Marocul este situat in partea de nord a continentului Africa si cuprinde atat zona de desert, de munte cat si deschidere la Oceanul Atlantic. Nu o sa iti vina sa crezi, insa in Maroc exista atat ninsoare, cat si temperaturi de 30 grade.

In acest articol, iti voi prezenta cum poti sa ajungi în Maroc, ce poti face acolo, obiective turistice si experiente inedite. Ramai pana la final sa vezi cat de frumoasa și diversificata este cultura marocana!

Cum ajungi in Maroc

Pentru a ajunge din Romania in Maroc, sunt puse la dispozitie doua variante de a calatori: cu masina sau cu avionul.

Drumul cu masina este unul foarte lung, aproximativ 45 de ore. Desi atat de multe ore pe drum sunt obositoare, avantajul acestei optiuni ar fi ca in drum spre Maroc ai putea vizita mai multe tari si a te bucura de o diversitate in calatoria ta.

La momentul plecarii noastre, nu erau zboruri directe din Romania spre Maroc, mai exact spre Marrakech, orasul pe care l-am ales pentru aceasta vacanta. Astfel ca, am gasit in perioada sarbatorilor de iarna a anului 2023 o reducere la WizzAir si am profitat de costul redus al biletelor dus-intors de 300 lei, cu escala. Am ales varianta cu escala in Milano la dus si cu escala in Londra la intoarcere.

Am zburat din Cluj Napoca catre Milano Bergamo si apoi din Milano Malpensa catre Marrakech pe timp de noapte, astfel încât, dimineață sa fim deja în Marrakech și sa începem explorarea orașului. Ne-am deplasat între cele doua aeroporturi din Milano cu ajutorul autobuzelor locale: din aeroportul din Milano Bergamo am luat autobuzul pana la Milano Centrale (gara centrală din Milano) unde am schimbat autobuzul cu altul cu care sa ajungem pana la Milano Malpensa.

La intoarecere, am zburat de dimineață către Londra Gatwick și apoi de la Londra Luton către Cluj-Napoca. Și aici, ne-am deplasat între cele doua aeroporturi cu mijloace de transport în comun, mai exact am luat trenul din Aeroportul Gatwick către Victoria Central Station și de acolo am luat autobuzul pana la Aeroportul Luton. Biletele de pentru mijloacele de transport în comun le-am achiziționat de pe aplicația Get your guide, însă se pot achiziționa și din mijloacelor de transport sau de la ghișeul stației centrale în cazul Londrei.

Aici sunt link-urile pentru transport:

Unde te cazezi

Făcând research pentru aceasta călătorie am observat ca multe persoane recomandau ca și cazări, riad-urile, acestea fiind locuri de cazare mai private și mai liniștite fata de hoteluri și totodata fiind cazări specifice zonei. Astfel ca, prima și singura recomandare ar fi riad-urile care se găsesc la costuri diverse, în funcție de bugetul de călătorie al fiecăruia. Noi am luat o singura cazare prin aplicația Booking pentru toată vacanta și am nimerit, fără sa știm, intr-o zona liniștită orașului. Am avut parte de curățenie zilnică, mic dejun bun, însă nu bogat ca și în Europa, ci bogat pentru nivelul lor de trai.

Recomandari cazare

riad mimoune, Marrakech, Maroc
Riad mimoune oferă camere în Marrakech, la 16 minute de mers pe jos de Djemaa El Fna și la 1,1 km de Moscheea Kutubiyya. Proprietatea include și un bar.
Riad l’Esprit des Patios & Spa, Marrakech, Maroc
Riad l’Esprit des Patios & Spa se află în Marrakech și include o piscină în aer liber, un lounge comun, o terasă, și WiFi gratuit în întreaga proprietate.
Riad Elli Marrakech, Marrakech, Maroc
Riad Elli Marrakech se află în Marrakech, la 16 minute de mers pe jos de Djemaa El Fna, și pune la dispoziție un lounge comun, o terasă, un bar și parcare…

Obiective turistice Marrakech

Printre obiectivele principale pe care le-am vizitat în oraș s-au numărat următoarele:

Souks Marrakech

Piețele din Marrakech sunt asemănătoare celor din Turcia, însă oamenii nu sunt așa negociatori precum sunt cei de origine turca. Pentru multi dintre negustori, singura lor sursa de venit este sa iei vândă produsele pe care le prezinte la diverse tarabe și taxele impuse de stat sunt destul de mari, acesta fiind motivul principal pentru care nu sunt dispuși sa negocieze prețul afișat.

Palatul Bahia

Palatul este situat în zona Jemma El-Fna, practic piața centrală din Marrakech. Acesta a fost construit de pe vremea sultanului Muhammad și a fost lăsat moștenire către copii lui. De-a lungul timpul, fiecare sultan a mai adus câte un plus valoarea palatului și astăzi este un principal obiectiv turistic al Marrakech.

În interiorul palatului sunt camere în care sunt prezentata cu ajutorul video proiectorului imagini de la restaurarea palatului. În cadrul restaurării, mozaicul de pe pereți a fost realizat manual de către muncitori, la fel și fântână exterioara și mozaic din grădina palatului.

