Aflată la capătul vestic al Europei, Portugalia pare a fi cea mai exotică țară de pe acest continent. Lisabona are un vibe aparte, asemănător cu Barcelona sau Madrid, dar totuși diferită din multe puncte de vedere. Mie personal, fiecare oraș îmi dă un sentiment diferit din start, Lisabona a fost impresionantă din prima clipă. Colorată, vibrantă și plină de viață, nu va dezamăgi nici cei mai pretențioși vizitatori.

Transport

Noi nu am găsit un zbor direct pentru perioada de plecare, așa că am combinat vacanța din Lisabona cu cea din Bruxelles, practic pe 4 zboruri (Cluj-Bruxelles, Bruxelles- Lisabona, Lisabona-Bruxelles, Bruxelles- Cluj) am plătit undeva la 80 de euro de persoană, fără bagaje incluse. Nu vreau să mint, dar pentru un troller de cabină am pus în plus încă vreo 40 de euro plus-minus. Din câte am citit, zborurile directe către Lisabona pleacă doar de pe Aeroportul Otopeni în fiecare zi de joi.

Odată ajunși pe Aeroportul din Lisabona, e foarte ușor să ajungi în centru, tot ce trebuie să faci e să iei metroul. Recomand cu toată inima un City Card, pe lângă faptul că aveți gratuite toate autobuzele, metrourile, tramvaiele, practic tot sistemul public de transport aveți gratuitate și la multe muzee și activități sau alte reduceri semnificative atât la obiective cât și la restaurante.

Cazare

Lisabona nu este neapărat un oraș ieftin mai ales când vine vorba de cazări dar nu se încadrează nici între cele scumpe. Noi am stat în zona Parcului Estrela și a Basilicii cu același nume, și mi s-a părut o cazare centrală foarte bună, mai ales că aveam stația de tramvai și autobuz exact la ieșirea din apartament. Mai mult de atât, lângă Basilica Estrela are capăt de linie faimosul Tram 28, dar voi reveni la el în cele ce urmează.

Apartamentul pe care l-am închiriat noi face parte din complexul Lisbon Serviced Apartments- Estrela și după cum am spus este o opțiune convenabilă din toate punctele de vedere. Dacă doriți să fiți mai aproape de locatarii de drept ai Lisabonei și nu de turiști și aglomerație urbană, puteți încerca Lisbon Serived Apartments- Parque în zona Campo Pequeno, unul dintre cele mai iconice clădiri din oraș. O altă cazare care ne-a făcut cu ochiul a fost Empire Marques Hotel, în zona parcului Eduardo VII, zonă de altfel foarte bună deoarece este frumoasă și aproape de locul din care se fac toate excursiile pentru o zi.

Activități și atracții Lisabona

Noi am petrecut 2 zile și jumătate în acest oraș, dar simt că nu am avut timp să văd atât de multe pe cât mi-aș fi dorit, deși am avut absolut toate zilele pline de activități. Din păcate, am stat atât de puțin încât nu ne-am putut bucura și de viața de noapte a orașului, însă de la localnici am auzit doar recenzii bune așa că, cu siguranță ne vom întoarce să încercăm faimoasele petreceri portugheze. Mai jos vă prezint itinerariul nostru.

Ziua 1 (jumătate de zi)

Pink Street

Poate cea mai cunoscută stradă din Lisabona. Aici am luat prânzul și am băut un pahar de Sangria (surprinzător de ieftin pentru aglomerația de turiști care își făceau poze în zonă).

Praca de Comercio

La câteva minute de mers pe jos de Pink Street se află piața centrală, un loc cu arhitectură frumoasă și plin de viață odată ce se lasă puțin seara. Această piață are și acces la o mică plajă, dar este punctul de plecare al croazierelor pe Fluviul Tajo.

Arcul de Rua Augusta

Marchiază intrarea/ieșirea din Praca de Comercio și este un obiectiv frumos de fotografiat. Vă recomand să încercați Pina Colada/Nada Colada servită direct din Ananas - standul se află în apropiere de Rua Augusta.

Croazieră cu DJ și Open bar

Dacă tot sunteți în zonă, vă puteți bucura de o croazieră plină de distracție , băutură și muzică bună. Multe dintre croaziere beneficiază de reducere dacă aveți city cardul.

Santa Justa Lift

Un lift mare care vă urcă de pe o stradă pe o alta cu un viewpoint incredibil. Cozile sunt imense și timpul de așteptare destul de mare, așa că dacă stați cu răbdarea la fel de prost ca mine, există o soluție. (Totuși o să aveți foarte mult de urcat și nu o să fie foarte ușor, mai ales dacă este foarte cald afară.)

