E perioada din an care pentru pasionații sporturilor de iarnă înseamnă și mult așteptata vacanță la munte pentru schi sau snowboard cu familia ori prietenii. Dar unde mergem la schi în România? Facem turul stațiunilor în acest articol pentru că avem și noi potential, pârtii bune și peisaje frumoase.

POIANA BRAȘOV

Stațiunea de schi Poiana Brașov este cea mai populară din țară și nu e de mirare că în fiecare weekend cu zăpadă pârtiile sunt pline de oameni. Mai ales ca e la doar trei ore de București. Aici o să găsiți șapte pârtii de schi, în total, cu grade diferite de dificultate. Dacă ești începător îți recomand pârtiile Bradul, Stadion și Drumul Roșu. Însă cei cu experiență știu deja că senzațiile tari se trăiesc pe Lupului, Subteleferic sau Kanzel, pârtiile negre. Dacă vreți să luați lecții de schi cu siguranță veți începe pe pârtia Bradul.

Masivul Postăvaru oferă o priveliște superbă iarna cu brazi încarcați de zăpadă desprinși parcă din tablourile idilice din povești. Când e senin o să puteți admira de sus, de la peste 1700 de metri altitudine, Bucegii și Piatra Craiului.

Un abonament de o zi costă 200 de lei. Aici puteți vedea însă tarifele actuale și pentru cartelele cu puncte. Sus puteți ajunge fie cu una dintre cele două telecabine (Capra Neagră și Kanzel), fie cu telegondola Postăvaru Express.

Unde facem pauze între turele de schi și snowboard? În Masivul Postăvaru sunt două cabane unde vă puteți opri pentru cafea, mâncare bună, muzică și dans: Yager Chalet și Cabana Postăvaru (de aici puteți avea parte de un apus spectaculos). La ambele puteți să rămâneți și peste nopate, iar pentru asta vă recomand să faceți rezervare ca să găsiți camere libere.

Jos, în stațiune, mai sunt și alte apres ski bar: Nuba Chalet, KUPA ori Club Rossignol.

Cei care vor să ia lecții de shi trebuie să știe că tarifele pornesc de la 120 de lei pe oră și ajung până la 200 de lei. Pentru snowboard costurile variază între 90 și 150 lei pe oră. Ana Ski & Snowboard School, Elevation Sports Camp, WeGO Snow School, sunt câteva exemple de școli de schi și snowboard. Pe această platforma - ski.ro – puteți căuta instructori individuali, autorizați, în funcție de preț, experiență și stațiune.

Recomandări de cazare: pe lângă cele două cabane din munte, vă puteți caza la hotelurile aflate la baza pârtiilor: Ana Hotels, Teleferic Grand Hotel, Hotel Escalade, Alpin Resort Hotel, Silver Mountain Resort & Spa, vila Berlin (se inchiriaza integral). Iar lista poate continua.

 

SINAIA

Să schiezi la Sinaia e cu adevărat frumos când nu bate vântul. Și încep direct cu acest aspect: verificați dacă funcționează instalațiile pe cablu înainte să vă faceți mari speranțe că o să ajungeți sus, la cota 2000! Pe pagina lor de facebook – Gondola Sinaia - găsiți update din oră în oră și e musai să verificați. Eu am pățit de două ori să merg acolo și să nu pot schia din cauza vântului care a făcut imposibilă funcționarea gondolei. Iar asta se întâmplă de multe ori pe sezon.

Daaar.. odată ce ajungi sus tabloul este fabulos: o imensă întindere albă cu vedere spre crestele munților și pârtii aerisite.

Stațiunea este considerată leagăn al sporturilor de iarnă în România (de la schiul regal, pe Poiana Peleșului, la început de secol XX). Iată câteva informații despre domeniul schiabil care deservește 25 de pârtii:

Zona alpină: este situată în vârful muntelui, la 2000 de metri altitudine, pe două văi din Platoul Bucegi: Valea Dorului și Valea Soarelui. Aceasta este și zona cea mai înaltă. Aici sunt două instalații de tip telescaun: Telescaunul Valea Dorului, cu două locuri și Telescaunul nou – Soarelui, cu patru locuri. Cele două instalații deservesc șapte pârtii de schi de nivel începător-intermediar.

Zona alpină e și zona în care se schiază cel mai mult pe sezon pentru că fiind altitudine mare temperaturile sunt stabil negative, iar stratul de zăpadă este mult mai bine conservat până târziu, în primăvară.

 Zona de abrupt: situată între Cota 2000 și Cota 1400.

