Sicilia este insula captivanta a Italiei la care tanjeste aproape orice turist: stradute mici pavate, plaje exceptionale si un farmec aparte dat de cultura si istoria din spatele regiunii. Daca inca nu ai descoperit Sicilia, acum este momentul! Cele mai importante si mari orase ale acesteia sunt Palermo si Catania.

In acest ghid de calatorie vei afla ce orase sa vizitezi in functie de vacanta dorita. In plus, afli care sunt obiectivele turistice pe care merita sa le vizitezi, mancarea specifica si unde sa mananci, modalitatile de transport si cazare si un buget aproximativ. Ti-am pregatit un itinerar complet pentru 5 si 7 zile!

Transport

Vei gasi zboruri directe din majoritatea aeroporturilor din Romania, precum Bucuresti, Cluj-Napoca si Iasi spre Catania sau Palermo. Companiile low-cost Ryanair si Wizz Air au cele mai ieftine preturi la bilete, incepand chiar si de la 10 euro dus-intors daca le rezervi din timp sau in perioada ofertelor. Daca nu rezervi din timp, pretul unui bilet este, in medie, de 35 euro doar cu bagaj mic de mana.

Aeroportul din Palermo se afla la 28 km de centrul orasului Palermo. Pentru a ajunge chiar in orasul Palermo sau in apropiere, ai 3 optiuni:

  • Taxi: aprox. 30-40 euro, disponibil 24/7, durata calatorie: aprox. 30 minute, statia se afla in partea stanga a terminalului de sosiri.
  • Autobuz: aprox. 6 euro, disponibil intre 05:00-00:30, durata calatorie: aprox. 45 minute, statia se afla in partea dreapta a terminalului de sosiri. Biletele se achizitioneaza direct de la sofer sau de la oficiile de bilete din aeroport.
  • Tren: aprox. 6 euro, disponibil intre 05:30-22:00, durata calatorie: aprox. 1 ora, statia se afla in partea subterana a aeroportului, te poti ghida dupa indicatoare. Biletele se achizitioneaza direct de pe website-ul Trenitalia - https://www.trenitalia.com/it.html sau de la aparatele de bilete. 

Aeroportul din Catania este doar la 7 km distanta de centrul orasului Catania. Pentru a ajunge din aeroport in Catania, poti alege din cele 2 modalitati de transport disponibile (trenul nu circula spre centrul orasului):

  • Taxi: aprox. 20 euro, disponibil 24/7, durata calatorie: 15 minute, statia se afla la nivelul principal al aeroportului, in exteriorul terminalului de sosiri
  • Autobuz: aprox. 2,5 euro, disponibil intre 4:30-00:00, durata calatorie: aprox. 20 minute, statia se afla in exteriorul terminalului principal, la aproximativ 50 m de intrarea in aeroport. Biletele se achizitioneaza de la sofer sau din aeroport.

Cu ce circuli in Sicilia

Cele mai populare si mai convenabile modalitati de a circula prin Sicilia sunt autobuzele si trenurile. Autobuzele de culoare albastra sunt pentru distante lungi, iar cele portocalii sunt cele locale. Biletele se achizitioneaza de la tabacarii sau bileterii si se valideaza imediat la urcare la aparatele disponibile in autobuz. Pretul unui bilet local costa aproximativ 1,50 euro si este valabil 90 minute de la validare. Acestea circula in general intre 06:00-21:00, dar in orasele mici orele pot fi mai reduse.

Trenurile sunt in general o optiune convenabila cand circuli dintr-un oras sau dintr-o regiune spre alta. In functie de orasele in care circuli, orarul trenurilor poate varia, insa circula in general intre 04:00-22:00. Preturile pe cursa pornesc de la 1,40 euro si pot ajunge la 30 euro, in functie de distanta dintre orase. Gasesti detalii si pe https://www.trenitalia.com/it.html.