Pentru a ajunge la puntea de observație pe jos, după ce ați făcut o fotografie a Liftului Santa Justa de la nivelul străzii (ceea ce trebuie să faceți, deoarece este o fotografie atât de emblematică), urcați cei câțiva pași pe lângă șirul lung de oameni din spatele liftului și întoarceți-vă la stânga pe Rua do Carmo. Odată pe Rua do Carmo, faceți prima la dreapta pe Rua Garrett și apoi imediat spre Calçada do Sacramento, unde există un indicator pentru Largo do Carmo. În vârful dealului mic (nu este abrupt și este o plimbare ușoară), luați poteca din dreapta ruinelor Mănăstirii Carmo. Plimbarea de la partea de jos a telescaunului Santa Justa până aici nu ar trebui să dureze mai mult de cinci minute. La capătul potecii se află un restaurant numit Bellalisa Elevador – nu îl puteți rata. Urcați scările în partea laterală a restaurantului, care duc la pod pentru a ajunge în vârful liftului Santa Justa.

Admirarea orașului de pe pod este gratuită (dacă aveți un buget redus), dar dacă doriți să ajungeți la puntea de observație pentru o vedere și mai bună, urmați indicatorul pentru „Acces la punctul de vedere” și puteți plăti doar 1,50 EUR. Există o mică scară în spirală până la platformă.

Cartierul Campo de Ourique

Este un cartier foarte frumos și relativ drept așa că puteți face o plimbare odihnitoare și să admirați clădirile colorate, absolut spectaculoase.

Parcul și Basilica Estrela

Un parc de vegetație exotică unde localnicii ies la plimbare cu animalele sau pentru a face sport. Este o oază de liniște și frumusețe, iar sfârșitul parcului este marcat de o construcție impresionantă, o Basilică catolică imensă. Lângă Basilică este și un punct de plecare al tramvaiului 28.

Tram 28

Faimosul tramvai care vă va plimba prin cele mai cunoscute cartiere din Lisabona. Este gratuit cu City Pass-ul și este recomandat să nu vă dați jos decât la destinația finală. Am mers undeva la o oră și un sfert, însă nu ne-a dus foarte departe de locul unde am plecat, ci mai mult ne-a învârtit pe străduțe alăturate. Este o experiență interesantă, dar devine din ce în ce mai înghesuit cu fiecare stație.

Praca de Figueira

Locul unde se termină și traseul tramvaiului 28, este de fapt un loc ideal pentru a lua cina. Seara, piața se umple de tarabe de mâncare, preponderent cârnăciori tradiționali și brânzeturi, sangria, fructe confiate și pastel de nata.

Ziua 2

Parcul Eduard VII

Un parc drăguț care merită văzut și de fapt, cel mai bun loc de zărit avioane, acestea zboară destul de jos și dacă ai răbdare poți face niște poze geniale.

Palatul Penna

La jumătate de oră de mers cu mașina de Lisabona se află un palat absolut fermecător, încărcat de culori vii, atât în exterior cât și în interior, și cu o istorie fascinantă.

Sfatul meu este să vă luați excursia pentru că este extrem de multă lume și se intră la ore fixe, așa că pe cont propriu va fi destul de greu să vă descurcați. Luați-vă încălțăminte comodă deoarece este un hike de 15-20 de minute până la castel.

Sintra

Orășelul care găzduiește palatul, mic, pitoresc și foarte aglomerat. Totuși se merită să te pierzi câteva ore pe străduțele înguste și deluroase, și să guști Pastel de Nata, dar și vinul de Porto și lichiorul de Pastel de Nata.

Cabo de Roca

Cel mai vestic punct al Europei continentale îți taie răsuflarea la propriu. Peisajul este ceva incredibil, valurile sunt uriașe (se simte apropierea de Nazare - locul cu cele mai mari valuri din lume, de aici mai sunt aproximativ 150 de km). Și vântul este pe măsură, bate cu o viteză care pe mine m-a dezechilibrat de câteva ori.

Cascais

O stațiune cochetă care găzduiește mulți dintre milionarii lumii are un vibe aparte, este plin de viață, dar și curat, elegant și emană o energie deosebită.

Îți recomand să vizitezi Boca do Inferno, o formațiune unică de arc și stânci de-a lungul Costa da Guia. Cu siguranță veri rămâne fermecat de acest loc.

Dacă vreți să gustați una dintre cele mai bune înghețate existente, recomand Santini. După ce am gustat renumita înghețată, ne-am mai plimbat pe faleză și am dansat cu localnicii. Nu pot să descriu în cuvinte senzația aceea, dar mi-ar plăcea ca fiecare dintre noi să o poată trăi cel puțin o dată în viață.

