Tenerife se afla în gândurile mele de călătorie încă de acum doi ani, când am început să fac research pentru această destinație. Mereu, însă, apăreau diverse situații care mă țineau departe de ea. Până anul acesta, în ianuarie, când, așa cum se spune...... astrele s-au aliniat și pentru mine și, ceea ce părea un vis acum câteva luni, a devenit, în sfârșit, realitate. Și, iată-mă, împreună cu ai mei (soț și adolescent de 17 ani din dotare) în avion, spre „Insula Primăverii Eterne”.

Câteva informații despre Tenerife

Insula Tenerife se află în Oceanul Atlantic, fiind cea mai mare (2034 km2) și cea mai înaltă (3718m) dintre insulele Canare. Deși din punct de vedere geografic se situează în apropiere de Maroc și Sahara Occidentală, Tenerife și restul insulelor Canare aparțin de Spania. Insula are capitala la Santa Cruz de Tenerife și este deservită de două aeroporturi: unul situat în nord - Tenerife North Airport și un altul în sud - Tenerife South Airport. Pe aeroportul din sud există zboruri directe din București de 4 ori/săptămână (luni, miercuri, vineri și duminică) cu operatorul low-cost Wizz Air.

Zborul spre/dinspre Tenerife

Așa cum am menționat mai sus, din București există zboruri directe spre Tenerife cu Wizz Air. Noi am început și, totodată, am încheiat călătoria la mijlocul săptămânii, miercuri, avioanele pe ambele sensuri fiind fully booked. Călătoria a decurs fără probleme, nu am avut întârzieri importante (aproximativ 15 minute la plecare și 30 de minute la sosirea acasă), iar condițiile din avion au fost decente. Zborul a durat undeva la 6 ore/segment. Noi nu am avut bagaje de cală, am călătorit cu 3 ghiozdane și un bagaj de cabină, ceea ce a fost mai mult decât suficient pentru 3 persoane și o săptămână de vacanță. Ba chiar am ajuns la concluzia că ne-am fi putut descurca doar cu ghiozdanele, așa că data viitoare poate ne încumetăm să călătorim cu și mai puține chestii la noi.

De unde am închiriat mașina

Pentru vacanța noastră de 7 zile și pentru ceea ce ne-am propus să vizităm în Tenerife am luat decizia că cea mai bună variantă este să închiriem o mașină. Compania la care am apelat a fost Cicar. Noi am fost mulțumiți de experiența avută cu ei, am primit o mașină cu aproape 40000 km în bord (un Peugeot 2008 pe benzină), care a venit cu asigurare full și opțiunea de second driver incluse în prețul plătit (aprox. 180 de euro/7zile). La ridicarea mașinii, am lăsat doar o garanție de 52 de euro pentru combustibil (politica full tank), bani pe care i-am primit înapoi pe cardul folosit la plată la 2 zile de la încheierea vacanței. În Tenerife nu se plătesc taxe de drum/autostradă, există multe parcări publice gratuite și, bineînțeles, parcări cu plată.

Cazarea

Cazarea am avut-o în sudul insulei, în Adeje, stațiunea Playa Paraiso. Apartamentul l-am găsit pe Booking și am fost foarte mulțumiți de alegere (loc de parcare, curățenie, dotări, view-ul superb spre ocean - de aici și numele apartamentului - Atlantic View Experience -, supermarket la 2-3 minute de mers pe jos).

Itinerar pentru 7 zile în Tenerife

În rândurile următoare am să vă las câteva informații despre locurile pe care noi le-am vizitat în Tenerife pe parcursul săptămânii petrecute acolo. Poate fi o idee de itinerar de 7 zile în Tenerife, mai ales pentru cei care vizitează insula pentru prima dată (așa cum am fost noi) și vor să vadă cât mai multe lucruri.

Ziua 1

În prima zi full de Tenerife ne-am propus să vedem 3 puncte de atracție: Masca, Garachico și Icod de los Vinos.

Satul Masca

Am început, așadar, cu satul Masca, fiind foarte impresionați de drumul îngust și plin de serpentine până acolo, dar și de priveliștea spectaculoasă spre ocean. Nu am găsit parcare aproape de intrarea în sat, ci am fost nevoiți să lăsăm mașina undeva pe marginea drumului, cam la 1 km distanță de sat. Dar asta nu a fost neapărat o problemă, pentru că am fost încântați de peisaje și de plimbarea până în Masca. Am admirat casele mici de piatră, construite în trepte, palmierii, cactușii imenși și plantațiile de banani. De altfel, peste tot pe insulă am văzut plantații de banani. Când am ajuns în Masca, ne-am plimbat pe aleile pietruite, am intrat într-o mică biserică, ne-am odihnit puțin la umbra copacului situat în piațeta de la intrare, simbol al satului, și am asistat și la reprezentații artistice stradale.