Daca vii in vacanta in Sicilia pentru a ajunge la cat mai multe obiective sau orase, poti inchiria o masina. Aceasta optiune este mult mai flexibila si rapida. Preturile pornesc in general de la 25-30 euro/zi si poti inchiria masini chiar si de la un aeroport si sa le lasi in alt oras. Poti compara preturile pe https://www.sicily-car-rental.com/.

Cazare Sicilia

Anumite zone ale Siciliei pot fi destul de periculoase, asa ca noi iti recomandam sa eviti periferiile oraselor si sa alegi o cazare apropiata de centru sau de o zona destul de populata si cunoscuta ca fiind sigura. Pe Booking, preturile pornesc de la 35 euro/noapte in Palermo si Catania:

  • B&B Hotel Palermo Quattro Canti - acest hotel de 3 stele din Palermo se afla chiar in Centrul Vechi al orasului, langa piata Quattro Canti. La mai putin de 700 m se afla Catedrala din Palermo, Palatul Regal (Palazzo dei Normani) si Gradinile Garibaldi. Camerele duble au baie privata, WiFi, aer conditionat si TV. Hotelul accepta animale de companie, iar receptia este deschisa non-stop. Pe acoperis este si o terasa cu vederi superbe asupra orasului. Pretul unei camere duble porneste de la 50 euro/noapte
  • Tre Stelle al Duomo - aceasta cazare din Catania ofera oaspetilor apartamente private cu baie privata, minibar, aparat de cafea, balcon, aer conditionat, WiFi si TV. Locatia se afla la doar 60 m de Piazza Duomo si la mai putin de 500 m de Teatro Greco si Catedrala din Catania. Pretul pentru o camera dubla porneste de la 50 euro/noapte.

Itinerar in Sicilia - Obiective turistice Sicilia

Ziua 0 - Sosirea in Sicilia

Ziua 1 - Provincia Palermo

  • Palazzo dei Normani
  • Catedrala din Palermo 
  • Teatro Massimo

Palermo este probabil cel mai cunoscut oras din Sicilia. Aici poti experimenta cultura autentica siciliana, imbogatita de o gastronomie cu influente arabe si o frumusete aparte. Sicilia este si asa numita capitala a Siciliei si cel mai mare oras de pe insula.

Palazzo dei Normani

Constructia Palatului Normanzilor (Palazzo dei Normani) a fost finalizata in secolul XII si a fost amenajata in stil arabo-normand-bizantin. Aici se gasesc practic 2 palate, 3 biserici, o catedrala si un pod. Interiorul cuprinde decoratiuni care creeaza o atmosfera opulenta si regala, mai ales datorita faptului ca palatul a fost scaunul Regilor Siciliei in timpul dominarii Normanzilor. 

Palatul este deschis de luni pana sambata intre orele 8:30-16:30, iar duminica intre 8:30-12:30. Biletele costa 19 euro/adult, 17 euro/cetatean european intre 18-25 ani si 11 euro/persoana intre 14-17 ani. Poti achizitiona bilete online de pe https://www.federicosecondo.org/en/tickets-and-pricing-2/.

Palazzo dei Normani se afla in zona Albergheria, la doar 800 m de Centrul Vechi al orasului Palermo. Exista o parcare gratuita in zona Centrului Vechi pe Via Lagumina Fratelli 1 aflata la doar 500 m de palat. Daca nu gasesti locuri libere sau iti doresti o parcare privata mai sigura, langa Piazzeta Cairoli (la mai putin de 2 km de palat) gasesti parcarea Garii Centrale din Palermo cu preturi de 1 euro/ora si 10 euro/zi. 

Catedrala din Palermo 

Dupa o vizita a Palatului Normanzilor, la doar 450 m se afla un important simbol al orasului - Catedrala din Palermo. Aceasta a fost deschisa tot in secolul XII si cuprinde o multitudine de stiluri arhitecturale: gotica, baroca, neoclasica, maura si normanda. 