Muzeul Banilor

După ce ne-am întors în oraș, undeva în jurul orei 5, am vizitat și Muzeul Banilor, găzduit într-o fostă biserică. Are o grămadă de exponate interactive și de bancnote/monede din diferite perioade istorice.

Cartierul Santa Maria Maior

O plimbare cu atracții la tot pasul, cum ar fi Igreja de Sao Domingos, o biserică frumoasă din apropiere care merită vizitată dacă mai aveți timp, dar și Catedrala Lisabona, unul dintre cele mai fotografiate atracții ale orașului.

Ziua 3

Oceanario de Lisboa

Cu city cardul aveți reducere la biletul de intrare și este pe locul 4 în Europa și 12 în lume când vine vorba de acvarii. Este imens, găzduiește peste 450 de specii de animale acvatice și merită admirat ore întregi. Noi am fost fascinați, stăteam la mai puțin de un metru de pinguini, însă nu am avut voie să îi atingem.

Telecabina Lisaboa

Puteți combina biletele de la telecabină cu cele de la Oceanarium. Este o plimbare de 8 minute (puteți alege și opțiunea de dus-întors) pleacă de la Oceanarium și are o priveliște minunată, puteți observa renumitul pod și turnul Vasco da Gama, Parcul Națiunilor, Pavilionul FIL etc.

Degustare de vinuri

Portugalia este recunoscută la nivel mondial pentru vin. Am avut un somelier specializat atât în Portugalia cât și în Brazilia și S.U.A, un om extraordinar care a știut să ne explice ce degustăm și să răspundă la orice întrebare. Sunt multe opțiuni de degustări de vin în oraș, însă aceasta a fost mult mai mult decât ne așteptam, a fost o întreagă experiență.

Mânăstirea Jeronimos

Și aici City Pass-ul vă oferă gratuitate și un skip the line pentru că nu este nevoie să cumpărați bilete, se scanează doar cardul. Credeți-mă când vă spun, coada era imensă, cel puțin 30-40 de minute de așteptare. Mânăstirea are o arhitectură specifică, este superbă și cu o curte interioară fermecătoare.

Turnul Belem

La 10 minute de mers pe jos, de la mânăstire, se află și una dintre cele mai vizitate atracții ale orașului, parte din Patrimoniul Unesco, Turnul Belem, care oferă o priveliște foarte frumoasă, atât asupra fluviului, cât și asupra orașului. După vizitarea turnului, vă recomand să gustați de pe faleză cocktailurile în fructe (ananas/pepene).

Padrao dos Descombrientos

Pe aceeași faleză o să dați și de această atracție, un monument copleșitor în care puteți și urca. Lângă, atmosfera este plină de energie cu muzică și turiști.

Alte lucruri de știut și concluzii

Mai sunt multe atracții de văzut, însă depinde de timpul pe care îl aveți. Și simpla plimbare prin oraș este o atracție în sine. Recomand cartierele Alfama, Bairo Alto și Baixa.

Nouă ne-a plăcut enorm de mult experiență dintr-un bar local, de pe strada cu hotelul nostru. Era o afacere de familie, un bar de maxim 10 locuri, plin de poze cu familia și prietenii acestora, unde se strângeau vecinii să bea o bere. Nu vorbea nimeni engleză, dar chiar și așa, atmosfera era extraordinar de primitoare.

Tot orașul este format din dealuri, așa că o să aveți foarte mult de urcat și coborât. Să bați la pas orașul necesită un efort fizic destul de ridicat.

Nu vă speriați, dar în zonele centrale o să vi se ofere droguri de cumpărat, la fiecare 3 metri o să auziți cocaină, marijuana sau haș. Nu sunt agresivi și nici insistenți dacă nu îi băgați în seamă.

Green Street este o străduță centrală plină de localuri și magazine, îngustă între clădiri dar foarte plăcută din punct de vedere estetic, care merită vizitată. Aici nu se acceptă plățile cu cardul, cam nicăieri.

Mâncarea este foarte bună și portughezii stau bine la patiserie, recomand să încercați cât mai multe lucruri posibil. Evitați restaurantele din zonele foarte centrale pentru că au tendința să fie mai scumpe și mai proaste decât cele mai mici și mai ferite.

Sper că am acoperit cea mai mare parte din experiența mea, chiar recomand Lisabona, este un loc plin de culoare și are un vibe fenomenal. Dacă aveți orice fel de întrebări chiar vă rog să mă contactați pe Instagram @ralucaminea și o să vă dau toate detaliile.