Orașul Brașov este situat în inima României și este unul dintre cele mai vizitate orașe din Transilvania și din țară. Fiind înconjurat din 3 părți de munți, oferă tot ce este necesar pentru a petrece o vacanță în acest oraș unic. 

De la aerul montan și apropierea de pădure, la monumentele istorice a timpurilor apuse ale sașilor, și la edificiile religioase, toate acestea cu siguranță constituie ingredientele necesare pentru o vacanță reușită și relaxantă. 

Dacă planifici să petreci câteva zile în acest oraș îți recomand să ai în bagaj și încălțăminte sport deoarece Brașov este un oraș pe care ai vrea să-l vizitezi la pas, pentru a desoperi tot ce are de oferit, fiecare clădire, parc și monument având istoria proprie. 

Ți-am pregătit mai jos o listă cu obiective turistice pe care nu trebuie să le ratezi când ajungi în acest minunat oraș al Transilvaniei. 

Vezi aici și TOP-ul celor mai frumoase orase din Transilvania.

Obiective turistice Brasov - Ce vizitezi in Brasov

Piața Sfatului

Odată ajuns în Brașov trebuie să faci o plimbare prin “kilometrul 0” al orașului, și anume Centru Vechi. Centrul Vechi al Brașovului este o zonă pietonală și reprezintă parte a Brașovului Vechi. Tot aici se află una dintre cele mai vechi, impunătoare și pline de istorie piețe din România și anume, Piața Sfatului. 

Este un loc înconjurat de casele negustorilor sași, fiind de asemenea un spațiu pietonal săsesc care are o arhitectură care te va încânta. Aceasta a reprezentat de-a lungul timpului un important centru comercial cultural și social al orașului. Una dintre emblemele pieței este Casa Sfatului (fosta primărie a orașului) care este situață în inima acesteia, fiind locul unde în trecut se organizau târguri la care se strangeau negustori sași, unguri, arabi, greci, italieni și români pentru a-și vinde mărfurile. 

Astăzi, piața oferă zilnic o admosferă festivă, aici fiind organizate cele mai importante evenimente cultural-artistice, târguri tematice și concerte în aer liber. Este și locul unde se desfășoară anual Târgul de Crăciun al orașului. Un alt element care face ca Piața Sfatului sa fie unica este priveliștea panoramică asupra muntelui Tâmpa, iar terasele care înconjoară piața oferă motivul perfect pentru a te așeza și bucura de privelistea și splendoarea medievală a acesteia. 

Biserica Neagră 

Cu o lungime de peste 89 de metri, Biserica Neagră este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică din România, și este considerată una dintre cele mai importante biserici luterane ale tării. 

Aceasta este situată în centrul orașului Brașov, și a fost contruită în perioada 1383-1477, materialul principal folosit fiind piatra. În anul 1689 în urma unui incendiu aceasta a fost parțial avariată, iar zidurile bisericii s-au înnegrit, acesta fiind momentul când a fost numită Biserica Neagră. Biserica Neagră este a doua cea mai mare biserică din țară, prima fiind Catedrala Mântuirii Neamului, și de asemenea deține titlul pentru cea mai mare construcție gotică din Europa de Sud-est. 

Interiorul bisericii este la fel de spectaculos ca și exteriorul, deoarece aici se află cea mai mare orgă mecanică din țară care are aproximativ 4000 de tuburi. De asemenea, aici se află și cea mai mare coleție Din Europa de covoare orientale vechi din Asia Mică. Biserica Neagră este vestită și datorită clopotului pe care il are, despre care se crede că este cel mai mare din Europa, aflat la o înalțime de 66 de metri și cântăreste 6 tone. 

Programul de vizitare în perioada 1 martie-15 octombrie: duminică și luni 12-19:00, marți-sambătă 10-19:00, iar in perioada 16 octombrie-28 februarie duminică și luni 12-18:00, marți-vineri 10-18:00, sambăta 10-16:30. 

Prețul unui bilet pentru adulți este de 15 lei, pentru studenți și pensionari 10 lei, iar pentru elevi și copii cu vârsta de peste 7 ani 5 lei. Copii cu varstă de sub 7 ani și persoanele cu dizabilități nu plătesc intrarea.

