La ce mă gândesc prima dată când spun Bali ? La libertate, la plimbări cu scuterul, la miros de frangipani, la bunătatea oamenilor și la un puternic sentiment de acasă.

Despre Bali știam destul de multe lucruri, era acolo undeva pe lista mea și îmi doream să ajung cândva, dar nu m-aș fi gândit niciodată că se va întâmpla atât de repede.

Totul a început de la o simplă postare pe Instagram, în care era descris un retreat în Bali. De la intenția de a vrea să merg, a urmat o perioadă în care m-am gândit dacă să fac asta sau nu, pentru că idea de a pleca singură în Bali, cu un grup de necunoscuți îmi provoca o oarecare neliniște. Dar în același timp era ceva care mă atrăgea, ceva din interiorul meu îmi spunea că trebuie sa merg. Și atunci am lăsat de-o parte toate fricile iar în octombrie 2023 am plecat într-una dintre cele mai frumoase călătorii. Și a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o vreodată.

Fiind un retreat, nu am avut posibilitatea să fiu flexibilă în ceea ce privește locurile în care vreau să merg. Dar atunci când nu aveam acupunctură, constelații sau meditații, profitam de timpul liber și mergeam în diverse locuri.

Cum am împărțit vacanța în Bali

Cele 10 nopți au fost împărțite astfel : 5 nopți în Ubud și 5 nopți în Seminyak. Un prim sfat, încercați să stați mai multe zile în Bali sau dacă nu este posibil, luați mai multe nopți de cazare în Ubud, pentru că întreaga zona este extrem de frumoasă și foarte ofertantă în ceea ce privește lucrurile pe care poti să le faci.

Ce am vizitat în cele 5 zile în Ubud

Tis Cafe

Terasele de orez Tegalalang. O sa gasiți orezării în toata zona Ubudului, de altfel cultivarea orezului fiind principala activitate a localnicilor.

Tot în zona aceasta sunt foarte multe cafenele/restaurante care oferă priveliști foarte frumoase asupra teraselor de orez. Prima de acest fel la care am fost se numeste Tis Cafe, pe care o recomand pentru priveliște în primul rând, dar și pentru mancare. Tot aici am încercat pentru prima dată și leagănul suspendat. O experiență foarte interesantă.

Alas Harum (Cretya Ubud)

În apropiere de Tis Cafe am vizitat Alas Harum (Cretya Ubud), unde ai posibilitatea de a sta la piscina, de a încerca leagănele suspendate sau de a te da cu tiroliana. Zona piscinei este foarte draguță și oferă o priveliște superbă asupra orezăriilor. De altfel întregul domeniu este foarte frumos, cu multe porțiuni prin care te poți plimba. Cred că este singurul loc în care am văzut atât de mult verde la un loc.

Terasele de orez Jatiluwih

În partea de nord a insulei, sunt terasele de orez Jatiluwih, nu la fel de spectaculoase ca cele din Tegalalang, dar care oferă o priveliște foarte frumoasă asupra muntelui Batur. Aici se poate face un scurt traseu, care durează aproximativ o oră. Mi-a placut mult faptul că zona este foarte bine îngrijită, sunt alei și indicatoare pentru turiști iar muzica balineză de pe fundal creează o atmosfera liniștitoare. Zona mi s-a părut mai rurală aș putea spune, nu la fel de turistică, un loc potrivit pentru a lua contact cu localnicii.

Centrul Ubudului

Centrul Ubudului, format din Ubud Market și Ubud Palace. Aici găsim o zona mai comercială, cu multe magazine și restaurante. Ubud Market este compusă din mai multe magazine, unde se vând diverse lucruri, obiecte tradiționale, haine și bijuterii. Prețurile sunt foarte bune și se poate negocia. Nu am vizitat Ubud Palace pentru că am ajuns în această zonă seara când deja era închis, dar de la anumite ore se organizează spectacole de dans tradițional balinez.

De asemenea, în toată zona centrală a Ubudului sunt magazine tip boutique cu lucruri foarte drăguțe. Este pur și simplu o plăcere să te plimbi pe străduțele lor, să le observi casele, stilul de viață, căldura pe care o transmit atunci când te primesc, când intri într-un magazin sau pur și simplu doar dacă vrei să-i întrebi ceva. La fiecare casă sau magazin veți vedea că sunt puse ofrande, în semn de recunoștință pentru zei.

Pe mine m-a atras foarte mult combinația de mirosuri de pe stradă: într-o parte palo santo sau tămâie, în alta frangipani sau cine știe ce aromă de care poate nici nu am auzit.

