Cu siguranță regiunea Muntenia se află în topul regiunilor datorită potențialului turistic pe care îl are. Numită în trecut de cronicari „Țara Românească„ sau „Valahia”, regiunea Muntenia este o regiune bogată în obiective istorice, comori naturale și peisaje de vis. Putem spune că regiunea Muntenia este una de poveste? Cu siguranță! Este zona care, indiferent de anotimp, de vreme sau de starea de spirit, te va fascina. Regiunea este ocrotită de Munții Carpați și scăldată de Dunăre, făcând din aceasta una dintre cele mai frumoase regiuni ale României.

Indiferent că esti pasionat de aventură, de trasee montane, de istorie, de arhitectură, de apă sau de distracție, regiunea abia așteaptă să fie descoperită, și cu siguranță nu te va dezamăgii.

De la orasele metropolitane la pădurile virgine, de la castelele cu o încărcătură istorică impresionantă la clădirile moderne, regiunea are câte puțin, sau mai mult pentru fiecare, complexitatea și diveristatea reliefului său fiind unice. Regiunea Muntenia fiind o zonă cu un potențial atât de mare, ți-am pregătit mai jos o listă cu principalele obiective turistice clasate pe categorii, pentru a te putea bucura de fiecare în parte. 

Cele mai frumoase orașe din Muntenia

București

Cunoscut și sub numele de „micul Paris” frumoasa capitală a României, este un mix de cultură, istorie și inovație. Cu siguranță cel mai mare oraș din țară, București oferă posibilități nelimitate, iar acesta trebuie vizitat cel puțin odată în viață. 

Descoperă aici obiective turistice din București. 

Curtea de Argeș 

Capitală a Țării Românești în perioada medievală, orașul Curtea de Argeș este un oraș pe care nu trebuie să îl omiți, acesta venind la pachet cu o valiză întreagă de cunoștinte istorice și culturale. 

Târgoviște

Situat la 80 de km de București, orașul a fost un important centru economic, administrativ și politic al Țării Românești, astăzi fiind o oglindă a minunatei Cetăți de Scaun. Cu siguranță orașul merită vizitat: porțile medievale, bisericile, clădirile vechi, muzeele și atmosfera orașului cu siguranță te vor face să te îndrăgostești de acesta. 

Brăila

Orașul Brăila este locul perfect din regiunea Muntenia unde să te bucur de o plimbare pe faleza Dunării, să pescuiești, sau să admiri monumentele istorice ale orașului. De asemenea, te poți bucura aici de un prânz tradițional pe baza de pește proaspăt pescuit din Dunăre. 

Buzău

Buzău este un oraș pe care ți-l recomand să îl vizitezi. Centrul istoric al orașului, muzeele și clădirile impreionante cu arghitectură deosebită fac din acest oraș unul perfect pentru a fi vizitat. De asemenea, orașul este vestit și pentru frumusețile naturale și zonele de recreație. 

Obiective turistice naturale din Muntenia

Transbucegi

Unul dintre cele mai spectaculaose drumuri din România se află în regiunea Muntenia. Odată ajuns în această zonă trebuie să faci o plimbare pe drumul cu peisaje parcă scoase din povești, care străbate platoul Bucegi din Parcul Național. Drumul este deschis pe toată perioada anului, excepții fiind atunci când există fenomene meteo extreme sau când se execută lucrări aici. Transbucegi are o lungime de 20 de km, pornește de lângă Sinaia, și indiferent de anotimp, acesta oferă un spectacol de culor, cu o priveliște care îți taie respirația.

Babele din Munții Bucegi

După o plimbare superbă pe Transbucegi puteți ajunge foarte ușor la aceasta formațiune stâncoasă care se găsește în Masivul Bucegi. Este cu sigurantă unul dintre cele mai importante obiective turistice atât din Muntenia, cât și din România, atrăgând anual tot mai mulți turiști. Babele s-au format prin eroziunea vântului a diferitelor straturi de roci. Formatiunile stancoase sunt numite dupa cabana care se afla in apropiere, numita Babele. Iar dacă dorești doar să te relaxezi poți ajunge aici cu telecabina care pornește din Bușteni, iar pe drum te poți bucura de priveliștea extraordinară.

