Daca tot am prins gustul calatoriilor in Asia (dupa vacantele in Thailanda si Bali), am zis sa incercam anul acesta Vietnam. Asadar, in luna Noiembrie ne-am alocat 2 saptamani (care ulterior s-au dovedit a fi prea putine) sa descoperim aceasta tara - de la Nord la Sud.
Vietnam a fost pentru noi o experienta diferita, destul de contrastanta, care ne-a lasat cu "mixed feelings" incat chiar nu pot spune daca mi-a placut sau nu. Sunt foarte multe locuri frumoase, insa si foarte multe locuri cu multa mizerie. In continuare o sa va impartasesc experienta noastra, itinerariul pe care l-am avut, dar si bugetul pentru aceasta calatorie.
Transport
Am profitat de ofertele de la Turkish Airlines din luna Mai, si am luat biletele de avion catre Vietnam (cu escala in Istanbul). Zborul, desi destul de lung, a fost unul confortabil, Turkish fiind una dintre cele mai bune companii aeriene (din punctul meu de vedere). In interiorul tarii, am ales sa ne deplasam tot cu avionul, intrucat sunt distante destul de mari intre orase - asa ca am avut si 3 zboruri interne cu Vietnam Airlines si Vietjet (low cost). Pentru cele mai bune variante de avion/preturi recomand sa folositi Google Flights
Itinerariu: HANOI - insula PHU QUOC - HO CHI MINH
Hanoi
Prima parte a vacantei am petrecut-o in zona de nord, aterizand in Hanoi, unde am stat 5 zile, din care in 3 zile am fost in excursii. Din Hanoi se pleaca in destul de multe excursii, cum ar fi : golful Ha Long Bay, zona de munte Sapa si zona de orezarii Ninh Binh.
Nu sunt foarte multe lucruri de vazut in Hanoi, cred ca in maxim 2 zile il poti descoperi, noua ni s-a parut destul de murdar si foarte poluat. Ne-am cazat chiar in Old Quarter (centrul vechi) - o zona cu foarte multe stradute intortochiate, multe baruri si foarte multa agitatie.
De aici insa am plecat in 2 din cele mai frumoase locuri din Vietnam - excursia catre Ninh Binh si croaziera pe Ha Long Bay.
Ninh Binh
Am petrecut 1 zi in Ninh Binh si a fost o evadare dupa aglomeratia si forfota din Hanoi, fiind o zona rurala, cu multa verdeata, slow living, mult mai putin turistica. Sunt foarte multe activitati pe care le poti face aici: poti vizita templele lor, face trasee cu bicicleta prin orezarii, poti urca pe varful Hang Mua (aproximativ 500 trepte) si te poti plimba cu barca traditionala la Mua Caves.
Seara ne-am cazat intr-un Ecolodge foarte dragut si autentic pe care il recomand - TrangAnEcolodge.
Ha Long Bay
A doua zi am plecat catre golful Ha Long Bay - unde ne-am imbarcat pe un vas de croaziera (Dora Cruise) si ne-am lasat purtati pe ape. Check-in si plecare din port la ora 12, check-out si revenire in port ziua urmatoare la ora 11. Peisajele sunt de vis - am mers cu caiacul, ne-am plimbat cu barca prin pestera si ne-am bucurat de tot ce ne inconjoara. Experienta a fost foarte interesanta, dormind pentru prima oara pe un vas de croaziera - serviciile la bord fiind peste asteptari.
Sunt foarte multe vase de croaziera - aprox. 200 barci, asa ca as recomanda sa alegeti cu atentie barca (verificati si pe Booking/internet ce note/reviews sunt) intrucat sunt si multe destul de vechi, cu servicii mai de proasta calitate. Si pretul este un indicator bun - un pret sub 200 USD/noapte fiind basic, intre 200-400 USD/noapte premium si peste 400 USD luxury.
Excursia am luat-o de pe Getyourguide si a inclus absolut tot - preluare de la hotel din Hanoi cu autocarul, transportul pana in Ninh Binh, activitatiile de acolo, cazarea de la ecolodge si apoi transportul catre croaziera, cazarea pe barca si returul in Hanoi. Am ales asa, sa le grupam pe ambele, pentru a nu mai pierde timpul - drumurile sunt destul de anevoioase si se sta foarte mult in autocar.Din ce am vazut prin Hanoi majoritatea agentiilor de turism vindeau excursiile separat.
Insula Phu Quoc
Cea de-a doua parte a vacantei a fost una de relaxare - alegand sa mergem pe insula Phu Quoc - una dintre mandriile Vietnamului. Aceasta insula se afla în Sud, in Golful Thailandei (in apropiere de Cambodgia) si este renumită pentru plajele sale cu nisip alb și palmieri.
