Orasul pierdut si ingropat in cenusa vulcanului Vezuviu este una dintre cele mai impresionante si populare locatii din Italia. Datorita cenusii, unele cladiri s-au pastrat oferind turistilor o mica imagine a vietii romanilor de demult. Este o vacanta, chiar si cu familia, ideala, atat din scopuri educative, cat si din scopuri recreationale.

Linistea din jurul orasului, ruinele antice si natura transforma orasul Pompei in alegerea multor familii ca destinatie de concediu. Ti-am pregatit un ghid de calatorie pentru 2 zile! 

Transport si cazare

Pompei se afla la 28 km de orasul Napoli.

Se gasesc zboruri directe din Bucuresti catre Napoli la preturi incepand chiar si de la 20 euro/persoana dus-intors. Companii precum Wizz Air si Ryanair vin cu cele mai bune oferte. Insa, in acest pret este inclus doar un mic bagaj de mana, alte bagaje de mana sau de cala platindu-se suplimentar.

De la Gara Centrala din Napoli se poate lua trenul, pretul biletului costand intre 1,40-2,80 euro de persoana. Calatoria va dura aproximativ 30-40 de minute si primul tren pleaca la 05:40. O alta varianta este sa luati autobuzul spre Pompei cu preturi de la 4 euro.    

Pentru a putea ajunge in cat mai multe locatii cu usurinta, recomandam sa inchiriezi o masina. Astfel, te poti plimba cu partenerul, prietenii sau cu familia linistiti in orice locatie apropiata. Este recomandat in special famililor pentru a nu-i obosi pe cei mici cu plimbari lungi pe jos. Pentru vehicule cu cel putin 5 locuri, preturile pe 1 zi pornesc de la 90 euro, iar cele mai ieftine vehicule de inchiriat pornesc de la 60 euro. 

Daca doresti sa descoperi din plin arhitectura romana si cladirile istorice ale vechiului Pompei, iti recomandam o cazare in Pompei aflata la 1 minut de situl arheologic si la fel de aproape de amfiteatrul Pompei: Hotel del Sole de 4 stele. Preturile pentru o camera tripla (cu pat si pentru copii) incep de la 130 euro pe noapte. Poti gasi si cazari cu conditii bune si la preturi mai accesibile. In centru, preturile pornesc de la 60 euro/noapte pentru camera tripla si 40 euro/noapte pentru camera dubla. 

Visezi la o vacanta relaxanta departe de oras? Poti opta pentru Resort & Winery Bosco de Medici – hotel de 4 stele. Aflat la o distanta de 700 m de ruinele Pompeiului, hotelul ofera un peisaj superb asupra vulcanului Vezuviu. Aici exista activitati pentru membrii familiei: o piscina mare cu panorama asupra muntilor, o mini gradina zoologica pentru distractia copiilor, citrici si degustari de vinuri pentru adulti. Pretul camerei triple este de aproximativ 200 euro/noapte. Experienta iti va aduce aminte de hotelurile exotice din Madagascar sau Africa de Sud! 

Ziua 0 

  • Sosirea in Pompei 
  • Check-in la hotel 

Ziua 1 

  • Mic dejun italienesc 
  • Forumul 
  • Teatro Grande si Teatro Piccolo 
  • Casa Menanderului 
  • Vila Misterelor 
  • Cina 

Incepe explorarea acestui loc plin de istorie cu un mic dejun dulce la Pasticceria de Vivo dal 1955. Cafea, briose si alte produse de patiserie specifice micului dejun italienesc se gasesc in acest loc. Deoarece in Italia multe restaurante sau cafenele isi incep programul dupa ora 10, iti recomandam sa te informezi de dinainte de programul acestora. Aici este deschis intre 6-24, iar preturile pornesc de la 1,5 euro pentru un corn cu croissant si ajung pana la 5 euro pentru cheesecake. 

Situl Arheologic al vechiului oras Pompei se afla chiar in centru. Acesta se deschide la ora 9 dimineata si ultimul tur poate incepe la ora 17:30 sau 15:30 intre 1 noiembrie-31 martie. Cetatenii europeni intre 18-25 ani au reducere la bilet, acesta costand doar 2 euro. In rest, biletele costa 16 euro de persoana. Se pot achizitiona bilete online sau de la oficiul de la intrare. (link la final) 

Ofera-ti cel putin 3-4 ore pentru a vizita intregul sit, astfel vei descoperi cu atat mai mult cultura romana. Printre atractiile din sit pe care nu trebuie sa le ratezi este Forumul. Acesta era centrul orasului roman si locul unde se intamplau cele mai importante evenimente. De la discutii politice pana la rituri religioase, romanii au construit si cateva magazine la acea vreme. Locul este plin de sculpturi si temple precum: Templul lui Jupiter, Templul lui Vespasian si Templul lui Apollo. Una dintre cele mai marete temple si vechi este Templul lui Apollo care este inconjurat de 48 de coloane. 

