Aflat la 1h distanta de Cluj si la 2h distanta de Sibiu, Rimetea nu e doar singurul sat din Romania ce detine premiul “Europa Nostra” al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material, ci mai mult de atat.

O oaza de liniste in mijlocul naturii, neatinsa de lumea moderna, plina de transformarea in care ne aflam.

Cu toate ca insumeaza peste 50 de spatii de cazare, satul este mic, impanzit de casute albe, frumos ingrijite si pline de flori, cu vedere spre masivii din jurul Depresiunii Trascaului.

Activitati in Rimetea - Trasee, Sesiuni de catarare, spectacole cu parapanta

Zona este plina de trasee ce pot fi parcurse chiar si cu cei mici. Desigur, exista variante si pentru cei experimentati, de exemplu Circuitul Pietrei Secuiului, un traseu de 4h care te va duce din Rimetea pana la Piatra Secuiului. Exista si drumetii mai lungi, de peste 8km, spre Cetatea Coltesti sau Cheile Aiudului.

Daca totusi, simti ca detii un surplus de adrenalina si un simplu traseu nu te-ar satisface indeajuns, poti incerca o sesiune de catarare pe masivii din jurul satului sau chiar un zbor cu parapanta.

In zilele insorite, poti urmari un spectacol de culori ale parapantelor care zboara lin deasupra satului.

De asemenea, Rimetea e o alegere potrivita si pentru cei mai putini aventurieri, care sunt in cautarea unui weekend linistit, departe de agitatia orasului. Intreg decorul pitoresc insotit de bucate preparate traditional din produse naturale te vor face sa te simti in cu totul si cu totul alta lume. Cu toate ca multe locuri din Romania promit aceasta atmosfera, Rimetea are un farmec aparte care te va cuceri de la primul pas facut in sat.

Localnicii sunt oameni foarte gospodari care tin la istoria satului si vor sa conserveze  valorile stramosilor, de aceea in centrul satului se afla Muzeul Etnografic unde poti admira portul specific zonei, obiecte mestesugaresti si traditionale care sa te transpuna in trecut cand mineritul si prelucrarea lemnului erau principalele activitati din sat.

Cazare in Rimetea

Chiar daca localnicii tin foarte mult la pastrarea traditiilor si la conservarea zonei, acestia s-au obisnuit rapid cu turismul, asigurand cazari pentru toti doritorii care vor sa viziteze satul chiar in propriile lor case, punand la dispozitie camere curate cu accente traditionale si mese imbelsugate. Pretul unei camere incepe si de la 60 de lei pe noapte.

La final, nu ii uităm nici pe cei care pun confortul pe primul loc sau care pur si simplu nu se pot dezlipi de anumite facilități precum Wi-Fi permanent sau un meniu a la carte.

Conacul Secuiesc

Tot in comuna Rimetea, in satul Coltesti (la 5 min. cu masina de satul Rimetea) vei fi întâmpinat de Conacul Secuiesc care îmbină tradiția si cultura zonei cu luxul resedintelor de nobili. Acesta dispune de un restaurant cu terasa si crama, foișor, loc de joaca, un mic lac dar si opțiuni pentru activitățile amintite mai sus precum alpinismul sau zborul cu parapanta.

Conacul Secuiesc este alegerea potrivita si pentru găzduirea evenimentelor in natura, fiind amplasat in apropierea culmilor Trascaului.

Dacă nu ne crezi pe cuvânt, trebuie sa te convingi singur, restaurantul si priveliștea te vor încânta cu siguranță!

Imprejmuiri

In aproprierea satului Rimetea, se mai afla Cetatea Trascaului la 15 minute, Cheile Turzii la 40 de minute sau Mocanita Apusenilor la 30 de minute, dar nu uita sa te intorci pe seara in sat, pentru a nu rata un apus de poveste vazut de la poalele Pietrei Secuiului, de unde se poate admira intreg satul.