Odense este al treilea cel mai mare oras din Danemarca fiind cunoscut in special ca locul de nastere al celebrului autor de basme Hans Christian Andersen.

Un oras ce te va surprinde la fiecare pas cu frumusetea sa, cu stradutele desprinse din povesti si casele vechi cu o arhitectura speciala. Centru cultural dinamic, cu o atmosfera boema si vibranta, Odense este locul ideal in care sa descoperi cultura daneza departe de aglomeratia capitalei.

Informatii utile

Transport - Cum ajungi in Odense

Pentru a ajunge in Odense trebuie prima data sa zbori in Copenhaga, aici poti gasi bilete la preturi accesibile care pornesc de la 37 euro.

Din Copenhaga drumul pana in Odense dureaza aproape doua ore cu autobuzul, iar pretul unui bilet este extrem de accesibil pornind de la 7 euro.

Cazare - Unde te cazezi in Odense

Odense este orasul in care vei gasi alternative de cazare diverse la preturi rezonabile si care sa iti ofere tot confortul de care ai nevoie pentru un sejur reusit. Pentru cateva nopti de cazare iti propunem urmatoarele variante:

  • Odense City B&B situat in zona centrala, aproape de toate punctele de interes, acest B&B ofera camere duble cu un design simplu dar modern. Proprietatea dispune de toate dotarile de care ai putea avea nevoie de la parcare gratuita, coffee maker, wifi gratuit iar pretul unei camere duble este de 67 euro.
  • Amalie Bed and Breakfast & Apartments un hotel de 4 stele situat la doar 900 de metri de principale atractii din Odense, cu un decor modern si un pret extrem de bun pentru conditiile oferite. O noapte de cazare intr-o camera dubla costa 89 euro.
  • City Hotel Nattergalen acest hotel de 3 stele este pozitionat chiar in zona centrala a orasului, aproape de toate atractiile turistice. Pentru o noapte de cazare cu mic dejun inclus preturile incep de la 123 euro pentru doua persoane.

Obiective turistice Odense - Ce vizitezi in Odense

Castelul Egeskov

Un castel parca desprins din povesti, Castelul Egeskov a fost construit in anul 1554.

Considerat unul dintre cele mai frumoase castele construite in stil renascentist din Europa, acesta a ramas la fel de spectaculos ca in prima zi. Situat in mijlocul unui mic lac, cu fortificatii impunatoare si turnuri grandioase, acest loc este un obiectiv de neratat.

Pe langa arhitectura si peisajul de basm, castelul gazduieste in interior un muzeu unde vei putea vedea colectii interesante precum cele de masini si biciclete de epoca. Aflat la o distanta de aproximativ 30 km de Odense, este usor accesibil cu masina iar pretul unui bilet pentru adulti este de 17 euro, detalii poti sa gasesti aici.

Odense Domkirke

Catedrala Sf. Canut (daneză: Odense Domkirke sau Sankt Knuds Kirke), cunoscută și sub numele de Catedrala Odense, este numită după regele danez Canut Sfântu.

Construita in jurul anilor 1300, este o catedrala construita in stil gotic, din caramida. Sectiunea cea mai vizitata a bisericii este cripta unde sunt expuse ramasitele lui Canut si ale fratelui sau Benedict.

Flakhaven Square & Odense Rådhus

In Piata Flakhaven se regaseste Primaria orasului Odense. Clădirea de astazi a fost proiectata de Johan Daniel Herholdt și Carl Lendorf inspirat de cladiri italiene, cum ar fi Palazzo Pubblico din Siena, cu care seamana foarte mult. Constructia Primariei a fost terminata in 1885 insa odată cu aniversarea a 200 de ani a lui Hans Christian Andersen, în 2005, au fost finalizate lucrări de renovare cuprinzătoare la interioarele clădirii, inclusiv holurile de intrare, sălile de ședințe, sala de banchet și camera de consiliu.

Muzeul Hans Christian Andersen

Aici vei putea sa il descoperi pe Hans Christian Andersen dintr-o noua perspectiva, nu doar din cea literara. Vei putea intelege mai bine opera sa si cum a fost influentata aceasta de mediul social din care provine autorul. Fiul unui cizmar sarac si al unei spalatorese, autorul a devenit celebru datorita povestilor sale fermecatoare atat pentru cei mici cat si pentru adulti. Pretul unui bilet pentru adulti este de 22 euro, acesta trebuie rezervat in avans, insa mai multe detalii poti sa gasesti aici.

Casa parinteasca a lui Hans Christian Andersen

Aproape de Catedrala Odense, se afla casa in care Hans Christian Andersen a locuit cu parintii sai de la varsta de 2 pana la 14 ani. Casa a fost deschisă publicului in 1930, acest loc te va face sa te teleportezi in trecut. Straduta pietruita din fata casei, camerele modeste si gradina desprinsa din povesti si-au pus amprenta asupra vietii autorului si mai tarziu asupra operei sale. Pretul unui bilet pentru adulti este de 22 euro iar intrarea este gratuita pentru cei pana in 18 ani, mai multe detalii poti afla aici.

