În escapada noastră din nordul Norvegiei, care a început în insula Senja despre care am povestit aici, am ajuns și în Tromsø, cel mai mare oraș la nord de Cercul Arctic. În acest articol voi surprinde câteva locuri esențiale din Tromsø care trebuie vizitate precum și activitățile principale, dar voi prezenta și itinerariul nostru drept inspirație.

Aspecte generale despre Tromsø

  • este cel mai mare oraș din nordul Norvegiei, fiind cunoscut precum "capitala nordului" cu o populație de peste 75 000 de locuitori.
  • mare parte din oraș (aeroportul, universitaea și centrul orașului) se află pe insula Tromsøya
  • în perioada 18 Mai - 26 Iulie soarele nu apune, fenomenul fiind cunoscut ca "soarele de la miezul nopții"
  • la extrema opusă, în perioada 26 Noiembrie - 15 Ianuarie soarele nu răsare, fenomen denumit "noaptea polară"
  • este unul dintre cele mai bune și cunoscute locuri pentru a surprinde aurora boreală; șansele pentru a o vedea sunt între Septembrie - Noiembrie și Februarie - Aprilie
  • în cultura Sami, numele orașului este Romsa

Cum ajungem în Tromsø

Sunt foarte multe opțiuni pentru a ajunge aici, iar fiecare alegere depinde de bugetul pe care îl alocați pentru zbor, de cât timp doriți să îl petreceți în aer și în escală și de orele la care doriți să decolați/aterizați.

Varianta pe care noi am ales-o a fost următoarea: zborul dus București-Oslo, cu compania LOTPolish Airlines având o escală de o oră în Varșovia; zborul întors Oslo-București cu compania AirSerbia, având o escală de aproximativ o 50 minute în Belgrad. Între Oslo și Tromso am călătorit dus-întors cu Norwegian Airlines. Un lucru de menționat este că zborul dus a fost la 5:45 dimineața din București, iar cel de întoarcere a aterizat în București la 3:45 dimineața.

Costul biletelor de avion nu mi s-a părut a fi foarte mare pentru LOTPolish Airlines si AirSerbia, dar vă recomand să vă cumpărați biletele cu câteva luni înainte pentru a prinde un preț bun. Într-adevăr zborul intern cu cei de la Norwegian a fost mai costisitor fiind compania lor de zbor, dar pentru toate avioanele condițiile au fost excelente și cu siguranță îi vom alege în viitor. Puteți să faceți o simulare de zbor din orașul de unde veți pleca folosing Google Flights și cu siguranță veți găsi mult mai multe variante (poate mai ieftine, de ce nu?) pentru a ajunge în Norvegia.

Cum ne deplasăm în Tromsø

Așa cum am menționat în articolul scris despre insula Senja, recomand închirierea unei mașini care poate fi ridicată din aeroportul din Tromsø. Sunt o multitudine de companii pentru închiriere, trebuie doar să vedeți care vi se potrivește cel mai bine.

Noi am închiriat de la compania Hertz, prețul pe zi a fost de 40 euro, dar trebuie să aveți card de credit pentru că vor păstra și o garanție de 1000 coroane norvegiene (nok) pentru taxele de pe șosele/poduri sau trecerea cu ferryboat-ul. Banii vor fi returnați în întregime sau o parte, la finalul călătoriei, după ce vor verifica ce taxe au fost plătite în timpul sejurului.

Dacă nu doriți să închiriați mașină, transportul în comun este foarte bine pus la punct, există o rută specială de la aeroport către centrul orașului, prețul unui bilet fiind de 125 de coroane norvegiene sau 11 euro pentru un adult. Autobuzele din oraș conectează foarte bine insula pe care se află Tromsø de zonele rezidențiale din Tromsdalen și Kvaløya, iar biletele le puteți achizioționa cel mai rapid folosind aplicația Troms Billett.

Cazări și restaurante în Tromsø

Găsiți foarte, dar foarte multe opțiuni de cazare pentru toate buzunarele și cu toate facilitățile pe care le doriți în Tromsø, cele mai multe fiind pe Booking și Airbnb. Trebuie doar să căutați zona în care doriți să stați și ce obiective doriți să aveți aproape de cazare. Însă drumul din centrul orașulului Tromso până la zona rezidențială de pe insula Tromsdalen, unde se află Catedrala Arctica sau telecabina durează cam 40 de minute pe jos sau 15-20 de minute cu autobuzul, deci oriunde veți alege să stați, veți fi aproape de orice obiectiv turistic din zonă.

  • noi am ales să stăm într-un apartament foarte cozy la doar 5 minute de traseul Sherpatrappa care duce la punctul panoramic; ne-a plăcut foarte mult, a fost o atmosferă foarte liniștită; stăteam lângă proprietari, dar nu ne-a deranjat deloc, erau mai mult localnici în jur; la 20 minute este magazinul Rema1000 și la 5 minute este magazinul EuroSpar. Recomand cu drag această cazare! Dacă aveți super noroc, se vede aurora boreală din fața ușii apartamentului!!