Bali este despre diversitate, despre culori și despre arome, aici totul este cât se poate de natural.

Plantația de cafea Satria

Plantația de cafea Satria. Aici ni s-a explicat întreg procesul de preparare al cafelei Kopi Luwak, iar la final am degustat diverse ceaiuri și cafele. Tot aici există și un magazin de unde se pot cumpăra produse locale.

Templul Tirta Empul

Templul Tirta Empul și ceremonia de purificare. Pentru a participa la această ceremonie trebuie să închiriați un sarong, după care ghidul vă va explica pașii pe care trebuie să-i urmați. Se începe cu pregătirea ofrandelor, urmează o meditație de mulțumire și punerea dorinței, după care se intră în piscina principală unde sunt 13 fântâni. Ritualul este același pentru fiecare (mai puțin fântânile 11 și 12), se repetă mantra “Om” de 3 ori, iar dupa asta iți umezești capul și fața. Eu nu am făcut acest proces complet și am sărit peste multe fântâni din cauză că apa era foarte rece și în piscină erau pești care mă deranjau atunci când mergeam.

Templul Ulun Danu

Templul Ulun Danu, în partea de nord a insulei, pe malul lacului Beratan, unul dintre cele mai importante temple din Bali.

Cascada Leke Leke

Cascada Leke Leke, care mi-a plăcut foarte mult, fiind diferită față de tot ceea ce am văzut până acum. Accesul la cascadă se face prin pădure, un traseu care durează aproximativ 10 minute. În general este destul de aglomerat, dar la ora prânzului când am fost eu nu erau mulți oameni. Am găsit un loc foarte intim și liniștit, cu multe plante în jur. Tot în acea zonă există o cafenea și posibilitatea de a încerca leaganul suspendat.

Cascada Tegenungan

Cascada Tegenungan, foarte frumoasă și aceasta, dar mai turistică și mai aglomerată decât Leke Leke. Pentru a ajunge acolo, din parcare, trebuie să urci și să cobori mai multe trepte. În drum spre cascadă sunt mai multe magazine, chiar și locuri unde poți mânca, iar jos, lângă cascadă este un day club, Omma.

Sound healing la Pyramids of Chi

Sound healing la Pyramids of Chi, aș putea spune cea mai interesantă experiență din Bali. Cu ajutorul sunetului transmis de diferite instrumente se induce o stare profundă de relaxare a organismului pentru a crește vibrația și a restabili echilibrul interior. Sesiunile sunt de grup, cu rezervare în prealabil și durează aproximativ o oră. Este o experiență unică și fiecare persoană o resimte în mod diferit.

Monkey Forest

Monkey Forest, bineînțeles că nu putea lipsi de pe listă, se întinde pe o suprafață destul de mare, sunt multe zone prin care te poți plimba, dar bineînțeles trebuie acordată o atenție sporită maimuțelor. Am înțeles că acestea pot fi destul de agresive și de aceea este nevoie să respecți anumite reguli: nu ai voie să le privești în ochi, să te apropii de ele sau să le atingi.

În toată zona am văzut îngrijitori care se asigurau că vizitatorii respectă aceste reguli.

Tot aici ai posibilitatea să faci și selfie cu maimuța, acele poze cunoscute care apar pe Instagram. Pe mine nu m-a atras ideea asta și m-am mulțumit să le privesc și să le fotografiez de la distanță.

Încercați neapărat masajul balinez! Experiența este una total diferită, comparativ cu cea din alte țări. Pentru o oră de masaj am plătit echivalentul a 60 de lei, ceea ce mi s-a părut un preț foarte bun.

Ce am vizitat în cele 5 zile în Seminyak

În Seminyak lucrurile au fost puțin diferite, în sensul că nu mai simțeam aceeași magie ca în Ubud, aceeași liniște și acel sentiment de siguranță. Aș descrie Seminyak ca o zonă turistică, comercială, destinată exclusiv pentru plajă și viața de noapte, dar care oferă în schimb apusuri de vis, un adevarat spectacol pe cer.

Asemanator cu Ubud, și aici există o zonă centrală, plină cu magazine, boutique-uri și restaurante, găsești cam tot ceea ce ai nevoie.

Plajele din Seminyak nu sunt foarte spectaculoase, dar sunt curaje, îngrijite, spațioase și au nisip fin. Întâlnirea cu Oceanul Indian a avut loc chiar în prima seară, moment în care m-a primit cu mult calm. În zilele urmatoare am observat că era mai agitat, mulți oameni chiar făceau surf, dar în schimb apa mi s-a părut destul de caldă.