Brandts Klædefabrik

Brandts Klædefabrik a fost candva un mare complex de fabrici de textile din Cartierul Latin din Odense, ce ulterior a fost transformat intr-un hub cultural modern. Aici exista mai multe magazine unice, un cinematograf, cafenele, sali de concerte, studiouri ale artistilor locali, si ateliere diverse.

Este un mediu vibrant, tineresc aflat intr-o continua schimbare, unde poti vedea expoziții de arta contemporana, poti merge la spectacole de dans sau poti achizitiona piese unice din magazinele aflate de-a lungul Pasajului Brandts.

Odense Zoo

Gradina zoologica a orasului este una dintre cele mai populare atractii pentru vizitatorii de pe insula Funen. A fost deschisa in anul 1930 la vremea respectiva avand putine animale mai exact doua maimute, un paun, un caprior si un catar.

In prezent gradina gazduieste peste 147 de specii diferite acestea fiind extrem de bine ingrijite. Acest loc este ideal pentru o iesire cu cei mici iar pretul unui bilet pentru adulti este de 17 euro, mai multe informatii poti sa gasesti aici.

Galleri Galschiøt

Jens Galschiøt este unul dintre cei mai renumiti artisti ai Danemarcei, sculptor si artist conceptual ale carui lucrari pot fi vazute in orase din intreaga lume. El a locuit in Odense din anii 1970 pana la mijlocul anilor '80 si a creat un studio extraordinar ce combina spatiul de creatie cu spatiul expozitional.

Acest spatiu are 10.000 de metri patrati, fiind printre cele mai mari ateliere private de arta din Danemarca. Intrarea este libera, aici vei putea admira piese de arta unice si diverse, in special sculpturi de bronz ce iau adus faima internationala dar si multe alte exponate.

Odense Boldklub

Pentru cei pasionati de fotbal acest stadion poate fi un punct de interes. Echipa locala Odense Boldkklub se afla in Superliga, aici au loc meciuri o data la doua saptamani, din toamna pana in primavara la care poti sa participi daca esti pasionat de sport si daca iti doresti o seara plina de adrenalina.

Muzeul trenurilor

Muzeul Caii Ferate Daneze a fost infiintat in anul 1975. Acesta este cel mai mare muzeu de cale ferata din Scandinavia. Muzeul acopera 10.000 de metri patrati, care contin aproximativ 50 de locomotive si vagoane de cale ferata din toate perioadele istoriei feroviare daneze. Acest muzeu este o adevarata experienta daca esti pasionat de trenuri, istorie si calatorii. Daca iti doresti poti opta pentru un tur ghidat iar in anumite perioase din an poti experimenta o plimbare cu un tren cu o locomotiva cu abur.

Satul Funen

Un muzeu in aer liber, extrem de pitoresc ce a fost fondat in anul 1942 ca un spatiu in care aveau loc festivaluri si evenimente. In prezent muzeul are 25 de case traditionale daneze care dateaza din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea.

Pe langa casele traditionale care serveau ca locuinte pentru oameni, aici vei putea vedea si un han, o scoala tipic daneza din acea vreme, o moara de vant si multe alte cladiri interesante. Majoritatea cladirilor sunt din lemn, acesta fiind materialul folosit cel mai des pentru constructii in anul 1800.

Pe langa cladiri, aici te vei putea relaxa bucurandu-te de natura, de gradinile ornamentale cu pomi si flori. Pretul unui bilet pentru adulti este de aproximativ 20 euro, mai multe detalii poti afla aici.

Odense Slot

Cladirea actuala a fost construită în 1723. Cu toate acestea, istoria proprietății este mult mai veche. Porțiuni din Odense Slot datează din secolul al XV-lea, când era o mănăstire condusă de călugării Cavalerii Sf. Ioan. A fost confiscat de rege la începutul secolului al XVI-lea. Pe măsură ce secolele au trecut și politica s-a schimbat, a avut mai mulți ocupanți succesivi. Astăzi, acest palat baroc olandez găzduiește birouri administrative ale municipiului Odense.

Storms Pakhaus Streetfood

Un lucru evident este acela ca danezii iubesc mancarea, in special preparatele gatite cu ingrediente proaspete.

Storms Pakhaus din Odense este un loc vibrant, o experienta senzoriala plina de arome unice. Te poti opri in acest loc pentru a incerca delicatese locale si internationale.

Avand in vedere ca este un loc care imbina preparate delicioase cu muzica buna si atmosfera vibranta, acest loc este favorit atat de catre turisti cat si de catre localnici, asadar, daca doresti sa ai parte de o seara unica, cel mai bine ar fi sa rezervi o masa din timp, detalii poti gasi aici.

Møntergården

Situat intr-o cladire cu o arhitectura unica, in acest muzeu vei afla mai multe despre istoria orasului Odense din perioada preistorica pana in Evul Mediu.