Prețurile la magazinele alimentare sunt mai mari decât ce știm noi în Romania și acest lucru este de ținut minte atunci când vă calculați bugetul pentru călătorie. Un lucru însă este de precizat: duminica sunt închise toate magazinele alimentare (doar cele din lanțurile mari sunt deschise sau au un program mai scurt, precum Rema1000 sau Eurospar), alcool se vinde până la 8pm de Luni până Vineri, până la 6pm Sâmbăta, iar Duminica deloc. Noi am ajuns în Rema1000 duminica pe la prânz și supermaketul era deschis, însă nu era foarte multă lume acolo.

Când vine vorba de restaurante, noi am fost destul de surprinși să vedem cât costă un fel principal de mâncare destul de cunoscut și în România, adică nimic specific zonei: între 25-30 euro. Știam de acest aspect cu mult timp înainte să ajungem aici și de aceea am ales să ne cazăm într-un apartament unde ne-am putut găti, astfel având grijă de bugetul călătoriei.

Într-un singur restaurant am ajuns, Egon, unde prețurile au fost mai acceptabile, dar cu mâncare foarte gustoasă, porțiile foarte mari și o atmosferă tare draguță. Mă așteptam să fie mai multe locuri unde se poate gusta mâncarea locală, precum am testat în Laponia, însă am rămas puțin dezamăgită că am găsit mai mult restaurante cu specific mediteraneean sau asiatic.

Activități în Tromsø

Cred că atunci când vine vorba de ce puteți face în Tromsø, în mod sigur 3-4 zile nu vă veți plictisi. Centrul orașului este tare mic și cochet și vă poartă de-a lungul portului; trebuie să adăugați Catedrala Arctică pe lista de obiective turistice pentru forma ei inedită și bineînțeles, o plimbare pe podul din Tromso atât pe timpul zilei cât și pe timpul serii, care leagă centrul orașului de Tromsdalen. Acestea sunt doar câteva din micile activități care durează doar câteva ore.

Pe lângă cele prezentate mai sus, ce am ales noi a fost să parcurgem și câteva trasee pe care le voi detalia mai jos, și o croazieră pentru a vedea balenele. Pentru croaziera la balene vă recomand să vă îmbrăcați foarte bine pentru că 2 ore durează activitatea denumită whale watching și veți sta numai afară, în barcă, în mijlocul fiordului, urmărind balenele cum se hrănesc.

Dar zona este foarte cunoscută pentru plimbarea cu sania trasă de reni și pentru cea cu câinii husky, două activități care nu trebuie ratate și care vă vor face să vă simțiți ca într-o atmosferă de poveste.

De-asemenea puteți să ajungeți la poporul Sami cu o excursie organizată pentru a le cunoaște obiceiurile și cultura. Iar seara trebuie să mergeți la vânătoarea de auroră boreală, este un lucru obligatoriu dacă ajungeți în această zonă și pentru a avea șanse foarte mari să o vedeți, alegeți o excursie organizată de ghizi profesioniști.

Pentru a vedea aurora boreală sunt necesare câteva condiții de îndeplinit:

  • cerul trebuie să fie senin sau cât mai puțini nori
  • să fiți într-un loc acoperit de luminile orașului
  • de preferat lângă un lac sau fiord sau să fie cât mai puțini pomi în jur pentru a nu perturba momentul luminilor
  • ar fii bine să nu fie lună plină, însă din experiență vă spun că atât timp cât aurora are intensitate mare, luminile nordice se vor vedea și cu luna plină
  • verficați mai multe aplicații: Windy - pentru nori și precipitații, HelloAurora și MyAuroraForecast - ambele pentru a verifica șansele apariției aurorei și a intensității furtunilor solare (cu cât KP Index este mai mare cu atât șansele ca aurora să apară pe cer sunt mai mari)
  • pentru a fotografia aurora, trebuie să setați modul fotografiei să fie pe Noapte, iar expunerea să aibă o durată cât mai mare (de ex 10 secunde); ar fi indicat un trepied pentru că va trebui să stați nemișcați atunci când faceți poza perfectă; de-asemenea pentru a filma, eu am folosit time-lapse cu expunerea cea mai mare pe care mi-o oferea telefonul, și un trepied pentru stabilitate
  • uitați-vă pe cer! Aurora boreală chiar se vede și cu ochiul liber, se vede cum dansează printre stele, se văd diversele nuanțe de verde și de roșu cum apar, este un spectacol extraordinar care vă va rămâne mult timp în gânduri

Noi am ales să parcurgem următoarele trasee: Trehørningen, Ørnfløya, Sherpatrappa și Steinbøhytta. Toate au fost trasee ușoare, poate puțin spre medii din cauza zăpezii care ne-a pus puțin in dificultate, dar ne-a plăcut fiecare moment petrecut în așa fel.

