Mauritius este o destinatie tropicala din sudul Oceanului Indian unde am visat ani intregi sa merg. Plaje cu nisip alb, apusuri de senzatie, palmieri, apa cu nuante de turcoaz, fructe tropicale, munți, cascade… Bine ati venit in paradis....pardon, Mauritius!
Insula Mauritius are aproximativ 70 de kilometri de la nord la sud si maxim 50 de la est la vest. Infrastructura este destul de buna – sunt cateva autostrazi si multe drumuri de calitate – astfel ca niciun drum intre doua locuri nu durează mai mult de 2 ore. Fata de alte insule in care am mai fost (prin Bali, Thailanda...drumurile sunt mult mai civilizate si decente). Fiind o fosta colonie olandeza si apoi franceza, devenind independenta in '68 economia tarii s-a dezvoltat continuu si acest lucru este evident (pe insula avand filiale numeroase companii de talie internationala - din zona IT, investment banks etc). Succesul economic al Mauritiusului are la baza investitii bancare de cca. 1 mrd. dolari si promovarea turismului.
Fiind o destinatie exotica, mai indepartata, de cele mai multe ori regasita in pachetele agentiilor de turism, insula Mauritius poate fi o destinatie incredibila si organizata pe cont propriu. Asa ca in continuare o sa va detaliez planul nostru de calatorie si cateva sfaturi utile.
Aspecte generale
Pentru a ajunge in Mauritius nu este nevoie de viza, aceasta se acorda automat la sosirea in tara pentru 90 zile (fara prezentarea altor documente sau a platii unei taxa). A fost doar necesara completarea unui formular de healthcare (online, cu cateva zile inainte de sosire).
Pe insula se vorbeste atat franceza cat si engleza, la un nivel foarte bun de catre oricine. Moneda oficiala este Mauritian Rupee - 0.100 Ron (peste tot se plateste cu cardul, dar recomand sa schimbati niste bani pentru suveniruri si excursii - pe acestea le-am platit cash). Noi am schimbat din aeroport si era un curs ok (fara comision) ; tot de aici ne-am luat o cartela de internet de la EMTEL (pe care am platit aprox 75 Ron/200 Giga).
Fusul orar este ok, + 2h fata de Romania, ceea ce iti permite sa te integrezi foarte usor.
Referitor la sanatate, noi nu am facut nici un vaccin pentru aceasta destinatie, singurul lucru la care am fost atenti a fost sa nu bem apa de la canal (inclusiv pe dinti ne-am spalat cu apa imbuteliata sau filtrata de la hoteluri) si la tantari (am folosit sprayuri impotriva insectelor - insa nu am vazut asa multi tantari - vs. Bali de exemplu).
Cum sa ajungi aici si cat timp sa stai
Exista mai multe companii aeriene care au zboruri spre Mauritius, cu o escala. Noi am ales sa mergem cu Turkish Airlines cu escala la Istanbul si cred ca a fost o varianta foarte buna pentru ca am avut un zbor scurt pana in Istanbul (aproximativ 1h), o escala de 2 ore si apoi zborul de noapte (plecare la 2 dimineata) spre Mauritius de aproximativ 10 ore.
O alta varianta buna pentru eficientizare drum ar fi cu zbor Emirates sau Qatar (astfel veti avea 2 zboruri de aproximativ 5h fiecare).
Ca si optiuni, recomand sa folositi motoarele de cautare, cum ar fi Momondo sau Google Flights pentru a vedea cele mai bune variante.
Referitor la costuri, un pret foarte bun ar fi undeva la 500-600 Euro/pers insa sunt si perioade de varf cand puteti gasi preturi de peste 1.000 Euro/pers.
Sezonul lor uscat este in Iunie-Sept cu temperaturi placute (medii de 24 grade) iar sezonul umed este in Dec-Martie cu temperaturi de peste 30 grade. Atentie insa, in perioada Noiembrie-Mai este si sezonul ciclonic, care poate sa va afecteze in mod negativ concediul (ca si paranteza, noi am fost in Ianuarie si am ajuns fix dupa ce a trecut un ciclon pe langa insula si fusesera niste ploi si vanturi foarte puternice care au impactat anumite zone de pe insula - caderi de copaci, aluviuni aduse din ocean, inundatii).
As recomanda sa va luati o vacanta de cel putin 7/8 nopti (ideal 2 saptamani), intrucat insula este foarte ofertanta si sunt multe activitati ce pot fi facute, astfel incat nu o sa va plicitisiti.
Pentru a ne deplasa pe insula am ales sa inchiriem o masina, intrucat voiam sa facem si cateva plimbari in mai multe zone.Ni se parusera destul de scumpe taxiurile (de exemplu pentru 1 drum de la aeroport in zona Flic en Flac tariful este de aproximativ 30 Euro) iar noi pe masina am dat 270 Eur/9 zile si am mers vreo 500km cred (am platit 50 Eur pe carburant).
Unde sa te cazezi si ce program sa iti faci
A fost o alegere dificila unde sa ne cazam in Mauritius. Zonele cele mai frumoase de plaja sunt pe coasta de vest (de aici se vede cel mai bine apusul) - acolo sunt cele mai largi plaje cu nisip fin si apa turcoaz.Clima in schimb este mai blanda in nord, sudul fiind mult mai des afectat de vânt si ploi torentiale (dar oferind peisaje mai spectaculoase). Iar in zona de est, se observa mai bine laguna si apa este mai cristalina (aici fiind majoritatea resorturilor).
Stiam sigur ca ne dorim sa ne impartim sejurul in 2 locatii, asa ca am ales sa stam in prima parte a vacantei in vest, in zona Flic en Flac si cea de-a doua in est, in zona Belle Mare.