Ce am văzut aici, in afara de plaje ? Într-una din zile am închiriat o mașină și alături de un ghid am vizitat câteva obiective din zonă:

Templul Tanah Lot

Templul Tanah Lot, la o oră distanță de Seminyak, așezat pe o stâncă, cu vedere la ocean. În perioadele de reflux se poate trece pe partea cealaltă a templului, dar doar hindușii pot intra.

Templul Uluwatu

Templul Uluwatu, construit pe o stâncă de 70 metri înălțime cu deschidere largă către ocean. Templul este locuit de maimuțe, care sunt recunoscute pentru a lua bunurile vizitatorilor, practic orice obiect pe care îl ai (telefon, ochelari de soare) și pot fi convinse să-ți înapoieze lucrurile doar dacă le dai ceva la schimb.

Privesliștea de la templu este foarte frumoasă, iar daca alegi să mergi seara, la apus, atunci se organizează și un spectacol tradițional de kecak. În zona aceasta am mâncat la Bejana Restaurant, loc pe care îl recomand pentru mancare și pentru sucurile de fructe.

Plaja Padang Padang

În apropiere de templul Uluwatu, se află plaja Padang Padang, poate cea mai frumoasă plaja pe care am văzut-o eu în Bali. Apa turcoaz, nisipul fin și strălucitor, alături de stâncile din jur dau un aer exotic întregului loc.

Pentru a ajunge pe plajă, se coboară niște trepte și se trece printr-un culoar săpat în stâncă. Și aici am întâlnit maimuțe.

Chiar dacă plaja nu este foarte întinsă, gasești loc. Se poate închiria șezlong sau se poate sta pe nisip. Eu am ales să petrec mai mult timp aici, m-am bucurat de liniște, am ascultat valurile și am prins apusul. Tare greu a fost să ma despart de locul acesta.

Cele 5 zile petrecute în Seminyak au fost mai mult despre relaxare, apusuri pe plajă și lungi conversații cu oceanul.

Unde am stat în Bali

The Westin Resort & Spa Ubud pe care îl recomand cu toată încrederea. Locația este superbă, priveliștea de la piscină este una spectaculoasă. Practic te afli în mijlocul junglei. Mie îmi plăcea să stau seara lângă piscină, să ascult sunetul păsărilor din jur și să privesc luna. Dimineața la fel, preferam să mă trezesc mai devreme, să mă plimb prin jur și să observ cum ușor, toată natura se trezește la viață.

Camerele sunt foarte spațioase și curate, iar micul dejun variat, atent pregătit cu ingredinente naturale. De aici mi-au plăcut cel mai mult sucurile pe care ei le pregăteau în fiecare dimineață și cerealele în diverse combinații. În afară de restaurantul pentru mic dejun, mai sunt 2 restaurante, unul lângă piscina și celălalt la un etaj superior. Cel din urmă mi-a placut mai mult, și asta pentru că oferă o priveliște superbă, ai vizibilitate asupra întregii zone, asupra junglei din jur. Personalul a fost foarte drăguț și ce îmi plăcea era faptul că de fiecare dată când părăseam hotelul, primeam o floare de frangipani. Tot în cadrul hotelului, mai există și o zonă special amenajată între orezării pentru cei care doresc să practice diverse activități, yoga, meditație. La cerere, se poate pregăti un mic dejun special și se poate servi acolo.

În Seminyak am stat la Courtyard by Marriott, care mi-a plăcut, dar nu la fel de mult ca cel din Ubud, în sensul că aici nu se punea la fel de mult accent pe detalii. Piscina mi-a plăcut, dar la unele ore aceasta devenea destul de aglomerată și zgomotoasă. Aici am servit de mai multe ori prânzul și cina, iar mâncarea a fost foarte bună. Ce aș fi preferat, ar fi fost un hotel situat direct pe plajă. Courtyard se află într-o zonă centrală, iar până la plaja faci 5-10 minute pe jos. Au și ei o plajă destinată celor care sunt cazați în hotel, și îți pot asigura transportul. Mie personal nu mi-a plăcut foarte mult și am preferat să descopar alte plaje din zonă, mult mai frumoase.

Locații din Bali care mi-au plăcut foarte mult și pe care nu le-am menționat

Teba Sari Ubud – pentru amplasare, pentru priveliște și pentru vegetația din jur. Mâncarea nu mi-a placut foarte mult, dar cred ca ține de alegerea pe care am făcut-o eu.