Dincolo de traseele negre (Târle, Papagal și vestitul Carp), găsiți aici Pârtia Drumul de Vară, una dintre cele mai lungi. Pornește de la Cota 2000 și ajunge, după o suită de răsuciri și peisaje montane, la Cota 1400. Este o pârtie de nivel mediu, lungă de peste 3 km. Sunt două instalații pe cablu care deservesc porțiunea cuprinsă între Cota 1400 și 2000: Telecabina și Gondola Carp.

 Zona sub-alpină, de pădure  - mai jos de Cota 1400.

Aici este o pârtie de joasă altitudine de trei kilometri – Partia Nouă. Pornește de la Cota 1400 și te poartă, prin pădure, până la stația de plecare a Gondolei 1. Tot aici găsiți și pârtia de începători, deservită de o instalație tip baby-ski.

Problema este că în ultimii ani din cauza temperaturilor ridicate nu s-a prea putut schia în zona asta și nici nu s-a putut produce zăpadă artificială. Tocmai de asta am spus mai sus că cel mai mult pe sezon se schiază în zona alpină.

Un abonament de o zi costă 210 lei în timpul săptămânii și 230 de lei în weekend. Toate tarifele: aici. La cota 2000 este deschis și un apres ski: Apres Ski Panoramic Sinaia.

Recomandări de cazare: Cabana Stana Tarle, la 1600 metri altitudine (se închiriază integral). Vederea este superbă aici. Au și sauna și jacuzzi. Amintesc și câteva hoteluri din Sinaia: Hotel Internațional, Hotel Mara, Hotel Sinaia.

TRANSALPINA

Domeniul schiabil Transalpina se află la Obârșia Lotrului – Voineasa, în nord-vestul județului Vâlcea, iar distanța de la Voineasa la domeniul schiabil este de aproximativ 34 km. Iarna căile de acces catre Domeniul Schiabil Transalpina, dinspre Sibiu sau Hunedoara, pot fi accesibile în funcție de căderile de zăpadă.

Altitudinea la baza este de 1300 de metri. De aici pornește o telegondolă care vă duce pănă la 1800 de metri, iar urcarea poate continua până la 2000 de metri cu telescaunul, pe Vârful Bora. Lungimea pârtiei este de șase kilometri. În total la Transalpina sunt șapte pârtii ușoare și medii.

Daca sunteți începători vă recomand să nu vă coborâți la prima stație, la 1800 de metri, ci să rămâneți în telecabină pentru că o să vă ducă într-un loc absolut superb cu un view foaaaarte frumos. Pârtia de aici este lină și este ideală pentru începători ori pentru primele lecții de schi. Mie imi place să merg aici câteva ture numai pentru priveliște și pentru a avea parte de o coborâere lină, timp în care să admir împrejurimile. Pârtia este deservită de un telescaun.

Ca o notă personală, asta e locul meu de suflet. Oamenii sunt foarte faini aici, nu e aglomerat, iar piesa de rezistență este vederea: vederea spre lacul Vidra. E un sentiment incredibil să schiezi și să ai în fața ta un lac superb, care în zilele cu soare este de un albastru incredibil. În plus, pe o parte și pe cealaltă ai brazii înalți îmbrăcați cu zăpadă. Ce îți poți dori mai mult?

Dacă ești schior/snowboarder experimentat încearcă o tură și prin pădure. Puțin mai jos de telecabina de la 1800 de metri, prin dreapta, o sa vezi intrarea prin pădure. E un traseu făcut de cunoscători și o să îți placă să mergi printre brazi. Totuși, cu atenție, nu este un traseu amenajat, e așa pentru un plus de adrenalină.

Un abonament de o zi costă 170 lei. Toate tarifele: aici. Tot la 1800 este și un apres ski foarte fain unde merită să rămâi să bei o cafea, un ceai și să asculți muzică. O să găsiți un apres ski și la baza pârtiei.

Recomandări de cazare: Cabana Vânătorul, Hanul Haiducilor, Complex Transalpina Lac, Hotel Alpin. Vă sfătuiesc să rezervați cazare din timp pentru că aproape de domeniul schiabil sunt puține variante. Iar dacă nu găsiți acolo va trebui să căutați în Voineasa, la aproximativ 30 de kilometri distanță de pârtie.

STRAJA

Staţiunea Straja se află în judeţul Hunedoara, la o altitudine de 1445 de metri, în inima Munţilor Vâlcan, în Valea Jiului, la aproximativ 8 km de municipiul Lupeni. În Straja sunt 12 pârtii de schi, iar cinci dintre ele au și nocturnă și sunt deservite de 11 instalații de transport pe cablu. Au în total 26 de kilometri. Acum că am trecut cifrele în revistă trebuie să vă spun că este o stațiune pentru toată lumea pentru că sunt și partii de începători, dar și pârtii medii si dificile.