Este probabil cel mai important monument al culturii normanzilor din Sicilia si exteriorul impresionant cu siguranta te va face sa vrei sa vizitezi si interiorul. Aici se afla lucrari de arta, o visterie cu obiecte valoroase din aur si argint, terase de unde poti admira Palermo de la inaltime si criptele unde poti vedea sarcofaguri din marmura decorate superb.

Accesul in catedrala este gratuit, iar pentru a vizita criptele, visteria si zonele de pe acoperis si alte sali ale catedralei va trebui sa platesti aproximativ 7 euro. Poti vizita catedrala si tot ce are de oferit de luni pana sambata intre orele 9-17:30 sau duminica intre orele 9-13 (doar criptele). Biletele le poti achizitiona pe loc de la oficiul de la intrare.

Teatro Massimo

Teatro Massimo se afla la aproximativ 700 m de Catedrala din Palermo si este cel mai mare astfel de teatru din Italia si printre cele mai mari din toata Europa. Deschis in 1897 si construit in stil neoclasic si renascentist, cladirea impresionanta gazduieste si astazi concerte si spectacole de opera si balet. 

Pentru a vizita teatrul, poti achizitiona bilete de pe website-ul oficial https://www.teatromassimo.it/general-info-page-english/. Acestea costa 10 euro/adult si 5 euro/persoana sub 25 de ani. Pretul include un ghid cu turul unde poti afla istoria teatrului si descoperi salile decorate superb.

Parcarea privata Megna se afla la mai putin de 100 m de teatru si costul este de 2 euro/ora. Deoarece Centrul Vechi al Palermo este o zona cu trafic restrictionat, de aici poti achizitiona la pret redus (2,50 euro in loc de 5 euro) autorizatia pentru a circula prin aceasta zona. 

Ziua 2 

  • Quattro Canti
  • Plaja Mondello

Quattro Canti

Quattro Canti (sau Piazza Vigliena) este o piata amenajata in stil baroc a orasului Palermo, aflata in punctul din mijloc al Centrului Vechi. Deoarece se afla in intersectia a 2 strazi principale si este adesea luminat de soare, Quattro Canti este adesea numit Teatrul Soarelui. 

Numele Quattro Canti inseamna ,,4 Colturi’’ si este dat de aspectul octagonal al intersectiei create de cele 4 colturi al cladirilor cu fatade frumos curbate, design gandit de arhitectul Giulio Lasso in 1608. Fiecare cladire arata diferit, insa stilurile arhitecturale sunt aceleasi. In centrul fiecarei cladiri se afla cate o fantana care reprezinta cele 4 anotimpuri. Aici se afla si statui sau sculpturi din bronz si marmura.

Fie ca alegi sa te relaxezi pe o banca si sa admiri frumusetea pur siciliana a cladirilor sau ca surprinzi in fotografii cat mai multe cadre, nu poti rata acest loc. Parcarea A. Paggano se afla la mai putin de 200 m de Quattro Canti si pretul este de aprox. 13 euro/zi. 

Plaja Mondello

Iar pentru ca Palermo este un oras cu deschidere la mare, iti recomandam sa te relaxezi cateva ore la una dintre cele mai renumite plaje din toata Sicilia - Plaja Mondello. Aceasta se afla la aprox. 10 km de oras. 

Poate stiai deja ca plajele din sudul Italiei sunt absolut cuceritoare, insa aceasta este cu siguranta in top. Nisipul este aproape alb, curat si apa are nuante azurii si turcoaz deschis. Pe fundal, mici cladiri se asaza pe stradutele supraetajate si Monte Gallo se observa in indepartare - un peisaj de vis.