Cladirea construita in stil renascentist este o atractie in sine prin decoratiunile sale din lemn masiv si ferestrele din plumb. In interior vei vedea expozitii interactive ce prezinta dezvoltarea orasului in perioada medievala tarzie, cand comertul a devenit infloritor si situatia economica a evoluat.

Orasul Odense a fost un punct cheie de acces intre Scandinavia si Europa, iar comerciantii au reusit sa adune piese unicat. Pretul unui bilet pentru adulti este de 14 euro, mai multe detalii poti sa gasesti aici.

Muzeul Odense Bunker

Un muzeu coplesitor, o amintire a razboiului si a ororilor acestuia. O amintire ca, nu cu foarte mult timp in urma, Europa facea provizii pentru un posibil razboi nuclear.

Buncare ca acestea fiind construite in diverse locatii. Cu o suprafata de 450 metri patrati aici vei putea vedea echipamentele militare, uniformele, telefoanele si computerele vechi pastrate ca intr-o capsula a timpului. Accesul este gratuit, tururile ghidate au loc intre orele 11-14 iar aceasta experienta este una de neratat.

Portul Odense

Portul Odense a fost construit la începutul secolului al XIX-lea și de atunci s-au întâmplat multe. Timp de 150 de ani, a servit ca un port industrial aglomerat, dar acum se transformă într-o zonă nouă și interesantă, cu clădiri rezidențiale, o casă de cultură, Casa Atlanticului de Nord, cafenele și o mulțime de activități gratuite pentru sport. Zona are referiri evidente la trecut sub forma numeroaselor clădiri conservate și „reciclate”.

Kerteminde

Daca vizitezi Odense pe timp de vara si vrei sa te bucuri de litoralul danez, Kerteminde este alegerea ideala.

Un oras micut, cunoscut pentru plajele sale, pentru acvariul cu specii diverse de pesti si pentru livezile si gradinile ce il inconjoara.

Supranumit si „gradina de la mare” Kerteminde este locul in care te vei relaxa cu siguranta. Daca ai mai mult timp la dispozitie poti vizita si Fyns Hoved (Capul lui Funen) un loc cu o priveliste ce te va lasa fara cuvinte.

Gastronomie & Restaurante

Cand vine vorba de gastronomia daneza aceasta se bazeaza in principal pe ingrediente simple si proaspete. Majoritatea mancarurilor traditionale daneze sunt gatite dupa retete vechi de secole. Avand ca ingrediente principale pestele, fructele de mare, carnea de porc sau vita si legumele proaspete, bucataria daneza este una diversa si plina de combinatii cel putin inedite. Umoristic numita “Tara celor 700 de sandvisuri” merita sa incerci macar cateva dintre aceste preparate traditionale.

  • Stegt flæsk este un preparat foarte vechi ce are la baza carnea de porc crocanta cu un sos de patrunjel servita alaturi de cartofi rumenitis. Considerat mancarea nationala a danezilor, acest preparate este cu siguranta delicios.
  • Frikadeller un fel de chiftelute facute din carne de porc sau de vita, amestecata cu ceapa, oua, lapte si firimituri de paine, servite cu cartofi zdrobiti si legume. Un fel de mancare foarte familiar si absolut delicios pe care trebuie sa il incerci.
  • Smørrebrød un sandwich divers si delicios servit in special la pranz. Avand ingrediente diverse precum heringul crud sau crevetii, somonul afumat, ouale fierte tari, carnea sau legumele, trebuie doar sa poti alegi varianta preferata. 
  • Kanelsnegl un melc cu scortisoara pufos, delicios si extrem de aromat, ideal pentru a-ti incepe ziua cu ceva dulce alaturi de o cafea.

Restaurante

  • Restaurant Vaar - gourmet restaurant acest restaurant micut cu doar 6 mese este o experienta culinara de neratat. Cu un meniu unic, preparate aromate si un chef excelent o cina aici va fi o adevarata experienta. Toate dishurile sunt preparate cu ingrediente proaspete provenite din surse sustenabile. Preturile sunt medii, un fel principal costand in jur de 30 euro.
  • Restaurant H.O.S. un restaurant situat in inima orasului Odense, cu un meniu variat si inovativ, acest restaurant este o alegere ideala atat pentru pranz unde poti sa incerci sandwichuri delicioase specific daneze dar si pentru cina unde te poti bucura de dishuri cu ingrediente proaspete ce difera in functie de sezon. Preturile sunt extrem de bune, pretul pentru un fel principal incepand de la 20 euro.
  • Sortebro Kro acest restaurant este locul ideal daca iti doresti sa incerci feluri de mancare traditionale, preparate dupa retete autentice. Restaurantul are o istorie bogata povestea acestuia incepand inca din anul 1805. Meniul este divers, atmosfera este linistita iar preturile pentru un fel principal pornesc de la 30 euro.

Odense este un oras fermecator care te va surprinde la fiecare pas. Cu o gama variata de activitati si o viata culturala bogata, este alegerea ideala pentru o vacanta in care te vei relaxa, vei afla noi informatii si vei avea parte de noi experiente unice.