Dacă sunteți pasionați de sporturile de iarnă, atunci Livigno este destinația perfectă. Cu peste 100 de km de pârtii pentru ski și snowboard și numeroase telescaune și gondole, stațiunea este perfectă pentru un sejur complet.

Livigno este așezat strategic, la 1800 m altitudine având domeniu schiabil care se întinde pe doi versanți ai munților din jur. Altitudinea maximă la care veți ajunge este de 3000 m iar priveliștea este de vis. Nu veți da greș cu sezonul pentru că durează din Noiembrie până târziu în Aprilie.

Cum ajungem în Livigno

Din București noi am ales varianta avionului și am zburat cu WizzAir până la Bergamo cu 90 euro dus/întors două persoane. Am prins ofertele companiei aeriene din perioada lunii decembrie și am profitat de ele. Biletele au avut inclus câte un rucsac, însă nouă ne-a fost de-ajuns pentru că am stat doar 4 zile și am avut doar echipamentul de ski la noi.

Din aeroportul din Bergamo am închiriat mașină folosind motorul de căutare Rentalcars și am avut noroc să găsim o mașină hibrid de la compania Italy Car Rent cu 9 euro/zi. Puteți închiria și de la ei direct de pe site, dar noi am găsit oferta respectivă la Rentalcars și am profitat de ea.

Menționez că în cazul nostru am avut nevoie de card de credit, probabil există și companii unde nu este nevoie de depozit. Alt lucru pe care îl facem este să verificăm pe acest site ofertele mai multor companii și alegem ce ne este cel mai la îndemână.

De la aeroportul din Bergamo până în Livigno sunt cam 200 km de parcurs în aproximativ 4 ore. Drumul de pe Google Maps vă duce pe lângă Lacul Como, doar că numai prin tuneluri și nu se vede mare lucru. La dus noi am mers pe lângă lac și ne-am oprit pentru o cafea și un panini în Varenna, pe lacul Como, iar la întors am mers pe drumul obișnuit.

Unde stăm în Livigno

Sincer, aici alegerea este una destul de grea. Nouă ne-a plăcut foarte mult stațiunea, este plină de cazări superbe în stilul italienesc, dar și elvețian, pentru că Elveția este la 20 de minute. Trebuie doar să căutați temeinic pe Booking sau direct pe site-urile hotelurilor și să vedeți ce oferte găsiți. Am observat cam toate cazările au micul dejun inclus, uneori și cina, au un mic depozit pentru echipament, o micuță zonă de spa.

Noi am găsit Hotel del Bosco pe care îl super recomand; noi sigur ne vom întoarce aici. Prețul este destul de mare, cam 180-190 euro/noapte, însă include mic-dejun și cină cu 3 feluri de mâncare și desert, zona de spa și piscină afară cu priveliște către munți, un mic depozit pentru ski și snowboard. Camera a fost tare spațioasă și mi-a plăcut că a fost un hotel mai restrâns, mai intim, mai de familie. Timp de 4 zile am fost cam aceleași persoane și a fost o atmosferă familiară.

Bonus mare al hotelului este că se află la 5 minute de mers pe jos de telescaunul Teola și de stația de autobuz care duce pe celălalt versant, la gondola Carosello 3000. Puteți beneficia și de o mică reducere la închierea schiurilor dacă mergeți unde vă recomandă personalul de la hotel.

Cum arată domeniul schiabil

Cei peste 100 km de pârtii sunt visul oricărui pasionat de ski sau snowboard. Sunt 12 pârtii negre, 37 roșii și 29 albastre, deci este perfect pentru orice nivel.

Puteți ajunge dintr-o parte în cealaltă a stațiunii, cu numeroasele autobuze puse la dispoziție, gratis, care vin din 10 în 10 minute. Sau pe cei doi versanți, toate telescaunele și gondolele sunt foarte bine conectate între ele, și nici nu veți sta la coadă. Puteți merge și cu propria mașină pentru că există parcări peste tot, însă nu aș ști să vă spun prețul pentru că noi am ales transportul în comun.

Pentru a beneficia de o altă reducere de 5%, vă recomand să vă luați ski pass-ul din aplicație sau de pe site-ul lor. Acolo puteți alege un ski pass care se întinde pe mai multe zile, unul de jumătate de zi sau Saturday special, având un tarif mai mic sâmbăta decât în restul zilelor. Pentru a vă ridica ski pass-ul, trebuie doar să mergeți la unul dintre ghișeele de la telescaunele sau gondolele din stațiune și în mai puțin de 2 minute sunteți pregătiți de aventură.

Nici nu o să vă dați seama când se va duce o zi întreagă, de la 8:30 la 16:30, atunci când aveți atât de multe opțiuni de pârtii. La finalul zilei să nu uitați să vă răsfățați cu o saună umedă sau uscată. Sau puteți să mergeți la numeroasele apres ski-uri din stațiune pentru o mică petrecere în clăpari.

Nouă ne-a plăcut foarte mult stațiunea, este autentică, are o zonă de promenadă în zona mai turistică și mici trasee în vale. Prețurile nu ni s-a părut atât de mari pe cât ne așteptam, unele au fost chiar mai mici decât în București.

Ne-ar fi plăcut să fi avut timp să ajungem și la lacul ce duce în Elveția sau să ne plimbăm mai mult pe trasee, însă scopul principal a fost să schiem cât de mult putem în cele doar 4 zile petrecute aici.

Mă puteți găsi pe instagram pentru poze și alte detalii. Sper că v-am convins prin micul articol să ajungeți aici, dacă nu pentru ski, poate pentru mâncarea italienească și pentru a petrece timp în aer liber, iarna.