Pe plaja gasesti atat zone unde poti inchiria sezlong si umbrela (intre 15-25 euro/zi), dar si zone gratuite unde poti aseza prosoape. Daca vrei sa ajungi aici cu transportul public, poti lua autobuzele 806, 606 sau 544 din statia Liberta Croci (chiar langa Gradina Engleza - Parcul Piersanti Mattarela). Daca circuli cu vehiculul, gasesti 3-4 parcari private langa plaja cu preturi intre 2-3 euro/ora.

Ziua 3 - Provincia Catania

  • Castello Ursino
  • Piazza del Duomo
  • La Playa

Desi mai putin cunoscuta decat Palermo, Catania este cu siguranta un oras la fel de frumos precum Palermo. In general, fiecare oras din Italia are propriile sale caracteristici care il deosebesc de altul - iar Catania nu este mai prejos. Cu un Centru Vechi in stil baroc, numeroase evenimente si multe buticuri, Catania este in sine o comoara a Siciliei.

Castello Ursino

Castello Ursino a fost construit in secolul XIII pe o stanca inalta si a avut rol de aparare a orasului si de scaun al Parlamentului Sicilian. Astazi este simbolul Cataniei! Numele sau ,,Ursino’’ vine de la ,,Castrum Sinus’’, asta insemnand ,,Castelul Golfului’’. Castelul infrumuseteaza panorama arhitecturala a orasului. Biletele la castel costa aproximativ 10 euro/adult si 11 euro/persoana intre 11-18 ani si le poti achizitiona direct de la intrare.

Poti vizita Castello Ursino de luni pana sambata intre orele 9-19, iar duminica intre 9-13:30. Castelul se afla la aprox. 1 km de zona centrala si poti ajunge fie pe jos, descoperind cladirile deosebite ale Cataniei sau cu autobuzele 902, 431R, 632 sau 642. Daca circuli cu vehiculul, cea mai apropiata parcare se afla la aproximativ 600 m de castel. Pollina Park este o parcare privata supravegheata video cu pret de aproximativ 10 euro/zi. 

Piazza del Duomo

Piazza del Duomo este sufletul orasului - un loc plin de viata, cladiri cu importanta culturala si interpretarea siciliana a Tridentului din Piazza del Popolo din Roma - caci aici se intersecteaza cele 3 strazi principale ale Centrului Vechi: Via Etnea, Via Vittorio Emanuele si Via Garibaldi. 

Aici poti admira Catedrala Cataniei in stil baroc, Fantana Elefantului si Palatul Elefantului, La Pescheria di Catania si Porta Uzeda. Este intr-adevar unul dintre cele mai frumoase locuri ale Cataniei. Aici te poti relaxa cu o cafea la una din terasele centrului. Daca vii cu vehiculul, gasesti parcari in zona pentru aproximativ 1-2 euro/ora. 

La Playa

La Playa este cea mai mare plaja a orasului Catania. Se intinde pe 18 km si are un nisip fin auriu. Vei gasi atat zone gratuite, dar si zone private unde vei plati aproximaitv 20 euro/persoana pentru acces, sezlong si umbrela. 

Plaja se afla la aprox. 3 km de Piazza del Duomo si poti ajunge cu autobuzul 525 sau L-Ex Moncada. Daca alegi sa circuli cu vehiculul, vei gasi parcari cu plata in aproape orice zona a plajei cu preturi intre 2-3 euro/ora.

Ziua 4 

  • Gradinile Bellini 
  • Isola Bella

Gradinile Bellini 

Gradinile Bellini reprezinta cel mai vechi parc urban din toata Catania, avand aprox. 70.000 m patrati. Locatia este ,,plamanul verde’’ al orasului Catania si un loc preferat atat de turisti, cat si de localnici. Gradinile adapostesc statui ale personalitatilor italiene importante, fantani si plante si flori bine intretinute in spatii frumos amenajate.

Gradinile au fost amenajate in secolul XVIII, iar in secolul XIX acestea au fost obtinute de catre municipalitatea din Catania. Accesul este gratuit, iar locul este perfect pentru a petrece o dimineata placuta intr-o plimbare prin parc. Gradinile se afla la aprox. 2 km nord de zona centrala si poti ajunge cu autobuzul 504M. Gasesti cu usurinta parcari cu plata in jurul parcului la costuri de 1-2 euro/ora sau 10 euro/zi. 