Zest Ubud – oferă doar mâncare vegană, au foarte multe opțiuni și mi-a plăcut tot ceea ce am mâncat. Amplasat în mijlocul junglei, restaurantul are un decor cu specific balinez. Mai mult, am văzut că aveau chiar și cărți de tarot.

Clear Cafe Ubud – locul meu preferat din Ubud, în care abia aștept să mă întorc. Decorat la fel, în stil balinez, cu mâncare organică, locul în sine este ca o oază de liniște. La etaj, pe scări, în fiecare zi este scris cu flori câte un mesaj inspirațional. Poți alege să stai la masa, sau jos pe niște perne, lângă o fântână cu pești. Am găsit aici o atmosfera caldă, primitoare și liniștită. Genul acela de loc în care vrei să te retragi și să stai tu cu tine. Pentru mine Clear Cafe e spațiul meu personal, nu știu de ce, nu pot explica dar am rezonat foarte mult cu acest loc. Și despre asta este Bali, întâlnești un loc și nici nu stii cum să explici ceea ce simți: poate ești acasa, poate simți că deja ai mai fost aici sau poate este prima dată când descoperi ceva care te face să te simți atât de bine. La intrare trebuie să te descalți, singurul loc din Bali în care am văzut că se face asta.

BKeto Seminyak - destinat în principal celor care urmează o dietă ketogenică, dar poți să găsești opțiuni pentru toate gusturile. Mie mi-a plăcut mult mâncarea, dar și decorul și atenția la detalii. Restaurantul face parte dintr-un boutique hotel, un loc intim și relaxant.

Chez Gado Gado, locul cu cea mai bună mâncare din Seminyak și cu cele mai mari porții, din tot ce am încercat eu. Situat pe plaja Seminyak, restaurantul are o terasă frumos amenajată, cu o notă autentică, oferind un aer exotic locului.

Viața de noapte în Bali

Finns beach club – unde au loc petreceri atât pe timp de zi, cât și seara.

La Favela – acesta nu este pe plajă și în ceea ce privește petrecerile care au loc acolo, mi se pare că se aseamană foarte mult cu cele din Europa.

Potato Head – eu am fost în timpul zilei când atmosfera era una liniștită, dar în anumite zile ale săptămânii au loc petreceri și acolo. Punctul forte al locației pentru mine a fost altul: în drum spre ieșire, am văzut acolo un Altar al dorințelor. Ce trebuie să faci este să-ți scrii dorința pe o hârtie și să o prinzi în copacul dorințelor. Toate aceste dorințe vor fi arse la lună plină.

Într-una din zile am fost la Savaya, situat în zona Uluwatu. Mi-a plăcut mult și aș mai reveni. Locul este situat pe o stâncă la 100 de metri deasupra oceanului oferind o priveliște superbă, în special la apus, iar în unele seri sunt invitați unii dintre cei mai buni DJ. Chiar și așa, în fiecare seară se organizează petreceri. Drumul din Seminyak până aici este destul de lung, aproximativ 2 ore, mai ales că pe ultima porțiune se urcă și sunt multe curbe.

Alte detalii

Transport

Am zburat cu Qatar Airways pe ruta București – Doha (4,5 ore) și Doha – Denpasar (9 ore).

Internet în Bali

Pentru internet am ales să cumpar un eSIM online, de pe Bikago, un furnizor de date special pentru Indonezia. Am ales varianta de 7 GB valabilă 15 zile și am plătit 18 euro. Se poate folosi și Airalo, dar am observat că pentru Indonezia aceștia nu au atât de multe opțiuni.

Cum circuli în Bali

Referitor la transport, aceștia au 2 aplicații de uber pe care le poți folosi: Gojek și Grab. Eu am folosit doar Grab și am mers atât cu mașina cât și cu scuterul. În Ubud am mers mai mult cu scuterul pentru că se câștigă mult timp în trafic, dar și pentru experiența în sine, puteai să privești mai bine în jur și să iei contact cu energia locului. Asta a fost și dorința mea, dacă ajung pe o insula cum este Bali, să merg cu scuterul.

În Seminyak în schimb, am folosit scuter o singură dată într-o seară, moment în care nu m-am simțit în siguranță din cauză că șoferul mergea cu viteză prea mare și de atunci am ales doar mașina.  De menționat faptul că în Bali traficul este foarte aglomerat, se pierde mult timp pe drum și nu există reguli de circulație. Practic este un haos pe care cumva, ei îl înțeleg și asta pentru că sunt foarte calmi și răbdători unii cu ceilalți.