Pentru prima cazare am ales un hotel basic: SeaStar Hotel, nu am avut mari cerinte intrucat in prima parta a vacantei aveam de gand sa exploram insula si stiam ca o sa fim mai mult plecati. Hotelul a fost decent,personalul foarte amabil,serviciile overall ok.
La cea de-a doua cazare am ales zona Belle Mare, din estul insulei, hotelul C-Mauritius parte dintr-un lant hotelier premium Constance Hotels, un hotel de tip resort, ce ofera un pachet complet de servicii - plaja privata, mai multe piscine, baruri si restaurante, servicii de SPA si gym. Am ales pachetul all inclusive, intrucat am vrut sa stam doar la hotel si sa ne relaxam si bucuram de facilitati.
Program
Referitor la program, noi ne-a impartit zilele in felul urmator:
- o zi la plaja in zona Flic en Flac, cina la un restaurant din zona, seara privit apusul de pe plaja
- o zi in Nordul insulei, la plaja in zona Trou aux Biches/Grand Baie (aici recomand golful La Cuvette Beach); din aceasta zona se pleaca in excursiile cu barca spre cele 5 insule din Nord (pret excursie 50-70 USD/pers), cina in zona Grand Baie
- o zi la plaja la Le Morne (eventual si hiking pe munte dimineata, daca permite vremea - noi nu am avut noroc, traseul fiind inchis), vizita Chamarel (cascada si cele 7 pamanturi), vizita fabrica de rom
- o zi vizita parcul Casela (poti face foarte multe activitati, safari, animal feeding, parc cu tiroliane, plimbari cu atv-ul - pret intrare 26 USD/pers), seara cina in zona Tamarin
- o zi excursie cu barca pe Ile aux Cerfs (o insula cu laguna si apa cristalina detinuta de cei de la Shangri La - dar pe care o poti vizita, situata la 30 min cu barca) unde poti sta la plaja si servi pranzul. Excursia contine si vizita la o cascada din apropiere. Pret 50 EUR/pers.
- 3 zile de relaxare la hotel
Ca si mentiuni generale, la plajele publice nu prea sunt facilitati (nu gasiti sezlong si umbrele de inchiriat), se sta pe nisip la soare, in cateva zone am vazut si ceva foodtrucks (la Flic en Flac de exemplu). Exista o varianta prin care poti merge la hotelurile de pe plaja, platind un day pass (aproximativ 40/50 USD/pers) prin care poti folosi facilitatiile lor (plaja privata, piscina) -> recomand sa mergeti la hotelul Dinarobin (sau orice alt hotel de 5 stele din Le Morne) intrucat privelistea de pe plaja este spectaculoasa (sa vede muntele in spate) - pentru mine a fost cel mai frumos view de pe insula.
Mai sunt lucruri de vazut/facut pe insula, din pacate noi doar asta am reusit sa vedem in 8 zile, insa printre activitatile pe care le-as mai recomanda, ar fi:
- gradina botanica din Pamplemousses si capitala Port Louis (vizita acvariu)
- zbor cu elicopterul deasupra insulei, la Underwater Waterfall (noua ne-au anulat zborul intrucat era vant in ziua respectiva - asa ca va recomand sa va programati activitatea asta in prima parte a vacantei)
- snorkel in zona Blue Bay
- Black River si inot cu delfinii
Recomandari mancare
Bucataria din aceasta insula e un mix de bucatarie indiana, creola si din Madagascar. Combinatiile sunt relativ ciudate pentru cineva care nu este obisnuit macar cu bucataria indiana. Curry de toate neamurile – pui, vita, caracatita, etc. Mult orez, mazare prezentata in diverse forme, si fierturi/prajeli. Preparate facute la wok, sosuri si multe fructe si legume. Peste, mult peste proaspat si fructe de mare.
Preturile la restaurantele autentice, locale, nu mi s-au parut mari - undeva la 200-300 Ron cina pentru 2 persoane cu 1 aperitiv, 2 feluri principale si 2 bauturi. Bauturile alcoolice mi s-au parut scumpe, mai ales cocktail-urile.
In schimb, daca alegeti sa mancati la restaurantele hotelurilor de 4/5 stele, atunci preturile cresc semnificativ.
Concluzii
Mauritius este cu siguranta o destinatie care ar trebui sa fie pe lista de vacanta a tuturor intrucat ii satisface si pe cei care isi doresc liniste si relaxare (recomand inclusiv pentru honeymoon) dar si pe cei mai aventurosi care isi doresc o vacanta mai activa. Nu este o destinatie ieftina (spre deosebire de Asia) insa cred ca se merita fiecare banut cheltuit aici.
Intrucat este o destinatie mai scumpa, am intalnit aici foarte multi oameni mai in varsta, predominant francezi pensionari (sunt si tineri, dar nu este o destinatie recunoscuta pentru petreceri de exemplu). De asemenea, am vazut destul de multe familii cu copii (as zice ca este fara probleme o destinatie kid friendly).
Aceasta vacanta a ridicat foarte mult standardele, sincer nu stiu ce insula ar trebui sa mai vizitez care sa ajunga la nivelul acesta - cu apa perfecta si nisipul alb si fin (hmmm, de fapt stiu...Seychelles, Maldives - surorile vecine din Oceanul Indian, sau poate Bora Bora...cu siguranta sunt variante, timp (si bani) sa avem sa le vedem pe toate).
In final as recomanda sa va alocati minim 8 zile pentru aceasta destinatie si un buget de minim 3.000-4.000 Euro.
Mai multe poze si recomandari gasiti ca deobicei pe pagina mea de Instagram
Comentarii