Tâmpa

Aflat în masivul Postăvaru, localizat în sudul Carpaților Orientali, Muntele Tâmpa este încojurat în proporții mari de orașul Brașov. 

Tâmpa este considerat unul dintre simbolurile orașului, aici aflându-se și cel mai înalt punct al orașului, aproximativ 950 metri.

Tâmpa este vizibil din mare parte a orașului, iar locul ideal ales de turiști pentru a fi admirat este Piața Sfatului, acest lucru fiind datorat și faptului că, aproape de vârf se află un panou uriaș cu numele orașului care este scris cu litere mari albe și luminează noaptea din anul 2006, fiind locul perfect ales de turiști pentru o poză de neuitat. 

De asemenea, pentru a ajunge în vârf nu este foarte greu, există trasee special amenajate pentru o drumeție sau o plimbare lejeră, însă nu uita că drumul este unul montan, deci ai nevoie de o pereche de încălțăminte potrivită, iar pentru cei care doresc doar să se bucure de peisaj există și o telecabină care ajunge până în vârf. 

Odată ajuns în vârf, priveliștea pe care o oferă muntele este cu siguranță una pe care nu o vei uita prea repede, oferind o imagine panoramică a orașului și de aici fiind vizibile cele mai importante atracții ale Brașovului. 

Strada Sforii

În Brașov se află cea mai îngustă stradă din România, și a treia din Europa, aceasta fiind Strada Sforii.

Este una dintre principalele atracții turistice ale orașului având o lunigime de 80 de metri și o lățime de aproximativ 1,3 metri. Aceasta a fost renovată în anul 2003 pentru a arăta ca în trecut, fiind reinventată ca o galerie de artă stradală și colorată. 

Există multe legende legată de această stradă, una dintre ele fiind Legenda îndrăgostiților, care spune că aici se asundeau în trecut cei îndrăgostiți pentru a avea intimitate și aceea care trăiau iubiri interzise,  iar cei care se sărutau pe această stradă sunt destinați să rămână împreună toată viața.

Prima școală românească

Aceasta este prima școală de pe teritoriul României de astăzi în care limba română a fost folosită în predare. Prima școală românească din Brașov se află în curtea Bisericii Sfântul Nicolae din cartierul istoric Șcheii Brașov.

A fost construită în 1495 și reconstruită în 1760. Acesta a devenit astăzi Complexul muzeal Scheii Brasovului, fiind un muzeu care a păstrat elementele stilului baroc.

Complexul muzeal este format din următoarele clădiri si săli: Sala de clasă "Anton Pann", Sala "Diaconul Coresi", Sala "Cartea şi Cărturarii braşoveni", Sala "Cartea, factor de unitate naţională", Sala cu vatră, Biserica "Sf. Nicolae", Muzeul "Ex-libris", Muzeul "Junii braşoveni", Muzeul "Tudor Ciortea"

Programul de vizitare este următorul: luni 10-14:00, marți-sâmbătă 10-17:00, duminică 12-17:00. Prețul unui bilet pentru adulți este de 20 lei, iar pentru elevi, studenți și pensionari 10 lei. 

Bastionul Țesătorilor 

Bastionul Țesătorilor  este situat în colțul de sud-vest al cetății Brașovului și are o arhitectură aparte, care se găsește doar în sud-estul Europei. Bastionul Țesătorilor este o cetate mare și bine întreținută din orașul Brașov. Etajul inferior al cetății prezintă rămășițele unei uși de piatră de intrare și câteva pietre funerare săsești.

În interior a fost amenajat Muzeul Țării Bârsei, cu exponate despre vechea cetate a Brașovului și a Șcheiului, precum și arme și produse de la breasla țesătorilor.

Cetățuia de pe Strajă

Cetățuia se află pe Dealul Straja din Brașov și este un simbol foarte important al orașului.

Cetățuia din Brașov a fost construită în formă de patrulater și avea patru colțuri cu bastioane italiene pentru a ajuta la protejarea acesteia. Avea o singură intrare la care se accesa printr-un pod mobil.

Cetățuia a fost folosită ca adăpost pentru brașoveni în perioada în care habsburgii îi atacau. Din cetățuie poate fi văzut Brașovul,  atât în ​​partea istorică, cât și în cea modernă. Aceasta este monument istoric.