Traseul până la vârful Trehørningen, de pe insula Kvaløya, este un traseu extrem de ușor în condiții de vară, iar iarna este mediu. Noi l-am făcut cu zapadă destul de adâncă și am fi avut nevoie de rachete de zăpadă. În mod normal el durează cam o oră și jumătate dus-întors, nouă ne-a luat două ore și jumătate din cauza condițiilor de la începutul lunii decembrie.

Nu este marcat deloc (probabil vara poteca este mult mai vizibilă) dar noi ne-am luat după urmele lăsate de alți turiști cu schiurile și de urmele renilor.

Mi s-a părut a fi un traseu umblat mai mult de localnici și destul de sălbatic pentru că aproape de vârf noi am întâlnit și o familie de reni sălbatici. Iar pe tot drumul, era plin de urme proaspete de reni și probabil și de elani. Priveliștea din micuțul vârf este spectaculoasă, se vede orașul Skulsfjord și fiordul cu același nume înconjurat de foarte multe creste montane.

Traseul până la vârful Ørnfløya se află tot pe insula Kvaløya însă priveliștea de la finalul acestuia este către micul orășel pescăresc Sommarøy. Pentru a ajunge la punctul de început a traseului, trebuie să conduceți din Tromsø aproximativ o oră prin peisajele specifice Norvegiei, pline de creste montane acoperite de zăpadă și fiorduri fabuloase. După ce terminați de parcurs traseul, trebuie neapărat să continuați drumul până în Sommarøy pentru ca veți da de foarte multe plaje cu nisip galben și apă turcoaz!

Acest traseu este foarte ușor chiar și pe timp de iarnă, pentru ca se desfășoară preponderent pe pietre. Este mai cunoscut în rândul turiștilor, dar chiar și așa, să nu vă imaginați că este ca pe Vârful Modolveanu sau Vârful Omu, noi ne-am mai întâlnit cu alți 5 turiști pe drum, poate vara fiind mai populat.

În vârf o să găsiți un caiet al drumeților care au ajuns până acolo, să nu uitați să vă treceți numele! Peisajul este printre cele mai frumoase pe care noi l-am văzut până acum: micul oraș Sommarøy se vede splendid înconjurat de apa turcoaz și de plajele cu nisip galben; este plin de mici insulițe de jur împrejur, iar în depărtare se poate observa insula care a servit ca inspirație pentru Catedrala Arctică din Tromsø.

Traseul Sherpatrappa și traseul până la vârful Steinbøhytta sunt amândouă în același loc, Sherpatrappa este denumirea celor 1300 de trepte care duc către punctul panoramic de unde se vede orașul Tromsø în toată splendoarea lui.

Ca să ajungeți în acest punct panoramic puteți alege și varianta telecabinei, însă vă recomand să parcurgeți cele 1300 de trepte pentru puțină adrenalină și mișcare. Să vă aduceți și lanterne frontale pentru că sigur veți dori să le urcați și când este noapte sau la ora 15, iarna, când tot noapte este.

Treptele și telecabina se află în Tromsdalen la 15 minute de mers pe jos de Catedrala Arctică sau 20 minute de mers cu autobuzul de centrul orașului, iar un bilet dus-întors pentru telecabină este de 395 de coroane norvegiene sau 35 euro pentru un adult.

Dificultatea ambelor trasee este ușoară spre medie, mai ales la trepte dacă este multă zăpadă sau dacă au înghețat, trebuie să aveți mare grijă. Cum ajungeți la punctul panoramic este și o cafenea perfectă ca să vă încălziți și să vă bucurați de priveliștea către Tromsø, dar și către numeroasele creste montane și fiorduri.

Pentru o priveliște și mai amplă, vă recomand să urmați traseul către vârful Steinbøhytta, unde se vor duce mulți turiști dar și localnici dornici de puțină mișcare. Urcușul este destul de abrupt, dar nu durează mult timp.

De sus veți rămâne uimiți de frumusețea locului. În afară de orașul Tromsø văzut și mai de sus, dintr-o altă perspectivă, sunt atât de multe creste montane în jur, atât de multe fiorduri, platoul unde veți ajunge este atât de întins, iar cu cerul de culoarea bomboanelor din timpul iernii de la ora prânzului, imaginea este completă!

Pentru noi, 4 zile petrecute aici au trecut foarte repede și abia intrasem în atmosfera locului. Ne-am fi aventurat și mai mult, să căutăm mai mulți reni sălbatici, să vedem mai multe fiorduri spectaculoase și să urcăm pe mai multe trasee care ne-ar fi bucurat ochii, însă ne-am promis că ne vom întoarce pe aceste meleaguri pentru mai multe aventuri.

Norvegia este o planetă în sine! Vor urma și povești de pe timpul verii de pe această planetă uimitoare!