Cappadocia ofera unele dintre cele mai frumoase peisaje din lume pentru cei care aleg sa o exploreze. Rocile sub forma de turnuri cunoscute drept ,,hornuri’' au un aspect ca scos din povesti. Iar apusurile admirate de aici sunt unice, deoarece pe cer se afla numeroase baloane cu aer cald – o priveliste exceptionala! Descopera Cappadocia in acest ghid de calatorie cu itinerar pe 2 zile!

Informatii utile

Transport - Cum ajungi in Cappadocia

Poti ajunge din Bucuresti in Aeroportul Nevsehir sau in Aeroportul Kayseri cu avionul cu cel putina 1 escala. La companii precum Turkish Airlines, Pegasus Airlines si Tarom preturile cu o escala pornesc de la 100 euro dus-intors de persoana cu bagaj mic de mana. In cazul in care locuiesti in partea de vest a tarii, iti este mai aproape aeroportul din Budapesta. Detalii despre bilete gasesti aici.

Transfer - Cu ce te deplasezi prin Cappadocia

Aeroportul Nevsehir se afla la aprox. 40 km de orasul principal al regiunii Cappadocia, Goreme, si poti ajunge aici cu autobuzul express al companiei aeriene Turkish Airlines sau al altor companii de transport. Pretul de persoana per cursa este de 8 euro si trebuie sa rezervi biletele anterior. Gasesti detalii aici si aici. In general acestea circula intre 5:30-23:30, iar calatoria dureaza 40 de minute. Imbarcarea are loc in exteriorul terminalului de sosiri. O alta varianta este taxiul, cu un cost mediu de aprox. 30 euro si o durata a calatoriei de 40 de minute. Taxiurile sunt disponibile 24/7 si se afla tot in exteriorul terminalului de sosiri.

Daca ajungi in Aeroportul Kayseri (la aprox. 55 km de Goreme), poti opta pentru autobuz ( aprox. 3 euro/persoana) sau taxi (aprox. 20 euro). Sunt mai multe linii de autobuze care circula in regiunea Cappadociei, acestea operand intre orele 06:30-23:30. Biletele se achizitioneaza de la sofer, iar statia se afla in exteriorul terminalului de sosiri. Tot aici vei gasi si linia de taxiuri, cursele fiind disponibile 24/7.

Majoritatea atractiilor turistice se afla in jurul orasului Goreme, asa ca poti alege sa mergi pe jos in multe locuri. Insa atunci cand vine vorba de ajuns in alte locatii, poti opta pentru transportul public. Este o optiune ieftina (0,50-2 euro), iar majoritatea autobuzelor au curse directe dintr-un oras spre altul. Din pacate, insa, multe autobuze circula din ora in ora, asa ca este bine sa te organizezi din timp.

Daca totusi nu vrei sa depinzi de transportul public si sa ajungi cu usurinta oriunde, oricand vrei, poti opta pentru inchirierea unui vehicul. Preturile pornesc de la 25 euro/zi pe, dar pot creste si pana la 100 euro, in functie de tipul de masina dorit si de numarul de locuri disponibile. Detalii legate de inchirierea unei masini, gasesti aici.

Cazare - Unde te cazezi in Cappadocia

In Cappadocia te poti bucura de cazari cum nu ai mai trait in nicio vacanta! Ai numeroase alternative: de la unitati amplasate printre coloanele de stanci (de la 40 euro/noapte) si pana la suite luxoase de tip pestera (de la 100 euro/noapte). Iata cateva optiuni:

  • Cappadocia Caves Hotel: hotelul se afla in Goreme si ofera acces la piscina exterioara, gradini si o terasa superba. In plus, micul dejun este inclus! Preturile la aceasta cazare pornesc de la 45 euro/noapte pentru o camera dubla standard.
  • Divan Cave House: hotelul de 4 stele din Goreme ofera oaspetilor camere tip pestera amenajate cu covoare traditionale, dar intr-un mod luxos. Hotelul are un restaurant cu specific turcesc si o terasa cu vedere splendida asupra orasului. Micul dejun tip bufet este inclus, iar pretul intr-o camera tip fairy chimney porneste de la 90 euro/noapte.
  • Anatolian Houses Cave Hotel & SPA: hotelul din Goreme imbina luxul si arhitectura la cu totul alt nivel. Cu decoratiuni cu aspect antic, camere cu pereti din piatra dar rafinate, gradini si piscini interioare sau exterioare, hotelul porneste de la 140 euro/noapte si promite o experienta deosebita oaspetilor.

Itinerar de 2 zile - Ce vizitezi in Cappadocia

Ziua 1

Satul Cavusin

Descopera una dintre cele mai vechi asezari din Cappadocia! Satul Cavusin se afla la 5 km spre nord de orasul Goreme si dezvaluie cladiri si monumente chiar si din secolul V. Vechiul Oras gazduieste Biserica Sf. Ioan Botezatorul din secolul X cu fresce biblice. Tot aici poti vizita locuintele tip pestera si olariile pentru a afla mai multe despre meseria inceputa in mileniul 2 i.Hr., despre ceramica si despre argila rosie.