Isola Bella

Dupa ce petreci cateva ore dimineata in Gradinile Bellini, trebuie neaparat sa ajungi la Isola Bella aflata la 50 km de orasul Catania. Isola Bella se afla in apropierea orasului Taormina si este cunoscuta drept ,,Perla Marii Ionice’’. Aceasta este si rezervatie naturala, iar peisajele de aici sunt ca scoase din rai. Pietre albe, plaje cu aspect exotic si nuante turcoaz ale apei creeaza un cadru magic. 

Pentru a ajunge la Isola Bella din Catania, va trebui sa ajungi intai in Taormina. Cu trenul faci aproximativ 40 de minute, iar pretul biletului porneste de la 4,70 euro. Biletele le poti achizitiona pe https://www.trenitalia.com/it.html. Odata ajuns in Taormina, poti lua funicularul pentru aprox. 6 euro dus-intors sau poti face o plimbare relaxanta. Daca circuli cu vehiculul, va trebui sa parchezi masina inainte de intrare pe insula. Autoparking Isola Bella se afla cel mai aproape de insula si costul este de aprox. 15 euro/zi intreaga si 10 euro/jumatate de zi.

Frumosul orasel Taormina ascunde numeroase atractii care merita vizitate, descopera-le in articolul despre vacanta in Taormina.

OPTIONAL

In functie de durata vacantei tale in Sicilia si de locatiile in care vrei sa ajungi, noi iti recomandam sa vizitezi Siracuza si Agrigento daca ai posibilitatea - 2 provincii pline de istorie, cu un mix de culturi si cu plaje superbe. 1 zi pentru fiecare cu siguranta va fi suficienta! 

Ziua 5 - Provincia Siracuza

  • Insula Ortygia
  • Castelul Maniace
  • Parcul Arheologic Neapolis

Provincia Siracuza se afla in zona de sud-est a Siciliei si este cunoscuta pentru imbinarea dintre istoria bogata a grecilor si romanilor, cultura, arhitectura si pentru faptul ca aici s-a nascut matematicianul Arhimede. Are in spate o istorie de aproximativ 2700 ani si orasul superb Siracuza are iesire la mare. 

Din Catania poti ajunge cu autobuzul de la Interbus - https://www.interbus.it/ (aprox. 6 euro - 1 ora si 10 minute) sau cu trenul de la Trenitalia (aprox. 7-8 euro - 1 ora si 10 minute). Din Palermo, cea mai rapida optiune este sa iei autobuzul direct Interbus (aprox. 13 euro - 3 ore si 20 minute).

Ortygia

Ortygia este o insulita aflata in zona de est si este chiar Centrul Vechi al orasului. Aceasta comoara a Siciliei gazduieste cladiri cu importanta istoric si aspect impresionant, accentuat de albastrul marii din jurul insulei. Grecii, romanii, arabii, bizantinii, normanzii, popoarele din Aragon si Savoia sunt cele care au lasat o mica amprenta asupra micii insule. 

Cateva locuri pe care merita sa le vizitezi, pe langa stradutele inguste de la orice pas sunt Piazza del Duomo, Piazza Archimede, Fantana Aretusa, Templul lui Apollo si Castelul Maniace. Insula are o istorie de peste 2500 ani si face parte din situl UNESCO. Insula este conectata prin poduri de Siracuza si pe jos vei face aproximativ 20-30 de minute - o plimbare incantatoare cu siguranta. Exista si un autobuz (linia albastra) care circula intre Siracuza si centrul insulei la fiecare 15 minute.