Program de vizitare: Vara: zilnic 08:30 - 18:00 ; Iarna: zilnic 08:30 - 16:00

Sfinxul din Munții Bucegi

Sfinxul din Munții Bucegi se numără printre cele mai frumoase și faimoase lucrări ale naturii, aceasta arătându-ne ce spectacol frumos poate să ne ofere. Sfinxul din Munții Bucegi este situat la o altitudine de 2.216 metri și se află în apropierea Babelor din Munții Bucegi. Numele „Sfinx” provine de la asemănarea megalitului cu un cap uman. Formațiunea de stâncă din care este alcătuit Sfinxul a fost creată pe o perioadă lungă de timp ca urmare a eroziunii vântului și ploii. Sfinxul are 8 picioare înălțime și 12 picioare lățime. Odată ajuns aici, te poți relaxa și bucura de priveliște cu un ceai cald la Cabana Babelor. 

Pestera Ialomitei

Situată la o altitudine de 1.660 metri pe Muntele Bătrâna, peștera este una dintre cele mai frumoase din România. Este cu siguranță un loc care merită vizitat, având galerii superbe. La intrarea în peșteră se află Mânâstirea Ialomitei, care este parcă construită în stâncă. Peștera este deschisă zilnic în intervalul 09-18:30 iar prețul unui bilet este de 10 ron pentru adulți și 5 lei pentru copii și elevi. 

Lacul Scropoasa si Cascada 7 Izvoare

Laul Scropoasa este cu siguranță un loc unic în România. Aici vei descoperi un peisaj parcă rupt din poveste, cu o apă de smarald situat la o altitudine de 1.197 metri și care bucură privirile oricui. Este un lac de baraj artificial ascuns în Munții Bucegi și este un loc unde trebuie să ajungi, crede-mă, nu vei regreta. De asemenea, aici vei fi întâmpinat de frumoasa Cascadă 7 Izvoare, de o înălțime amețitoare. 

Vulcanii Noroiosi - Paclele Mari

Cu siguranță un loc unic în România și Europa, Vulcanii Noroiosi - Paclele Mari este o arie protejată de interes național lângă satul Policiori din județul Buzău. Vulcani noroioși reprezintă formațiuni create de gazele naturale provenind de la peste 3.000 de metri adâncime, care trec printr-un sol argilos, în combinație cu apa din pânza freatică. Gazele împing spre suprafață apa amestecată cu argilă. Programul de vizitare: 08:00-20:00 în sezonul de vară, respectiv 08:00-16:00 în sezonul de iarnă. Prețul unui bilet este de 4 lei pentru adulți, 2 lei pentru studenți și 1 leu pentru elevi. 

Obiective turistice Muntenia

Castelul Peleş

Castelul Peleş este unul dintre cele mai spectaculoase și frumoase castele din România care atrage turiști atât din țară cât și din străinătate. Este un muzeu național care a fost reședintă de vară pentru regele Carol I și regina Elisabeta și a fost construit în perioada 1873-1914. Castelul este cel mai important  ansamblu arhitectonic de tip istorist din țară, și se află în Sinaia. De asemenea, în apropiere se află și Castelul Pelișor, un muzeu ce cuprinde o valență istorică cu o valoare inestimabilă. Castelul poate fi vizitat de marți până duminică în intervalul 09:15-17:15. Prețul unui tur de baza este: 40 ron adulți, 20 ron pensionari, 10 lei elevii și studenții. 

Castelul Cantacuzino

Castelul Cantacuzino se află în Bușteni și este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale zonei, având o mare valoare arhiteconică, istorică și culturală. De asemenea, din curtea castelului aveți o priveliște superbă către Munții Bucegi.