Pentru a ajunge pe cont propriu in Cavusin, poti lua autobuzul din Goreme intre orele 8-18 pentru un cost de mai putin de 1 euro de persoana. Circuli cu masina? Poti gasi o parcare cu plata, tarifele fiind destul de mici, inainte de intrarea in Vechiul Oras. Insa cea mai buna metoda de a descoperi istoria satului, cat si a regiunii, este de a merge in Cavusin cu ghid turistic. Preturile pornesc de la 50 euro/persoana si includ vizitarea mai multor obiective la nord de Goreme, detalii gasesti aici.

Hornurile Zanelor

La doar 1,5 km si 20 de minute de mers pe jos se afla Hornurile Zanelor, probabil cea mai cunoscuta atractie. Aceste formatiuni naturale sub forma unor hornuri au atras atentia a milioane de turisti asupra Cappadociei. Aspectul pe care il au acum este rezultatul unui proces indelungat de milioane de ani datorat eruptiilor vulcanice. Scenariul pitoresc face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO si atrage numerosi vizitatori in Turcia doar pentru a admira acest peisaj superb. In zona aceasta se afla si Valea Porumbeilor, un punct de atractie minunat cu vedere la unul dintre canioanele Capadociei, unde puteți admira toate aceste peisaje rupte din poveste.

Aici poti trai si clipe unice – o calatorie cu balonul cu aer cald deasupra Hornurilor Zanelor, privind in zare apusul nuantat. Preturile pornesc de la aproximativ 100 de euro, dar momentele petrecute sunt unice. Poti gasi detalii si aici.

Muzeul Zelve

Bucurandu-te de peisajele superbe ale Hornurilor Zanelor, vei ajunge dupa aproximativ 1,5 km la Muzeul Zelve in aer liber. Istoria acestui muzeu porneste inca din secolul IX si poti vizita pesterile cu picturi vechi, o moschee in piatra, Biserica Balikli si Biserica Uzumlu. Ambele sunt sculptate in piatra si sunt printre unicele biserici cu acest aspect.

Ziua 2

Orasul Uchisar

Oraselul Uchisar se afla la doar 5 km de Goreme si poti ajunge cu autobuzul, iar biletul costa mai intre 40 de centi si 1 euro. Accesul la Castelul Uchisar costa tot 3 euro, iar privelistea care te asteapta odata ajuns sus este absolut incomparabila, caci poti vedea renumitele vai cu hornuri. Vechea cetate se afla pe o stanca inalta, fiind construit din piatra. Desi nu se afla nimic in interior, aspectul acestuia nu se aseamana cu nimic din ce ai fi putut vedea in Europa. Vei gasi o parcare gratuita in oraselul Uchisar daca vii cu masina pe Uçhisar Bld. Turgut Özal Cd. 50240 Uçhisar.

Derinkuyu

Daca te gandeai ca o vacanta in Cappadocia inseamna cateva pesteri si cladiri in piatra, orasul subteran Derinkuyu te va surprinde. In Cappadocia s-au construit intregi orase subterane, acesta fiind printre cele mai populare. A fost construie inca din secolele XVII-XVIII pentru a proteja locuitorii de invazii. Ramasite de altare, crame si tuneluri care conecteaza orasele subterane ofera vizitatorilor un ansamblu de imagini asupra istoriei regiunii. Accesul costa aproximativ 5 euro de persoana. Poti gasi detalii si aici.

Orasul se afla la 35 km de Goreme si poti ajunge acolo cu autobuzul. Intai trebuie sa iei autobuzul spre Nevsehir (aprox. 2 euro/persoana), iar dupa va trebui sa iei autobuzul spre Derinkuyu (2-3 euro/persoana). Intreaga calatoria va dura aproximativ 1 ora. Circuli cu masina? Gasesti parcare cu plata inainte de intrarea in orasul subteran cu pret de mai putin de 1 euro/ora.

Gastronomie & Restaurante

Ce mananci in Cappadocia

In Cappadocia vei gasi arome specifice regiunii, iar testi kebab este printre cele mai renumite. Consta in bucati de carne de miel cu ardei, sos de rosii si alte ingrediente delicioase intr-un ulcior, asa cum se facea odata. Tocana de naut cu carne de vitel si supa dugu cu un fel de bulgur sunt alte 2 preparate pe care merita sa le incerci in Cappadocia. Iar ca desert, incearca deliciosul koftur – o imbinare intre zeama strugurilor si un fel de sirop numit melasa.

Unde mananci in Cappadocia

  • Cappadocian Cuisine Restaurant savureaza preparate locale turcesti la acest restaurant foarte apreciat atat de catre localnici cat si de catre turisti.
  • TopDeck Cave Restaurant acest restaurant in stil rustic si cu o mica terasa, iti ofera o experienta turceasca la un pret mediu.
  • Seki Restaurant daca te afli in Uchisar, trebuie neaparat sa ajungi la terasa cu vedere directa spre Vechiul Oras.

Atractiile principale ale Cappadociei pot fi vizitate chiar si in 2 zile. Pentru o vacanta de vis in Cappadocia, noi iti recomandam sa vizitezi regiunea intre lunile mai si septembrie. Vremea va fi placuta si pentru a explora zona la pas, dar si pentru a te plimba cu balonul cu aer cald. Pentru o vacanta in Cappadocia de 2 zile, noi iti recomandam un buget de minim 400-450 euro/2 persoane, incluzand si transportul. Tine minte ca moneda nationala a Turciei este lira turceasca. Ti-am pregatit mai jos cateva link-uri care te pot indruma pentru a-ti pregati vacanta in Cappadocia. Aventura te asteapta!

Cazare

Transport

Altele