Cash sau card

Pentru bani, poți să schimbi dolari sau euro în rupii. Au multe locuri în care se pot schimba, dar mare atenție ca acestea să fie sigure. La hotelul din Ubud exista posibilitatea de a schimba bani la un curs de schimb foarte avantajos. Nu recomand mulți bani cash pentru că se poate plăti cu cardul în majoritatea locurilor, aici ma refer la cafenele/restaurante. Pentru asta am folosit Revolut, cardurile de tip Visa, Mastercard nu sunt acceptate. Pentru intrare la temple, ghizi vei avea nevoie de cash. În unele restaurante se poate plăti și în dolari sau euro, dar se accepta doar cash.

Viza

Pentru viza poți să aplici online cu câteva zile înainte de călătorie sau o poți lua direct din aeroport. Eu am ales să o iau din aeroport, procesul este destul de rapid, câteva minute, costă 50 de dolari și este valabilă 30 de zile.

Ghid

În locurile mai îndepărtate în care am ales să merg am apelat la un ghid de o zi. Sunt foarte mulți în Bali care oferă astfel de servicii. Eu am ales varianta aceasta atât în Ubud cât și în Seminyak. În Ubud am plătit 50 de euro pentru un astfel de tur, iar în Seminyak 60 de euro pentru 8 ore, dar ai posibilitatea să alegi tu locurile în care vrei să mergi.

Luna octombrie nu este sezon ploios, în schimb sunt temperaturi de peste 30 de grade și umiditate destul de mare. Îmi amintesc că atunci când am ieșit din aeroport impactul a fost destul de mare, în sensul că aerul mi se părea irespirabil, dar m-am acomodat destul de repede.

Protecție împotriva insectelor

Nu am remarcat să fie multe insecte, așa cum citisem, dar pentru orice siguranță am folosit o loțiune cu protecție, în special împotriva țânțarilor. Nu am întâlnit șerpi sau șopârle. O singură dată am văzut o șopârlă pe balcon, tocmai de asta am ales să las ușa și ferestele închise în permanență. Lilieci am observat seara, în zona piscinei, dar aceștia erau la dsitanță foarte mare, nu mi s-a părut nimic periculos.

Vaccin

Nu este obligatoriu niciun vaccin pentru a intra în Indonezia.

Apă

Apa nu este potabilă, de aceea primeam la hotel zilnic apă îmbuteliată.

Mâncare

Nu am încercat mâncarea stradală și am ales să mănânc doar în locuri sigure. Peste tot am mâncat mâncare buna, de la feluri tradiționale, la cele europene, toate mi-au plăcut. Unele preparate pot fi picante sau prea condimentate, pe mine nu m-a deranjat asta. Dar dacă aveți o sensibilitate, le puteți cere să nu pună atât de multe condimente. Sucurile de fructe și salatele au fost preferatele mele, ei le combină într-un mod diferit, sunt foarte consistente și hranitoare. Prețurile la mâncare în general mi s-au părut puțin mai mici decât în România, exceptând alcoolul.

Așteptări

Pe final, nu m-am dus în Bali cu niciun fel de așteptare. Știam că în Asia totul este diferit, față de ceea ce experimentasem eu în Europa. Deși se spune că insula Bali a devenit destul de comercială în ultimii ani, datorită numărului tot mai mare de turiști, eu consider că încă își mai păstrează farmecul de altădată.

Concluzie

Când sunt întrebată de cei din jur cum a fost în Bali, nu știu ce să le răspund, pentru că în Bali totul se trăiește și se simte intens, nu poți reda în cuvinte, este o experiență foarte personală și fiecare o resimte în funcție de momentul în care se află în viață.

În timp ce scriu lucrurile acestea, îmi dau seama ce dor îmi este de Bali și realizez că începuse să-mi fie dor de Ubud chiar în timp ce eram acolo. Pentru că știam că la un moment dat va trebui sa plec. Îmi amintesc de o discuție pe care am avut-o cu un localnic. Când l-am întrebat de ce sunt mereu așa de fericiți, mi-a răspuns că el practică în fiecare zi recunoștința și trăiește fiecare moment din viață, este prezent. Și asta mi-a arătat și mie Bali, cum să fiu autentică și prezentă. M-a învățat ca tot ceea ce contează este aici și acum, că “acasă” poate fi oriunde, atâta timp cât este locul potrivit pentru tine și că fericirea este o alegere, care nu depinde de lucrurile exterioare.