O destinație exotică și ușor accesibilă, cu doar o escală, este Mauritius. Fiind îndrăgostiți de Africa, am decis să ne bucurăm de o extravaganță și să vizităm țara insulară Republica Mauritius. Planificarea aventurii noastre a început cu o analiză a condițiilor meteorologice pentru luna ianuarie. Chiar dacă informațiile online ne avertizau că s-ar putea să avem parte de ploi, am decis să ne asumăm riscul și să ne aventurăm în această călătorie africană.

Vremea

Lunile mai, iunie, iulie, august și septembrie sunt considerate ca fiind cele mai potrivite pentru a vizita insula. În această perioadă, ziua este mai lungă și sunt șanse reduse de a avea parte de zile cu ploi. Perioada aceasta atrage și cei mai mulți turiști, astfel încât plajele sunt aglomerate, iar prețurile sunt mai mari. Pe de altă parte, lunile ianuarie și februarie sunt considerate extrasezon. În aceste luni, este posibil ca insula să fie supusă intemperiilor vremii, cum ar fi cicloanele sau furtunile. Avantajele acestei perioade includ prețurile mici la biletele de avion și la cazări, dar și plajele liniștite și disponibile doar pentru tine. Martie, aprilie, octombrie și noiembrie sunt considerate luni intermediare. Luna decembrie este luna sărbătorilor de iarnă și turiștii sunt prezenți indiferent de temperatura de afară.

Cum am ajuns în Mauritius

Am parcurs distanța dintre Cluj-Napoca și București cu mașina personală. Noi am optat să petrecem o noapte în București, înainte de plecare. Pentru cei mai energici este posibil să parcurgeti această distanță fără noaptea de cazare (costul aproximativ fiind de 230 lei pentru două persoane, fără mic dejun, prin intermediul Booking).

Transferul între hotelul din Otopeni - Aeroport - Retur a fost asigurat de compania în a cărei parcare ne-am lăsat mașina. Pentru parcarea mașinii am plătit 130 lei.

Pentru prima dată am experimentat un zbor cu Austrian Airlines, parcurgând ruta București - Viena - Mauritius (Port Louis) și retur. Prețul biletului a fost unul accesibil de doar 700 Euro/persoană, comparativ cu prețurile actuale care încep de la 1000 Euro/persoană. Primul zbor a fost scurt de doar 1 oră și 40 de minute până la Viena. În Viena am avut o escală generoasă de aproximativ cinci ore, urmată de un zbor de 9 ore și 40 de minute către Mauritius. În timpul călătoriei de întoarcere, zborul a durat chiar și mai mult, 10 ore și 40 de minute.

În trecut am experimentat zboruri lungi doar cu Qatar Airways și Turkish Airlines, dar experiența cu Austrian Airlines a fost plăcut surprinzătoare. Deși am întâmpinat unele dificultăți în timpul zborului, am apreciat serviciile oferite, personalul fiind foarte atent la nevoile pasagerilor. Timpul a trecut repede fiind ocupați cu o varietate de activități, de la vizionarea filmelor oferite de compania Austrian Airlines, la ascultarea podcasturilor preferate și audiobook-urilor de pe Voxa.

Dacă sunteți interesați să vizitați Maurițius, vă recomand să explorați și oferta Turkish Airlines, care au zboruri către Maurițius, s-ar putea să existe prețuri bune în unele perioade.

În plus, dacă doriți să descărcați aplicația Voxa, vă invit să o faceți folosind acest link pentru a mă susține în continuarea scrierii de recenzii și păreri despre călătorii.

Viza

Cetățenii români nu au nevoie de viză dacă stau mai puțin de 90 de zile.

Asigurarea de călătorie

Să nu uităm de asigurarea de călătorie. Cardul Revolut Premium oferă o asigurare complexă, dar mereu mai închei una exact pe perioada în care sunt plecată.

Internetul

Aproape întotdeauna când ajungem într-o țară nouă, ne achiziționăm un e-sim pentru primele ore sau zile. În majoritatea țărilor folosim aplicația Airalo, aceasta a devenit partenerul nostru care nu ne dezamagește. Airalo este o aplicație prietenoasă și ușor de utilizat. Din aplicație îți poți alege planul pe care ți-l dorești, în funcție de nevoile tale. Noi am ales varianta unei cartele e-sim și o cartelă fizică din aeroport. Pentru internetul din aeroport am plătit 62 lei. În majoritatea destinațiilor internetul din aeroport este mai scump decât în oraș, așa că preferăm să ne luăm e-sim. Astfel, imediat reușim să-l contactăm pe șoferul care ne așteaptă pentru transfer și dispare stresul să-l căutăm printre sutele de persoane care sunt cu pancarde la ieșirea din terminalul sosiri. Dacă doriți să vă instalați aplicația, v-aș ruga să folosiți acest link, astfel primesc și eu un bonus.