Am stat 4 nopti si am ales sa ne cazam la un resort de 5 stele (Movenpick Waverly Resort), pentru a ne bucura de tot comfortul si de a avea acces la mai multe servicii integrate (restaurant, piscina, plaja privata etc) intrucat citisem ca in afara resorturilor aceasta insula nu este foarte ofertanta (fiind destul de multa mizerie, multe locuri pustii, destul de multa saracie). Cazarea nu ne-a dezamagit, fiind exact asa cum ne asteptam - la standarde europene in ceea ce priveste curatenia (si preturi de Asia).
Zilele noastre aici au fost destul de chill - am mancat, stat la plaja si la piscina, ne-am relaxat, am iesit cu un sofer in 2 zile sa descoperim insula - in prima zi am facut un tur al locurilor de pe insula (am vizitat o fabrica de perle, fosta inchisoare, o fabrica de piper verde, night market si un parc Zoo - Vinpearl Safari si in a doua zi am facut o excursie cu barca (pentru snorkeling - insa am fost destul de dezamagiti, reciful fiind destul de distrus, nu prea am vazut pesti, apa fiind destul de tulbure). Desi nu am prins soare, temperatura a fost ideala - in jur de 30 grade zilnic (iar apa cred ca avea peste 25 grade).
Desi situata in golful Thailandei, nu se poate compara din punctul de vedere al apei cu nici o zona din Thailanda unde apa e mult mai curata, mai cristalina, cu multi pestisori.
Ho Chi Minh
Ultimele 2 nopti le-am petrecut in Ho Chi Minh (Saigon) - ne-am intors in agitatia cotidiana...si ce agitatie! Trafic ca aici nu am vazut niciunde.
Am ales sa ne cazam la un hotel un pic mai departe de centru (la vreo 3km) dar care avea o piscina infinity de tipul celei de la Marina Bay din Singapore! Chiar a facut toti banii privelistea. Prin oras ne-am deplasat mai mult cu Grab (Uber local) intrucat este foarte ieftin (am platit in jur de 10-15 RON/cursa).
Inca de la inceput, am observat diferente destul de mari fata de Hanoi, as zice ca orasul este mult mai dezvoltat, un pic mai curat si cu mult mai multe obiective turistice. Este un oras plin de istorie - poti vizita Muzeul de Istorie, Muzeul Razboiului, Tunelurile din Razboi (Cu Chi Tunnels, la aproximativ 2h de Saigon - recomand sa luati excurisie organizata cu ghid - chiar se merita, este foarte interesant). De asemenea se poate ajunge in Delta Mekongului, tot cu o excursie, insa aici se pierde mult timp pe drum - noi nu am mai ajuns acolo, recomand sa va luati cu 1 noapte de cazare pe acolo.
Mancarea
Pe langa toate preparatele lor locale (Pho Bo, Banh Mi, Nem Ran, Bun Ga Xao - care au la baza multe legume, noodles, orez) - pe care le gaseai atat Street Food (standuri la marginea drumului unde puteai sa mananci) cat si prin restaurante, gasesti si mancare intrenationala (mai ales in Saigon - am vazut restaurante cu toate specificele - inclusiv Japonez, Indian, Italienesc). In mod surprinzator, parca nu am gasit asa multe restaurante cu specific de peste (desi erau si locuri cu preparate de peste). Preturile sunt destul de mici, noi nu am ne-am prea aventurat sa mancam de pe strada, am preferat sa mancam pe la restaurante si in medie o cina pentru 2 persoane era undeva la 100-150 RON (pretul variaza si in functie de bauturi , bauturile alcoolice fiind mai scumpe).
Buget
Bugetul poate sa varieze foarte mult in functie de alegerile fiecaruia (mai ales la hoteluri - preturile pornind de la 20 EUR/noapte si pot ajunge la foarte mult), e bine de stiut ca ar trebui sa va alocati undeva la minim 1.000 EUR/pers pentru zboruri (noi am prins un pret foarte bun pentru zborul transcontinental - doar 500 EUR/pers iar zborurile interne le-am luat la aproximativ 150 EUR/segment) - practic aceasta este cheltuiala cea mai mare. Pe cazari noi am dat in jur de 1.100 EUR/ 10 nopti (am stat la hoteluri de 4-5 stele si am ales o croaziera premium). Apoi, mancarea mi s-a parut destul de ieftina, astfel incat pe mancare/suveniruri/ taxi/excursii cred ca nu se cheltuie asa mult.
Ca si modalitate de plata, recomand sa aveti la voi USD si sa schimbati la exchange-urile din orase (la aeroport este cursul un pic mai prost) ; puteti sa folositi si cardul (noi am folosit Revolut) insa au fost locuri in care ne-au luat o taxa suplimentara platind cu cardul (3-5% extra).
Cam asta a fost vacanta noastra in Vietnam, eu recunosc ca aveam poate asteptari un pic mai mari, clar nu ma asteptam sa fie asa multa mizerie (care nu se vede in pozele pe care le postam noi in social media - acolo unde vrei sa para totul frumos) insa a fost o experienta.
Dacă aveti orice fel de intrebari sau vreti sa vedeti mai multe poze si recomandari va invit pe pagina mea de Instagram @ailynuka
Comentarii