van Gogh din intreaga lume. Cu peste 200 de picturi, 500 de desene si 750 de scrisori, muzeul ofera si o expozitie asupra istoriei artei din secolul XIX. Aici se gasesc si lucrari ale lui Pablo Picasso si Claude Monet. La fel ca Rijkmuseum, si Muzeul Van Gogh este printre cele mai vizitate 3 muzee din Olanda.

Pretul biletelor de acces porneste de la 21 euro/adult, in timp ce persoanele sub 18 ani au acces gratuit. Le poti achizitona direct de aici si poti vizita muzeul zilnic intre 9-18.

Muzeul Stedelijk 

Probabil ai observat deja ca muzeele cele mai importante din Amsterdam se afla in aceeasi zona, asa ca Muzeul Stedelijk se afla chiar langa Muzeul Van Gogh! Acesta adaposteste colectii de arta moderna din secolul XIX pana in zilele noastre. Modul in care sunt prezentate lucrarile si expozitiile este unul inovativ, tocmai pentru a fi cu atat mai deosebit, asa ca merita sa petreci cel putin 1-2 ore aici.

Muzeul este deschis in fiecare zi a anului si il poti vizita intre orele 10-18. Cu Amsterdam Card ai acces gratuit! Biletele pornesc de la 20 euro/adult, iar cei sub 18 ani au acces gratuit. Poti rezerva tichetele de aici

Vondelpark

Iar pentru a incheia aceasta zi plina de explorari ale istoriei si artei, iti recomandam o plimbare in Vondelpark. Acesta este cel mai mare parc public din Amsterdam si cu siguranta cel mai renumit din intreaga tara. Pe cele 45 de hectare vei gasi un teatru in aer liber, locuri de joaca, zone de picnic, fantani, lacuri si terase. Parcul se afla la aproximativ 400 m spre nord de Muzeul Stedelijk.

Ziua 3

Morile de Vant din Zaanse Schans, Edam, Volendam si Marken

Amsterdam este in sine un oras superb si una dintre cele mai frumoase capitale ale Europei, insa nici satele din afara sa nu sunt mai prejos! Viziteaza intr-o excursie de sapte ore Morile de Vant din Zaanse Schans, o fabrica de incaltaminte din lemn, o fabrica de branza unde poti degusta renumitele branzeturi Edam si Gouda, dar si satele vechi pescaresti Volendam si Marken cu numeroase casute mici colorate. 

Pretul pentru o astfel de excursie porneste de la 30 euro/persoana pe si include transportul, ghidul turistic, degustarea de branzeturi si o demonstratie de confectionare a incaltamintei din lemn. Iar dupa aceasta excursie, cu siguranta te vei indragosti de Olanda!

Gastronomie

Printre preparatele traditionale ale Amsterdamului se numara Bitterballenchiftelute preparate din carne tocata de vita, condimentate si apoi prajite după ce se trec prin pesmet. Stamppot este un alt preparat specific gastronomiei olandeze, fiind printre cele mai simple - carnacior afumat, piure de cartofi la care se adauga si morcovi, ceapa sau varza Kale si sos. Alte mancaruri traditionale sunt Kibbeling, cod prajit in ulei sau Pindasaus, sos de alune. Traditionalul desert Vlaai este o tarta delicioasa cu umplutura cremoasa de fructe.

Unde mananci in Amsterdam?

  • De Drie Graefjes se afla in zona Pietei Dam si este locul perfect unde poti savura o gustare, o cafea sau un desert pe terasa superba sau in restaurant. (intre 2-12 euro/preparat)
  • Moeders serveste mancare traditionala (intre 5-21 euro/preparat)  si se afla la sud-vest de Casa Anne Frank. Este decorat cu numeroase poze cu mame (de aici si numele restaurantului Moeders - ,,Mame’’)
  • Brasserie Keyzer este un restaurant cu preparate (intre 3-55 euro/preparat) atat din bucataria olandeza, cat si cea internationala. Se afla la sud-vest de Muzeul Stedelijk si poti gasi si optiuni vegane si vegetariene in meniu.

Capitala Olandei este o destinatie inedita pentru iubitorii de arta, arhitectura si pentru gurmanzii care isi doresc sa incerce gusturi noi, de-a dreptul surprinzatoare! Cu siguranta veti ramane impresionati de maretia orasului constrastelor. Bugetul minim pentru un citybreak in Amsterdam de 3 zile pentru 2 persoane este de minim 400-450 euro, incluzand biletele de avion. Iar pentru o vacanta reusita, puteti consulta link-urile de mai jos.