Transferul pe insulă

Din Aeroportul Internațional Sir Seewoosagur Ramgoolam până în Belle-Mare, unde se afla hotelul nostru, am rezervat un șofer privat prin Booking, cu un cost de 165 lei pentru o distanță de 48 km și o călătorie de aproximativ 80 de minute.

Întoarcerea de la Belle Mare la Aeroport, am avut-o prin intermediul unei agenții locale și ne-a costat 1500 de rupii sau 172 lei.

Referitor la monedă, am descoperit cel mai favorabil curs de schimb în aeroport. Mai târziu, am ales să scoatem rupii de pe cardul Revolut, deoarece casele de schimb valutar din oraș ofereau un curs dezavantajos. Am utilizat cardurile Revolut și BT pentru diverse plăți, de la plata intrărilor la obiectivele turistice, la restaurante, magazine locale și serviciile de la hotel. Am observat că preferința operatorilor locali era să plătim în rupii, și nu în euro sau dolari.

Unde ne-am cazat

Deoarece Mauritius este o destinație insulară, știam că pe coasta de est vântul este mai puternic, în timp ce pe coasta de vest vântul este mai blând. Am căutat mai multe opțiuni de cazare pe Booking și am decis să alegem Salt of Palmar, situat pe coasta de Est. Am ales acest hotel fiindcă avea o plajă superbă și, cel mai important, este destinat exclusiv adulților. Momentul în care am ajuns acolo a fost unul desprins dintr-o poveste. Zona de lobby este viu colorată, cu perne moi în nuanțe de turcoaz și roz, cu mobilier din lemn natural și cu o priveliște uimitoare spre zona piscinei. Am fost convinși că am ajuns în Paradis. Mai jos sunt primele poze din hotel. Am fost întâmpinați cu o cafea sau un cappuccino și ulterior ne-au oferit informațiile necesare pentru o ședere deosebită.

Citisem informații despre hotel, dar nu ne-am așteptat la toate micile detalii care ne-au făcut șederea de neuitat. Noi am optat pentru varianta cu mic dejun, deoarece ne-am propus să vizităm insula și atunci am fi mâncat în altă parte.

Alte opțiuni de cazare

Majoritatea turiștilor preferă zona de nord a insulei, deoarece sunt multe apartamente care pot fi închiriate pe Booking sau Airbnb, infrastructura este bine dezvoltată, iar plajele publice sunt mari și cu nisip fin. Lharmonie Villa oferă cazare cu terasă, aer condiționat și este situată la 300 m distanță față de plaja publică cu nisip fin Pereybere Beach.

Coasta de vest este o opțiune foarte bună pentru cazare, din ce am observat noi, prețurile la cazare aici erau mai mari. Residence Padma oferă cazare cu o piscină în aer liber, parcare privată gratuită, un lounge comun și o grădină. Această cazare este situată înFlic-en-Flac, unde găsim și una dintre cele mai mari plaje din Mauritius. 

Ce am făcut în Mauritius

Plaja

Pentru că hotelul nostru avea multe facilitati și o plajă minunată, ne-am hotărât să vizităm mai puțin în această vacanță. În cele mai multe zile ne-am bucurat de plajă, ocean, piscină, mancare și soare.

Excursiile

Resortul nostru avea colaborări cu mai multe agenții locale, iar pe plajă, la tot pasul, sunt șoferi care te abordează să-ți prezinte excursiile disponibile. Am observat că excursiile au prețurile în funcție de hotelul unde ești cazat. Dacă am negociat în fața unui hotel de 5 stele, prețul a fost cu mult mai mare decât atunci când am negociat în fața unui hotel de 3 stele.

Ne-am decis să folosim serviciile unei agenții locale, iar pentru o zi am plătit 59 de euro pentru o mașină privată cu șofer. Acest preț este per mașină și pot călători până la patru persoane. Oferta a fost mult mai bună decât ofertele primite de la "șoferii" de pe plajă.

O variantă bună este și închirierea unei mașini, dar pentru că nu am mai condus cu volanul pe partea stângă, am renunțat la acest mod de a ne deplasa. Traficul este lejer, în general, doar în orele de vârf este mai aglomerat, deci, pentru cine este obișnuit, go for it. Am rămas surprinși și de calitatea șoselelor, care sunt foarte bune și bine semnalizate. În zilele în care ne-am plimbat, nu am întâlnit agenți de poliție.

Aici găsiți opțiunile de excursii disponibile pe insulă.

Mai multe despre excursiile și experiențele noastre în Mauritius în articolul următor. Rămâneți aproape :)