Nu poti circula cu vehiculul personal pe insula, asa ca noi iti recomandam sa iti lasi masina intr-o parcare din Siracuza aflata la 5 minute - Molo Sant Antonio (1,5 euro/ora si 15 euro/zi) sau Della Marina (2 euro/ora). Nu parca inainte de intrarea pe insula in locurile de parcare marcate cu galben, sunt destinate locatarilor si poti primi amenda. 

Castelul Maniace

Castelul Maniace se afla in cel mai sudic punct al insulei Ortygia. Dateaza din secolul XIII si a fost atat resedinta regala, dar si inchisoare pe vremea lui Fernand de Aragon al Doilea. Arhitectura sa este baroca, iar poarta principala si turnurile sale sunt cele mai impresionante elemente ale castelului. Iar valurile puternice ale marii care izbesc zidurile castelului completeaza peisajul surprinzator. Poti vizita locatia zilnic intre orele 09-13:45. Accesul costa 4 euro/adult si poti achizitiona bilete de la biroul de la intrare.

Parcul Arheologic Neapolis

Parcul Arheologic Neapolis se afla la 2 km de intrarea spre insula Ortygia si se intinde pe 35 hectare. Aici au fost bine pastrate monumente importante, precum Altarul lui Hieron al Doilea, Amfiteatrul Roman si Urechea lui Dionysos, o pestera artificiala, Teatrul Grec si multe alte constructii datand chiar si din secolul al V-lea i.Hr. Parcul este un sit UNESCO si cel mai important loc al Siracuzei.

Parcul se afla chiar in centrul orasului. Din statia Sant Antonio de langa intrarea spre Ortygia poti lua autobuzul (linia rosie) spre Parcul Neapolis. Daca circuli cu vehiculul, gasesti locuri de parcare gratuite in Viale Augusto, in fata terenului de sport Pippo Di Natale. Pe Via Ettore Romagnoli vei gasi locuri de parcare pe margine marcate cu albastru - aici poti parca, insa pentru 1,50 euro/ora.

Parcul Arheologic Neapolis este deschis intre 8:30-18:00 pe timp de primavara si toamna, iarna este deschis doar pana la ora 16, iar vara pana la 19. Biletele costa aprox. 13 euro/adult, in timp ce cetatenii europeni intre 18-25 ani au 50% reducere (cu dovada de varsta), iar cei sub 18 ani au acces gratuit. Acestea se achizitioneaza de la unul din cele 2 birouri de informatii ale parcului.

Ziua 6 - Provincia Agrigento

  • Valle dei Templi
  • Scala dei Turchi

Provincia Agrigento este cunoscuta pentru templele sale importante din Valle dei Templi. Orasul Agrigento a fost fondat in anul 580 i.Hr. de catre greci, ulterior a fost distrus de cartageni si reconstruit. Din Palermo poti ajunge in Agrigento cu trenul (aprox. 9 euro - 2 ore), iar din Catania cea mai rapida optiune este autobuzul Itabus - https://www.itabus.it/en/home (aprox. 13 euro - 2 ore si 45 minute). 

Valle dei Templi

Intr-o vale incantatoare cu arbori de migdal se afla un sit istoric UNESCO impresionant care prezinta arhitectura elenistica. Valle dei Templi este cea mai prestigioasa si importanta dovada a vechei culturi clasice din Sicilia. Valea cuprinde temple ale zeilor Jupiter, gemenilor Castor si Pollux, Hercule si altii, Necropola si sanctuare. Valle dei Templi dateaza din secolul V.

Odata ajuns in orasul Agrigento, ia autobuzul 2/ (exista si 2 simplu, dar nu merge spre Valle dei Templi - aprox. 1 euro) pana la intrarea in Templo de Juno care face parte din Valle dei Templi. Biletele pornesc de la 10 euro/persoana pentru a vizita Valle dei Templi si pot creste si cu 8 euro, in functie de ce vrei sa vizitezi. Persoanele sub 18 ani au acces gratuit, iar cetatenii europeni intre 18-25 ani au 50% reducere (cu dovada de varsta). 