Programul de vizitare a castelului este zilnic în intervalul 09-21:00.

Prețul unui bilet pentru vizitarea castelului, a curții și a expozițiilor este: 40 de ron pentru adulți, 25 ron pensionari, elevi și studenți.

Curtea Domneasca

Curtea Domneasca care datează din secolul al XIII-lea, este înconjurată de ziduri din foste construcții. În interior, se pot vedea două beciuri de case nobiliare. Săpăturile arheologice au confirmat că curtea a fost construită în stilul caselor vechi țărănești, cu subsol, etaj și pridvor. Casa din partea de nord a fost casa voievodului Neagoe Basarab, iar cea din partea de sud a fost casa lui Basarab I.

Cetatea Poienari

Cetatea Poienari situată în vârf de munte în județul Ardeș, este un important obiectiv turistic al zonei cu o încărcătură istorică unică. Aceasta a fost una dintre reședințele lui Vlad Țepeș, iar scopul acesteia era acela de apărare împotriva otomanilor. 

Mănăstirea Curtea de Argeș

Mănăstirea Curtea de Argeș este o clădire istorică situată în orașul Curtea de Argeș, din România. A fost construită între 1515-1517 și este considerată una dintre cele mai importante realizări arhitecturale românești.

Muzeul Ceasului din Ploiești

Muzeul Ceasului din Ploiești este un muzeu dedicat ceasurilor și unul dintre cele mai importante obiective turistice ale zonei, fiind și un muzeu de interes național al României datorită faptului că este unic în țara noastră. Are o colecție mare de ceasuri realizate de meșteri celebri din Europa. Cele mai multe dintre aceste ceasuri sunt opere de artă foarte frumoase. Muzeul Ceasului a fost fondat de profesorul N.I. Simache, care a fost și fondatorul Muzeului de Istorie.

Programul de vizitare: Marți-Duminică: 09-17:00, Luni este închis

Prețul unui bilet: 8 ron pentru adulți, 4 ron pentru pensionari, 2 lei pentru copii, elevi și studenți. 

Cazare - Unde ne cazăm în Muntenia

  • Hotelul Lux Garden este situat la baza pârtiei de schi şi aproape de staţia de telegondolă din staţiunea Azuga de pe Valea Prahovei. Situat la o altitudine de 993 metri, Hotelul Lux Garden este înconjurat de Munţii Bucegi şi oferă camere cu balcon şi vedere la munte. În timpul iernii oaspeţii se pot bucura de schi, snowboarding şi săniuş, iar vara pot practica ciclism montan sau drumeţii. Proprietatea poate recomanda puncte de închirieri echipament de schi şi şcoli de schi şi snowboarding. Prețul unei nopți de cazare pentru două persoane într-o cameră dublă este de 400 ron cu mic dejun inclus. Prețul poate varia în funcție de perioada rezervării și a facilităților alese. 
  • La Maria si Ioana se află în Curtea de Argeș, și cabana este încăpătoare pentru un grup de 4-6 persoane. Oaspeții pot juca biliard la proprietate sau pot practica diferite activități în împrejurimi, precum echitație sau pescuit.Prețul unei nopți de cazare în cabana de 80 m² pentru 4 persoane este de 420 ron. Prețul poate varia în funcție de perioada rezervării și a facilităților alese. 
  • The Bear House pune la dispoziție cazare cu balcon și aparat de cafea, la aproximativ 8,1 km de Casa Memorială George Enescu. Are vedere la grădină, și o priveliște superbă către munți. Această casă de vacanță pune la dispoziție WiFi gratuit, recepție deschisă nonstop și parcare privată gratuită. Prețul unei nopți de cazare în casa de 100 m² cu trei dormitoare perfectă pentru 6 persoane este de 890 ron. Prețul poate varia în funcție de perioada rezervării și a facilităților alese.