Garachico

Garachico a fost a doua oprire pe care am făcut-o. Aici am vrut neapărat să vedem și să încercăm piscinele naturale El Caleton, care erau închise, din păcate. Am înțeles, ulterior, de la un localnic, că în perioada ianuarie-martie ar fi închise din cauza valurilor mari. Ne-am plimbat prin centrul vechi, până la Plaza de la Libertad, prin parcul Parque de la Puerta di Tierra, până la plaja Garachico și înapoi la parcare.

Icod de los Vinos

A treia oprire a zilei a fost orașul Icod de Los Vinos. Punctul de atracție din Icod de los Vinos este Drago Milenario, copacul de 1000 de ani, situat în parcul care îi poartă numele. În plus, noi am mai vizitat o plantație de banane, Casa del Platano, precum și centrul vechi al orașului. Tot aici am luat și cina, în restaurantul Tasca la Parada. Meniul nu era foarte diversificat, dar mâncarea a fost interesantă.

Ziua 2

Loro Park

Inițial, ne-am fi dorit să cumpărăm bilete combinate Loro Park (grădină zoologică) – Siam Park (aqua park) și să vizităm ambele atracții, dar, intrând pe website-ul Siam Park am citit că în perioada 7 ianuarie – 3 martie 2024 zonele de plaje sunt închise pentru mentenanță, inclusiv piscina cu valuri. Prin urmare, am renunțat la Siam Park și l-am lăsat pentru o dată viitoare și am dedicat prima parte a zilei a doua unei vizite în Loro Park. Ne-a plăcut foarte mult parcul, cred că am stat de la ora 11 până aproape de ora închiderii (17:30). Am reușit să prindem toate spectacolele organizate aici: cu delfini, orci, lei de mare și papagali. Foarte frumoase toate, ne-au impresionat în mod deosebit cel cu orci și cel cu lei de mare.

Puerto de la Cruz

În orele care ne-au mai rămas la dispoziție din cea de-a doua zi, am decis să vizităm și orașul Puerto de la Cruz, centrul său fiind situat foarte aproape de Loro Park. Aveam planuri mari cu timpul petrecut aici, dar, din păcate, ora era destul de târzie și a trebuit să ne limităm la o plimbare prin centru și în parcul Taoro. În centru am vizitat o biserică, iar parcul ne-a oferit o frumoasă panoramă asupra orașului și oceanului, fiind situat pe un deal. Drumul spre parc a fost interesant, cu multe trepte de urcat (respectiv de coborât la întoarcere), dar view-ul a fost spectaculos, ceea ce ne-a făcut să nu regretăm efortul depus. Cina am luat-o pe malul oceanului, în restaurantul Pomodoro, care nu părea promițător la intrare din punctul de vedere al priveliștii, dar care ne-a oferit o surpriză plăcută atunci când am coborât cele câteva trepte spre locul de luat masa, care avea un view spectaculos spre ocean, iar în timp ce savurai felurile de mâncare puteai să asculți valurile care se spărgeau zgomotos de pietre.

Ziua 3

Cea de-a treia zi a aventurii noastre în Tenerife am dedicat-o capitalei - Santa Cruz de Tenerife, plajei Las Teresitas și unei plimbări în parcul Anaga.

Plaja Las Teresitas

Am început cu plaja, foarte frumoasă, lată, nisip fin, galben (din ce am citit este o plajă artificială amenjata cu nisip adus din deșertul Sahara). Am găsit șezlonguri și umbrele pe plajă (2 șezlonguri și 1 umbrelă au costat 6 euro) și cred că am petrecut aici aproximativ 3 ore. Am făcut baie în ocean, apa nu era caldă la început, dar pe măsură ce te obișnuiai cu ea devenea foarte plăcută, așa că a fost o experiență foarte interesantă pe care am repetat-o și în zilele următoare (baia în ocean).

Parcul Anaga

Terminând cu plaja, ne-am continuat drumul spre parcul Anaga (aprox. 1 oră de mers cu mașina de la plaja Las Teresitas). Aici am făcut câteva trasee pe ruta foarte accesibilă Sendero de los Sentidos.

Santa Cruz

Seara am petrecut-o în Santa Cruz, prin centrul vechi, prin port (unde am văzut acostat și un vas de croazieră) și am încheiat ziua cu cina și o plimbare pe faleză. Apropos de cină, aici am găsit o tavernă foarte interesantă (Taberna Ramon, scor bun pe Tripadvisor) unde am mâncat pentru prima dată iepure și am băut cea mai bună bere. Cred că este un loc unde iau masa mai degrabă localnicii, nefiind situată chiar în centru, însă nouă ne-au plăcut foarte mult mâncarea, servirea și atmosfera de acolo, pentru că ne-am simțit mai aproape de autenticul Santa Cruz.