Cel mai mult îmi place pârtia Canal pentru că este un traseu foarte fain de făcut prin pădure cu suișuri și coborâșuri pentru un plus de adrenalină. Te duce până la Cabana Edelweiss unde poți să mănânci ori să stai pe terasă, să asculți muzică și să admiri pădurea. Este deservită de un telescaun de două persoane.

Bineînțeles că și celelalte pârtii, printre care amintesc pârtiile Constantinescu și Platoul Soarelui, sunt superbe. Neapărat să rămâneți și la nocturnă. Nu doar că e o cu totul altă senzație să schiezi și seara, dar se vede și stațiunea foarte frumos de sus, îmbracătă în lumini. Pe zi sunt și două apres ski deschise.

Un abonament de o zi costă 160 de lei. Alte tarife: aici.

Accesul spre Straja se face din Lupeni, așa cum am menționat și un pic mai sus, de unde pleacă o telegondolă. În apropiere este și o parcare unde puteți lăsa mașina și este gratuită. Se poate urca și cu mașina, dar sunt șanse să nu găsiți locuri în parcarea principală de sus. Asta pentru că mașinile trebuie lăsate în parcare și nu puteți ajunge cu mașina la unitatea de cazare. În cazul în care ajungeți seara târziu în Lupeni și telegondola este închisă, iar sus nu mai sunt locuri de parcare, trebuie să știți că localnicii fac transport între Lupeni și Straja la orice oră. O să găsiți numerele lor de telefon pe Facebook, unde sunt postate numeroase anunțuri.

Recomandări de cazare: Cabana Edelweiss, Complex Montana, Cabana Best View, Acasă Straja, Zenith A-Frame.

Dacă nu aveți echipament de schi și snowboard ori mai aveți nevoie de accesorii vă recomand un loc de unde puteți închiria: Straja Extreme Park.

 Am scris în acest articol despre cele mai mari stațiuni de schi de la noi și cele mai interesante, după părerea mea, care merită vizitate. Trec în revistă și Azuga, Predeal, Rânca, Păltiniș, Harghita-Mădăraș, Șugaș Băi și Muntele Mic. Am lăsat la urmă Muntele Mic pentru că aici se întâmplă o activitate unică în țară: HELICAT, care mi se pare pur și simplu wow și de neratat.

Ce include experiența?

-        zbor cu elicopterul (Airbus H 125) pe Muntele Mic, vârful Mătania (2140m)

-        urcare 4 ture cu ratracul până pe pârtia proaspăt bătătorită (3 km) unde poți schia ori poți face freeride

-        vei fi însoțit de un ghid certificate

-        acest serviciu este potrivit pentru orice nivel de ski/snowboard, chiar și pentru o experiență în familie

-        durata: aprox. 4h

-        prețul pentru experiența Helicat este de 300€ / persoană.

În concluzie, ne putem bucura de activități diverse și la noi în țară în sezonul de iarnă pentru toate buzunarele și gusturile. Trebuie doar să le descoperim și să susținem turismul românesc. O să spuneți că la noi e prea aglomerat, dar haideți să nu mai fim răutăcioși și să privim lucrurile cu mai multă relaxare: e normal să fie aglomerat în weekenduri la noi pentru că toți mergem când suntem liberi la schi, iar dacă nu mergem iarna, atunci când? Să știți că și în Austria este aglomerat la instalațiile principale de schi. Am fost și am văzut. Asta dacă o să aveți tendința să spuneți că pe afară nu e așa. Da, au instalații pe cablu mult mai moderne, mult mai mulți kilometri de pârtii, dar și stațiuni la altitudini mai mari decât la noi, deci îi ajută și natura. Da, s-ar putea investi și la noi mai mulți bani în domeniile schiabile, nu trebuie să ne mulțumim cu puțin, însă până atunci ar trebui să respectăm ce avem și să ne cerem drepturile acolo unde ne simțim neîndreptățiți.

Dacă v-am convins să încercați, pe cei care nu practicați sporturi de iarnă, vă reamintesc și aici faptul că puteți căuta instructori de schi și snowboard pe site-ul ski.ro, unde selectați stațiunea și data și o să puteți vedea instructorii dinsponibili în ziua respectivă și tarifele.

Zăpadă bună să aveți pe pârtii!