Teatro Granda si Teatro Piccolo

La aproximativ 400 m se afla Teatro Grande, iar langa acesta este si Teatro Piccolo. Aceste 2 teatre erau pe vremuri printre cele mai aglomerate zone din Pompei. Romanii veneau aici pentru spectacole si concerte muzicale. Teatro Grande putea primi 5000 de spectatori, in timp ce Teatro Piccolo doar 800, fiind mai mic dupa cum semnifica si numele. Acestea reprezinta o imagine a civilizatiei de atunci. Teatro Grande a fost printre primele teatre de piatra construite de romani, fiind un loc cu adevarat incredibil. 

Casa Menandrului

Casa Menandrului se afla la doar 200 m de cele 2 teatre. Aceasta a apartinut unuia dintre cei mai mari aristocrati romani la vremea aceea. Cu o arhitectura splendida si intinsa pe o suprafata de 1800 m, Casa prezinta valoarea adusa artei de catre cei bogati la vremea aceea.  

Valea Misterelor

Valea Misterelor se afla in zona vestica a Sitului Arheologic  Aceasta este o vila din timpurile romane unde au fost bine pastrate fresce si picturi valoroase. Chipuri importante au fost pictate pe peretii cladirii. 

Odata ce ai intrat in situl arheologic al orasului Pompei, singurul restaurant de acolo este Scavi Cafe Pompei. Aici gasesti preparate mediteraneene, salate precum Capri si desigur, pizza. Preturile sunt destul de ridicate fiind un loc turistic. Poti opta si pentru standurile cu mancare de prin oras. Aici gasesti panini, cafele si alte gustari. 

Daca vrei sa economisesti, noi iti recomandam sa iei cina la unul dintre restaurantele din apropierea sitului. Le Delizie Pompei Via Roma 83 se afla la doar 2 minute de mers pe jos fata de sit. Vei gasi mancare italiana, fructe de mare, cat si preparate vegane, vegetariene si fara gluten. Preturile sunt mai mici decat cele din interiorul sitului, o pizza pornind de la 5 euro, iar un aperitiv, fel principal si o bautura pentru o persoana pornind de la aproximativ 12 euro.  

Ziua 2 

  • Mic dejun italienesc 
  • Parcul National Vezuviu 
  • Vinaria Vezuviului a familiei Russo 

Ia un mic dejun satios la Hermes Cafe aflat langa zona de est a Sitului Arheologic. Locatia se deschide la ora 10, iar preturile variaza intre 4-40 euro. Gasesti aperitiv, specialitati cu fructe de mare, paste si alte preparate mediteraneene. 

Parcul National Vezuviu 

Ar fi pacat sa vii in vacanta in Pompei si sa nu vizitezi maretul vulcan Vezuviu. Poti ajunge aici cu autobuzul din Piazza Anfiteatro, pretul biletului fiind de aproximativ 2-3 euro. Poti achizitiona bilete de la tabacarii. Primul autobuz pleaca la ora 8:30, iar ultimul autobuz de la Vezuviu se intoarce spre Pompei la ora 16. Calatoria va dura aproximativ 50 de minute, iar de la statia de coborare vei mai avea de mers aproximativ 400 m. Nu recomandam sa vii cu masina deoarece poti urca pana la un punct si va trebui sa platesti parcarea de 5 euro pe ora. De acolo, vei mai avea de urcat 1 km. Accesul la Vezuviu este de 10 euro/adult si gratuit pentru cei sub o inaltime de 1,2 m. Ai sansa de a admira o panorama unica deasupra orasului Pompei. Terenul este unul stancos, asa ca opteaza pentru incaltaminte usoara. 

Vinaria Vezuviului a familiei Russo

Dupa o plimbare in natura, iti recomandam o vizita la Vinaria Vezuviului a familiei Russo, aflata chiar la poalele vulcanului. Poti degusta vinuri unice, sa vizitezi podgoria si sa iei masa. Durata vizitei este de 2 ore, iar preturile pornesc de la 35 euro/persoana in care este inclus turul cu ghid, masa cu specialitati locale si degustare a vinurilor lor clasice. Poti rezerva bilete de pe website-ul lor oficial (link la final), iar daca doresti un meniu vegetarian sau vegan, este bine sa iti rezervi biletele cu cateva zile inainte.  

Ziua 3 

  • Check-out 
  • Plecarea din Pompei 

In functie de cat stai in vacanta cu familia in Pompei si de cum te organizezi, obiectivele turistice de mai sus pot fi vizitate in aproximativ 2 zile. Desi orasul a fost acoperit de lava, acesta s-a mentinut destul de bine oferindu-ne astazi o imagine asupra acelor timpuri. Este o vacanta plina de istorie care iti va prezenta o parte din gloria erei romane.