Ziua 4

Trail Barranco del Infierno

Ziua a patra am început-o în forță, alegând un traseu de hiking pe munte, despre care citisem foarte multe lucruri interesante. Traseul este situat la aproximativ 2 km de Adeje (în zona de sud a insulei - de la ziua a patra încolo am stat doar în partea de sud, unde am și fost cazați), are o lungime dus-întors de 6,5 km și poate fi parcurs în circa 3 ore (noi am terminat plimbarea în 2 ore și ceva). Ne-a plăcut mult și această activitate, nu ni s-a părut dificilă, iar peisajul a fost spectaculos.

La capătul traseului se găsește o cascadă înaltă de aproximativ 200 m, pe care ai voie să o adimiri bineînțeles, dar în care nu ai voie să te scalzi deoarece fauna și flora pot fi afectate negativ de această activitate.

Un aspect important este că trebuie să faci rezervare pentru a parcurge acest traseu și, de asemenea, se achită un bilet de intrare de 11 euro/adult. Biletele se pot achiziționa de aici.

Plaja Los Cristianos

A doua parte a acestei zile am dedicat-o plajei Los Cristianos. Și aceasta lată, cu nisip fin, amenajată cu șezlonguri și umbrele (9 euro au costat aici 2 șezlonguri și 1 umbrelă), cu zone de parcticare sporturi (se juca intensiv volei pe plajă). Promenada din Los Cristianos era mare, plină cu terase și restaurante, foarte animată și aglomerată.

Ziua 5

Croazieră observare delfini și balene

Pentru ziua a cincea am achiziționat de pe Get Your Guide o croazieră de observare a delfinilor și balenelor (aprox. 15 euro/persoană pentru 2 ore) cu vasul Travelin' Lady. Nu am văzut delfini, dar balene da, deși la distanță destul de mare față de barcă. Nu cred că am mai repeta experiența aceasta, nu ne-a impresionat în mod deosebit, dar pentru următoarea dată când vom reveni în Tenerife, ne-am propus o plimbare cu caiacul și înot cu broaște țestoase.

Los Gigantes

După croazieră am decis să ne petrecem câteva ore în Los Gigantes, la plajă și la piscinele naturale. Zis și făcut, am lăsat mașina în parcarea din port și ne-am îndreptat către plaja Los Gigantes. Aici am găsit doar jumătate din plajă deschisă și amenajată, cealaltă parte fiind închisă din cauza căderilor de pietre.

Plaja este cu nisip negru, vulcanic, intrarea în apă cu pietre (încălțările de apă aș zice că sunt necesare), iar programul se încheie la ora 17 (pe timpul verii este mai generos, respectiv ora 19) când plaja efectiv se golește și se închide cu poarta. Plaja nu ne-a impresionat, poate că și din cauza vremii (era ușor înnorat și bătea vântul), dar peisajul cu stâncile de 800 m care străjuiesc orașul și portul a fost absolut încântător.

După plajă, ne-am îndreptat pe jos către o piscină naturală situata cam la 1 km de mers pe jos. Ne-a plăcut mult această experiență, am făcut baie și am admirat oceanul și stâncile spectaculoase și din nou ne-am promis să revenim.

Plaja și stațiunea Las Americas

Seara zilei a cincea am petrecut-o în Las Americas, care ne-a oferit o surpriză extrem de plăcută. Ne-a plăcut totul aici, de la stațiunea foarte luminată și animată de tineri, la promenada minunată cu palmieri înalți și zone de belvedere și sport, la restaurantele, fântâna din centrul comercial și magazinele de lux. Totul la superlativ! Cina am luat-o la Hard Rock Cafe și, deși, nu aș spune că am rămas impresionați de mâncare, felul în care arăta restaurantul ni s-a părut fantastic.