Valea este deschisa vizitelor intre orele 08:30-22:00 si poti gasi alte detalii pe website-ul oficial https://www.lavalledeitempli.it/en/travel-guide/timetables-and-tickets/. Exista 2 parcari langa oficiile de bilete, iar pretul este de 3 euro. Chiar daca vezi masini parcare pe marginea strazilor de langa vale, nu parca acolo deoarece politia circula des si poti risca o amenda.

Scala dei Turchi

Scala dei Turchi este o stanca alba cu iesire la Marea Mediterana. Cu siguranta peisajul de aici va fi cu totul o experienta diferita fata de alte stanci cu iesire la mare din Europa. Poti admira peisaje exceptionale si este un loc cu atat mai placut pentru fotografi. Exista chiar si o mica plaja la baza stancii, dar valurile pot fi destul de puternice si nu exista salvamari sau facilitati in zona.

Stanca se afla intre Realmonte si Porto Empedocle. Din Agrigento va trebui sa iei autobuzul spre Realmonte de la AutolineeLumia - https://autolineelumia.com/index.php/en/homepage-en/ (aprox. 2,70 euro - 20 minute) de unde mai ai 3-4 km. Poti merge pe jos sau poti lua un taxi pentru aproximativ 10 euro.

Daca circuli cu masina inchiriata, iti va fi cu atat mai usor sa ajungi la uimitoarea stanca alba. Parcarea municipala Scala dei Turchi este gratuita si este bine semnalizata. Daca iti lasi vehiculul in afara unei parcari, poti primi amenda si masina chiar poate fi ridicata de catre autoritati. 

Ziua 7 - Plecarea

Ce mananci in Sicilia

Maccheroni alla norma – regina gastronomiei in Sicilia este pasta alla norma, mai exact maccheroni alla norma. Acest fel de mancare simplu, dar gustos, care este originar din orașul Catania, este una dintre rețetele esențiale din Sicilia.

Busiate cu pesto alla trapanese sunt cel mai tipic tip de paste din Trapani și unul dintre cele mai cunoscute de pe insulă. Deci, dacă există un tip de paste de mâncat în Sicilia, acesta este fără îndoială. Ingredientele acestei arome sunt o bază de roșii proaspete tăiate în bucăți mici, busuioc, usturoi, migdale, sos pesto și ulei de măsline extravirgin.

Unde mananci in Sicilia

Orasele siciliene au numeroase restaurante locale cu mancaruri delicioase. In fiecare din cele 4 orase recomandate pentru a le vizita gasesti localuri cu bun gust, preparate pregatite autentic italian si la preturi convenabile:

  • Palermo: Sikulo - Umori & Sapori (antipasti, fructe de mare, paste - intre 7-24 euro/preparat) si Il Culinario (antipasti, street food, fructe de mare, paste, fripturi, pizza, supe, salate - intre 3-25 euro/preparat)
  • Catania: Uzeta Bistro Siciliano (paste, fripturi, preparate cu fructe de mare, antipasti, street food - intre 3-22 euro/preparat) si Da Antonio (antipasti, fripturi, fructe de mare, paste - intre 3-12 euro/preparat)
  • Agrigento: Aguglia Persa (paste, aperitive, fructe de mare, fripturi - intre 7-18 euro/preparat)
  • Siracuza: A Putia Della Cose Bueno (antipasti, supe, paste, preparate cu fructe de mare, fripturi, salate - intre 3-16 euro)

Sicilia este o insula pe care merita sa o vizitezi cel putin o data in viata, insa cel mai probabil vei fi dornic de a descoperi mai mult dupa ce ai ajuns aici! Noi iti recomandam un sejur de minim 4-5 zile pentru a explora atractiile principale, cat si pentru a te relaxa la plaja. Bugetul recomandat este de minim 500-600 euro pentru 5 nopti/2 adulti.