Muzeul de Artă 

Muzeul de Artă se află într-o clădire neobaroca de pe Bulevardul Eroilor, nr.21A, are picturi ale artiștilor români datând din anii 1700.

Aproape fiecare pictor român important are un tablou aici, inclusiv Theodor Pallady, Stefan Luchian și Nicolae Grigorescu.

Muzeul are și o colecție de artă orientală și porțelan european la subsol. Muzeul de Etnografie  care se află alături are o mică, dar interesantă colecție de textile și costume populare din regiunea Brașov.

Muzeul Casa Muresenilor

La numarul 25, Casa Muzeu Muresanu este un loc in care puteti afla despre influenta familie Muresanu si despre istoria lor in politica si jurnalismul secolului al XIX-lea. Unul dintre membrii celebri ai familiei, Andrei Muresanu, a scris imnul național al României. Colecția muzeului este una dintre cele mai mari din România și a fost donată în 1968.

Catedrala Ortodoxa

Catedrala Ortodoxa este situata in mijlocul caselor negustorilor din partea de nord a Pieței Sfatului. Este diferită de celelalte catedrale ortodoxe din Transilvania pentru că este apologetică prin aspectul ei.

Catedrala a fost construită în 1896 și se bazează pe un design greco-ortodox.

Turnul a fost adăugat mai târziu, în 1972, după ce a fost distrus de un cutremur din 1940. Frescele interioare, în stil bizantin, sunt foarte colorate și adaugă puțină emoție interiorului oarecum trist.

Poarta Ecaterina

 Poarta Ecaterina este o construcție grandioasă care reprezintă imaginea Transilvaniei în percepția occidentalilor.

Turnul exterior Orinigar, cu patru pavilioane în jurul celui central, este singura poartă medievală păstrată din 1559. Fațada poartă și acum stema cetății.

Turnul Negru

Având o înălțime de peste 11 metri, Turnul Negru este dintre cele patru turnuri de observație ale Cetății Brașovului, fiind construit ca o fortificație independentă. 

Turnul Alb

Turnul Alb a fost construit intre anii 1460-1494 și este unul dintre principalele obiective turistice din oraș datorită zvelteței și masivității liniilor sale arhitectonice.Turnul Alb reprezință una dintre vechile fortificații ale orașului și are o înălțime de peste 20 metri.

Locuri de vizitat în împrejurimile Brașovului: Bușteni, Bran, Sinaia, Castelul Peles, Predeal, Râșnov, Munții Bucegi.

Cazare în Brașov- unde ne cazăm în Brașov

  • Hotel HP Tower One Brasov este situat în apropiere de centrul de afaceri, financiar, cultural şi comercial al orașului, acest hotel nou oferă o ambianță de 4 stele și oferă toate facilitățile. O noapte de cazare aici pentru 2 persoane începe de la 300 ron cu mic dejun inclus în funcție de de perioada rezervării și facilități. 
  • Casa Veche se află în Brașov, la 400 de metri de Strada Sforii și la mai puțin de 1 km de Turnul Alb. Aceasta oferă toate facilitățile, o grădină, o terasă și vedere la grădină. Prețul unui nopți de cazare într-un apartament de 50 m² pornește de la 300 ron și poate crește în funcție de perioada și mărimea apartamentului. 
  • The Attic - Large Open-Space in the Old Town of Brasov se află în centrul orașului Brașov, la 200 de metri de Piața Sfatului și la 300 de metri de Turnul Alb, și oferă cazare cu vedere la munte. Apartamentul ate WiFi gratuit și vedere la grădină și la oraș. Printre punctele de atracție renumite situate aproape de apartament se numără Strada Sforii, Turnul Negru și Biserica Neagră. Prețul unui nopți de cazare într-un apartament de 125 m² pornește de la 380 ron și poate crește sau scădea în funcție de perioada anului. 
  • Tonic Studio Coresi se află în Brașov, la 4,7 km de Piața Sfatului și la 5,1 km de Turnul Negru, într-o zonă potrivită pentru drumeții. Apartamentul se află într-un cartier nou și liniștit a orșului. Prețul unui nopți de cazare apartamentul de 50 m² pornește de la 230 ron pentru 3 persoane și poate crește sau scădea în funcție de perioada anului.