Ziua 6

Parcul Natural Teide și ascensiunea pe Pico del Teide

Ziua a șasea a fost, poate, cireașa de pe tort a sejurului în Tenerife. Am așteptat-o cu mare nerăbdare și emoție, deoarece aveam programată urcarea pe Pico del Teide (până la 3700 m) și nu eram sigură că o voi putea duce până la capăt. Rezervasem telecabina pentru ora 9:20, având permise valabile pentru Pico del Teide în intervalul 11-13. De aici și o parte din îngrijorarea mea, pentru că se presupunea că ar trebui să stăm cam o oră și jumătate la o altitudine cu care nu eram obișnuiți (la 3500 m se oprește telecabina) până puteam intra pe traseul spre vârf. Iar eu citisem că timpul total de staționare recomandat la o astfel de altitudine ar fi cam de o oră. Dar, când am ajuns la casă să ne rdicăm biletele, am vorbit cu doamna de acolo căreia i-am spus că aveam permise pentru Pico del Teide de la ora 11, iar dânsa ne-a informat că acestea aveau prioritate și ne-a reprogramat urcarea cu telecabina pentru ora 10:30. Așadar, la ora stabilită ne-am așezat la coadă și, în 10 minute de la urcarea în telecabină eram la 3500 m. Acolo sunt mai multe trasee disponibile, însă noi ne-am îndreptat spre ruta cu numărul 10, Pico del Teide, pentru care este necesar permis (noi l-am rezervat cu circa 2 luni înainte de plecare și rezervarea o poți face aici). Rangerul de la intrarea pe rută ne-a verificat permisele și actele de identitate și ne-a informat că într-o oră trebuie să fim înapoi (datorită altitudinii poți avea dureri de cap, amețeli, stări de greață). Am pornit pe traseu, care nu a fost dificil, dar lipsa de oxigen, mirosul de sulf și stările despre care am vorbit mai devreme l-au făcut să pară o provocare maximă. Cu toate acestea, ne-am depășit limitele (mai ales eu) și am reușit să ajungem în vârful vulcanului, iar de acolo priveliștea îți tăia pur și simplu respirația. În depărtare, am văzut și ceea ce cred eu că erau insulele La Gomera și El Hierro. Una peste alta, a fost o experiență inedită, provocatoare, cu peisaje spectaculoase și cu un mare reward la final: încrederea în forțele proprii a crescut exponențial.

Plaja și stațiunea Las Americas

După-amiaza și seara zilei a șasea le-am petrecut din nou în Las Americas. De această dată am ajuns și la plajă (pe care o observasem cu o zi înainte și ni se păruse interesantă). Într-adevăr, plaja este frumoasă, amenajată și are o zonă unde se face școală de surf. Plaja este cu pietre la intrarea în apă, așa că sunt necesari papucii de apă, dar pot spune că așa o apă clară nu am mai văzut nicăieri în altă parte. Așa cum am menționat ceva mai sus, ne-a plăcut foarte mult Las Americas, cu tot ce am văzut acolo, iar ultima seară am încheiat-o cu o cină la restaurantul Empire Modern British Restaurant & Steak House, unde am servit friptură de vită și, respectiv, de porc, care ne-au uns pe suflet, dar și un desert interesant, așa cum se poate vedea în imagini. Ce-i drept, a și costat ceva această cină (120 euro pentru 3 persoane), dar fiind ultima seară, ne-am gândit că merităm un răsfăț culinar pe măsura frumuseții sejurului petrecut în această fabuloasă insulă.

Ziua 7

Având zborul de plecare spre casă programat seara, la ora 18, am putut să ne mai bucurăm încă o jumătate de zi de insulă, așa că am decis să mergem undeva la sigur, respectiv din nou în Los Cristianos. Aici ne-am petrecut timpul plimbându-ne pe promenada de lângă faleză și.......surpriză, am descoperit că mai aveam de văzut încă o bucată bună din ea, în direcția Las Americas, acolo unde se găsea o altă plajă foarte frumos amenajată (un vis!!!), plaja Las Vistas. Am luat prânzul la una dintre multele terase, terasa Sun King, unde servește și un ospătar român, Ovidiu (Ovi). Dacă vreți să vă opriți acolo, întrebați de el, e foarte de treabă, iar mâncarea este delicioasă și la un preț foarte bun.

Ne-am despărțit cu mare regret de insulă și ne-am îndreptat spre aeroportul Regina Sofia, unde am predat mașina (fără probleme, totul a mers rapid) și ne-am îmbarcat în zborul spre casă.

Concluzie

Trăgând linie la sfârșitul vizitei noastre în Tenerife, pot spune că a fost o vacanță reușită pentru toți membrii familiei mele (iar pe adolescenți e greu să-i mai mulțumești în ziua de azi), cu multe activități diverse și experiențe inedite: plajă la peste 25 de grade C în mijlocul iernii în Europa (uneori termometrele din stradă arătau și 29 de grade C!!!), baie în Oceanul Atlantic (nu mă așteptam ca apa să fie atât de caldă, clară și îmbietoare), hiking pe traseele de munte, vizite în orașe care mai de care mai frumoase, o grădină zoologică cum nu am mai văzut, cu multe povești emoționante ale animalelor salvate și găzduite acolo, plimbări lungi pe faleză de care nu ne mai săturam, cucerirea vârfului vulcanului Teide, care pentru mine a fost o mare satisfacție pentru că nu credeam că voi reuși să duc până la capăt traseul, dar și multe altele pe care le-am menționat în articol.

Dacă avem vreun regret? DA, 7 zile au fost prea puține pentru câte are insula de oferit.

Dacă mai revenim în Tenerife? CLAR, cât mai repede.

Dacă ne-am îndrăgostit de Tenerife? DA, IREMEDIABIL.