Palatul este format din culoare înguste și colorate care au în capăt sau pe laterale uși masive din lemn cu modele specifice tradiției marocane.

Biletul de intrare pentru vizitarea palatului l-am achiziționat la intrare și a fost 70 de Dirhami marocani, aproximativ 35 lei.

Palatul El Badi

Acest palat a fost construit ca și o rasplata în urma castigarii unei lupte, însă în prezent, palatul reprezintă o grădina plina cu portocali și ziduri înalte în culori cărămizii.

Biletul de intrare pentru vizitarea palatului l-am achiziționat la intrare și a fost 70 de Dirhami marocani, aproximativ 35 lei.

Desertul Agafay

Din seria experiențelor noi de încărcat, prin intermediul aplicației Get your Guide (mai jos sunt și câteva variante de excursie în desert) am achiziționat o excursie către Desertul Agafay. Acesta este un desert pietros, nu este cu nisip fin, însă experiență a fost una plăcută.

Recomandări excursii în desert

În cadrul excursiei, am avut o oprire la o fabrica de ulei de argan unde am servit un ceai tradițional împreună cu o bucățică de cristal de eucalipt. Neaparat de încercat!

Ajungi în desert, în cadrul excursiei am mai avut inclusă și o plimbare cu cămilă și apoi o cina în desert însoțită de un spectacol.

Jardin Secret

In Marrakech ploua 14 zile pe an și din păcate, o zi de ploaie am prins și noi. În ziua respectiva aveam în plan sa vizitam Jardin Secret, Medersa Ben Youssef și Dar El Bacha Museum și, în ciuda ploii am mers sa le vizitam.

Garden Secret este o grading secreta, după cum ii spune și numele. Se afla în spatele unei piețe din Medina Marrakech. Medina Marrakech este practic piața centrală a Marocului. Chiar dacă cerul era înnorat, frumusețea grădinii s-a păstrat. Cu siguranță în zilele cu soare, culorile plantelor și mozaicul clădirilor arata mult mai frumos și iei oferă o stare de bine.

Medersa Ben Youssef

Medersa Ben Youssef se traduce ca fiind Școală Ben Youssef. Și aici, la fel ca și la Palatul Bahia, mozaicul pereților, dar și cel de pe pardoseala a fost făcut manual de către localnicii din Marrakech.

Aceasta școală este una islamica, construita în secolul 14 și a fost cea mai mare școală islamica din Africa de Nord, iar de când este patrimoniu UNESCO a devenit și un obiectiv turistic de neratat.

Dar El Bacha Museum

Acest muzeu este simbolul culturii și istoriei lumii bogate din Marrakech. În ziua în care am fost noi a fost o expoziție de pictura.

Muzeul era foarte bine păzit și la intrarea în aproape fiecare camera, ni se cereau biletele de intrare. În cadrul muzeului era și o cafenea și prețul biletelor era diferit dacă voiai sa vizitezi muzeul sau dacă voiai sa mergi la cafenea. Practic, trebuia sa iti achiziționezi biletele pentru ce voiai sa faci: ori cafenea, ori muzeu.

Essaouira

Tot cu ajutorul aplicației Get your Guide (am lăsat mai jos și recomandări pentru excursie), am achiziționat o excursie pana într-un oraș care are deschidere la Ocean Atlantic și anume: Essaouria.

Drumul din Marrakech pana în Essaouira este de aproximativ 3 ore și pe drum am avut o prima oprire sa mâncăm ceva și apoi am oprit la o cooperativa a femeilor care realizează uleiul de argan. În mare parte, femeile fără școală au ca și ocupație fabricarea uleiului de argan sau a preparatelor din fructe de argan. În multe zone din Maroc sunt plantații întinse de copaci de argan, dar și măslini deoarece sunt singurii copaci care rezista sezonului uscat și soarelui arzător.

Localitatea Essaouira este o localitate pitoreasca și se aseamănă cu stațiunea Eforie de la noi din țară. După cum ne-a zis și ghidul încă de la început, "this place îs for chilling" și chiar așa a fost. Acolo parca timpul s-a oprit în loc și lucrurile se mișcau cu încetinitorul.

Recomandări excursii Essaouira

Cum e mâncarea în Maroc

Preparatele marocane sunt bune, gustoase și cu arome inedite datorită condimentelor specifice. Mâncarea lor se bazează pe oua, carne de miel - fiind țară islamica, carne de pui și legume. Mâncarea stradală este buna, însă apa de la robinet nu este potabilă.

Recomandari restaurante:

  • Dar Dar in Marrakech - este nevoie de rezervare în avans
  • Kabana Rooftop Marrakech - este nevoie de rezervare în avans

Concluzie

Vacanta noastră a fost de 6 zile și costul a fost de aproximativ 4100 lei/ 2 persoana ceea ce a inclus zborurile, cazarea, mâncarea, suvenirurile și excursiile.

Aceasta vacanta am organizat-o cu aproximativ 2 luni înainte și am prețuri decente atât la biletele de avion, cât și la cazare sau la excursiile de pe Get your Guide.

Din punctul nostru de vedere, se merita o vacanta în Maroc chiar și pentru câteva zile pentru ca experiență culturală este diferită de cea europeana și chiar și de cea asiatica.

Pana data viitoare,

Elena